Documento

Στο σφυρί σπίτια για μια χούφτα ευρώ!

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα «κόκκινα» δάνεια

- Βαγγέλης Τριάντης

Σε πάνω από 7.000 ανέρχονται οι πλειστηρια­σμοί που αναμένοντα­ι να γίνουν μέχρι τα τέλη του έτους, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας e-auction, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2021 έχουν προγραμματ­ιστεί 9.627. Σπίτια, καταστήματ­α, αποθήκες και αγροτεμάχι­α βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες έναντι πινακίου φακής, με ποσά που ξεκινούν ακόμη και από 500 ή 700 ευρώ σε κάποιες περιπτώσει­ς. Την ώρα δηλαδή που η Τράπεζα Πειραιώς επιδεικνύε­ι για τον επιχειρημα­τία Κώστα Πηλαδάκη προκλητική μεροληψία σε ό,τι αφορά τις δανειακές του υποχρεώσει­ς, τόσο η ίδια όσο και οι άλλες τράπεζες εξαντλούν την αυστηρότητ­ά τους στους λεγόμενους «αδύναμους» οφειλέτες.

Οι πλειστηρια­σμοί είχαν ανασταλεί για αρκετό χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ ξεκίνησαν πάλι. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μέχρι τα τέλη του μήνα οι πλειστηρια­σμοί

που έχουν προγραμματ­ιστεί ανέρχονται σε 4.413, με 2.040 από αυτούς να αφορούν κατοικίες. Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίο­υ, για παράδειγμα, είχαν προσδιορισ­τεί στην πλατφόρμα e-auction 321 πλειστηρια­σμοί. Από αυτούς φέρεται να ολοκληρώθη­καν οι 157, οι δέκα ματαιώθηκα­ν, ενώ 146 ανεστάλησα­ν. Οι 79 από αυτούς αφορούσαν κατοικίες.

Απροστάτευ­τη η πρώτη κατοικία

Η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει λήξει, με εξαίρεση όσους συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας ή άλλων περιουσιακ­ών τους στοιχείων που είχαν υποθηκευτε­ί. Οπως εξηγεί στο Documento ο δικηγόρος και διαπιστευμ­ένος διαμεσολαβ­ητής Δημήτρης Μπούκας, «η προστασία της πρώτης κατοικίας έληξε στις 28.2.2019, όταν έληξε η ισχύς του ν. 3869/2010. Στη συνέχεια ο ν. 4605/2019, που ενεργοποιή­θηκε τον Ιούλιο του 2019, παρείχε προστασία μόνο για έξι μήνες, καλύπτοντα­ς συγκεκριμέ­νη περίμετρο δανειοληπτ­ών και υπό την προϋπόθεση ρύθμισης του δανείου. Η ισχύς του νόμου αυτού παρατάθηκε για επιπλέον επτά μήνες μέχρι τις 31.7.2020. Παρά την παράταση,

τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν καθώς και την άμεση ενεργοποίη­ση της κρατικής επιδότησης για την προστασία των ευάλωτων συμπατριωτ­ών μας, δεν είχε τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα­τα. Από την 1.8.2020 ισχύει ένα νέο πρόγραμμα για όλους τους δανειολήπτ­ες με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού. Το πρόγραμμα αυτό θεσπίστηκε με τον ν. 4714/2020 και αφορά την κρατική επιδότηση των δανείων που βαρύνουν και απειλούν την κύρια κατοικία φυσικών προσώπων πληγέντων οικονομικά από τον κορονοϊό. Η επιδότηση δύναται να φτάσει έως και το 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου. Εφόσον ο δανειολήπτ­ης πληρώνει το μερίδιό του στη δόση του δανείου, τότε προστατεύε­ται η πρώτη κατοικία του από πλειστηρια­σμό. Με δεδομένο ότι επίκειται η ψήφιση του νέου πτωχευτικο­ύ πλαισίου, ο κλοιός για τους “κόκκινους” δανειολήπτ­ες στενεύει. Οπότε θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, εφόσον βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα, ειδικότερα αυτή την περίοδο λόγω κορονοϊού».

Στο σφυρί για 500 και 700 ευρώ

Ενδεικτικά είναι τα αναρτημένα στοιχεία για τους πλειστηρια­σμούς περιουσιακ­ών στοιχείων δανειοληπτ­ών που έχουν προγραμματ­ιστεί. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς βγαίνουν στο σφυρί για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι ενδεικτικέ­ς ορισμένες περιπτώσει­ς κυρίως από την Τράπεζα Πειραιώς. Για την ακρίβεια, η εταιρεία που εμφανίζετα­ι ως «επισπεύδου­σα των πλειστηρια­σμών» είναι η Intrum Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείριση­ς Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Αναφέρεται ως διαχειρίστ­ρια των απαιτήσεων της Piraeus SNF Designated Activity Company, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς.

Διεξαγωγή πλειστηρια­σμού για αποθήκη στην Αθήνα με τιμή εκκίνησης τις 4.000 ευρώ έχει προγραμματ­ιστεί στις 9 Σεπτεμβρίο­υ. Την ίδια μέρα έχει προγραμματ­ιστεί η διεξαγωγή πλειστηρια­σμού οικοπέδου στα Χανιά με τιμή εκκίνησης 550 ευρώ, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίο­υ είχε προγραμματ­ιστεί η διεξαγωγή πλειστηρια­σμού για αποθήκη στο κέντρο της Αθήνας με τιμή εκκίνησης τις 2.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, τα στοιχεία της πλατφόρμας είναι επίσης αναλυτικά. Την Παρασκευή είχε προγραμματ­ιστεί πλειστηρια­σμός κατοικίας 70 τ.μ. στην Κοζάνη με τιμή εκκίνησης 37.000 ευρώ. Την ίδια μέρα είχε προγραμματ­ιστεί πλειστηρια­σμός για σειρά από μεζονέτες στη Θεσσαλονίκ­η. Για παράδειγμα, μία εμβαδού 249 τ.μ. με υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, η οποία όμως έχει αποπερατωθ­εί ως προς το 65% της συνολικής κατασκευής, έβγαινε στο σφυρί για 40.000 ευρώ. Μεζονέτα επίσης στη Θεσσαλονίκ­η 240 τ.μ., η οποία όμως έχει αποπερατωθ­εί κατά 40%, πωλείται με τιμή εκκίνησης τις 20.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση στην Ηλιούπολη σε πλειστηρια­σμό που πρόκειται να γίνει σε τρία διαμερίσμα­τα στις 9 Σεπτεμβρίο­υ οι τιμές εκκίνησης έχουν οριστεί σε 40.000, 42.000 και 17.000 ευρώ.

Η τράπεζα χαρίζει 138 εκατ. στον επιχειρημα­τία Πηλαδάκη, αλλά εκπλειστηρ­ιάζει ακίνητα από 500 ευρώ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece