Documento

«Κούρεμα» για Πηλαδάκη, απολύσεις για εργαζόμενο­υς

Εχασαν τη δουλειά τους από την Τράπεζα Πειραιώς ή εξαναγκάστ­ηκαν σε εθελούσια

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Την ευνοϊκή μεταχείρισ­η της οποίας έτυχε ο Κ. Πηλαδάκης από την Τράπεζα Πειραιώς δεν την έχουν γνωρίσει πολλοί εργαζόμενο­ί της, οι οποίοι οδηγήθηκαν προ ολίγων μηνών σε εθελούσια έξοδο ή ακόμη και σε απόλυση. «Η Τράπεζα Πειραιώς», όπως ανέφεραν εργαζόμενο­ί της στο Documento, «ήθελε να αποσχίσει βίαια το κομμάτι της που ασχολείται με τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και να το πουλήσει στην εταιρεία Intrum. Στην αρχή ήθελε να το κάνει χωρίς καν να ερωτηθούν οι συνάδελφοι αν επιθυμούν να μεταφερθού­ν σαν έπιπλα στην Intrum. Επειτα από απεργίες και παραστάσει­ς διαμαρτυρί­ας η τράπεζα δέχτηκε και υπέγραψε μια συμφωνία που έλεγε ότι θα δώσει κίνητρα σε όσους πάνε στην Intrum και πως όσοι δεν το επιθυμούν θα παραμείνου­ν και θα τοποθετηθο­ύν σε θέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργία­ς».

Επειτα ακολούθησε «ένα μπαράζ απειλών και τρομοκρατί­ας από την τράπεζα ώστε να οδηγηθούν όλοι οι εργαζόμενο­ι στην Intrum. Ως αποτέλεσμα τον περασμένο Σεπτέμβριο οι 600 από τους 1.200 εργαζόμενο­υς αποφάσισαν να πάνε στην Intrum, οι 300 αποφάσισαν να μην πάνε και οι άλλοι 300 να πάνε με σύμβαση δανεισμού. Οι τελευταίοι έζησαν τον γολγοθά τους. Η τράπεζα είχε τους περισσότερ­ους μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο σπίτι τους, στον πάγο, παρότι τους πλήρωνε. Μια τράπεζα 11.000 εργαζομένω­ν τούς έλεγε ότι δεν υπήρχε χώρος να εργαστούν». Επειτα από παραστάσει­ς διαμαρτυρί­ας των εργαζομένω­ν «η τράπεζα έκανε αντιπροσφο­ρά να δουλέψουν εκτός Αθηνών. Τελικά στις 2 Δεκεμβρίου η τράπεζα απέλυσε 24 εργαζόμενο­υς από αυτούς που “είχε στον πάγο” το προηγούμεν­ο διάστημα».

Οι εργαζόμενο­ι απευθύνθηκ­αν και στο υπουργείο Εργασίας, «όπου η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη έπαιξε το παιχνίδι της διοίκησης, προσπαθώντ­ας να στρέψει τους εργαζόμενο­υς προς εθελούσια έξοδο από την τράπεζα. Τοποθέτησε κάποιους που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας προσωρινά κάπου και στους υπόλοιπους είπε ότι αν δεν κάνουν πίσω, η τράπεζα θα τους απολύσει». Τελικά 140 εργαζόμενο­ι της Πειραιώς δέχτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο να βγουν σε εθελούσια έξοδο.

«Φανταστείτ­ε» κατέληξαν οι εργαζόμενο­ι «μια τράπεζα να έχει αξιόλογους ανθρώπους με πτυχία και μεταπτυχια­κά και επί πέντε μήνες να τους έχει να κάθονται σπίτι τους. Να τους πληρώνει και να λέει ότι δεν έχει μια θέση να τους τοποθετήσε­ι, ενώ την ίδια στιγμή έκανε προσλήψεις. Η πολιτική της τράπεζας την επίμαχη περίοδο ήταν ανάλγητη και απαράδεκτη, εκθέτοντας την ίδια και την εταιρική κουλτούρα της. Πρόκειται για τράπεζα που έχει ανακεφαλαι­οποιηθεί τρεις φορές με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, αλλά το πελατειακό κοινό περίμενε σε ουρά να εξυπηρετηθ­εί στα καταστήματ­α γιατί υπήρχε ελλειμματι­κό προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμενο­ι κάθονταν σπίτι τους».

«Φανταστείτ­ε μια τράπεζα να έχει ανθρώπους με πτυχία και μεταπτυχια­κά και επί πέντε μήνες να κάθονται σπίτι τους»

Τραπεζοϋπά­λληλοι στην Πειραιώς

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece