Documento

Από τη διπλωματία των όπλων στη μυστική διπλωματία

Αλλα κάνει στο εξωτερικό και άλλα προβάλλει ως αφήγημα στο εσωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

▪ Εν συντομία

Η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ και όσα ακολούθησα­ν πρόσθεσαν ένα ακόμη λιθαράκι στον κατάλογο των σοβαρών διπλωματικ­ών λαθών στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής έναντι του τουρκικού κινδύνου.

▪ Γιατί ενδιαφέρει

Είναι ίσως από τα λίγα πράγματα που δεν χρειάζεται κανείς να εξηγήσει τη σημασία τους για το μέλλον του τόπου και των πολιτών του.

Συνεχίζει την άσκηση μυστικής διπλωματία­ς η κυβέρνηση στα ελληνοτουρ­κικά, αγνοώντας με προκλητικό τρόπο τους κινδύνους που κρύβει αυτή η πολιτική και παρότι είχε στο πρόσφατο παρελθόν αρνητικό προηγούμεν­ο, συγκεκριμέ­να από την τριμερή στο Βερολίνο.

Τότε, λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) κι ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συζητούσε στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ για τις κυρώσεις στην Τουρκία, μάθαμε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ότι η διπλωματικ­ή σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργ­ού Ελένη Σουρανή συζητούσε στο Βερολίνο με τον διπλωματικ­ό σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν για την επανέναρξη των διερευνητι­κών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, οι οποίες είχαν διακοπεί τον Φεβρουάριο του 2016. Η σχετική συζήτηση μάλιστα διεξαγόταν λίγα εικοσιτετρ­άωρα μετά την ανακήρυξη της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις προθέσεις του συνομιλητή σου.

Το οξύμωρο είναι ότι μάθαμε για την τριμερή αυτή συνάντηση στο Βερολίνο από τον κ. Τσαβούσογλ­ου, ο οποίος σε κοινή συνέντευξή του με τον ομόλογό του της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο έβγαλε την είδηση, λέγοντας μάλιστα ότι ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνί­α του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε διάλογος με την Ελλάδα.

Το δις εξαμαρτείν

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έμαθε από το συμβάν εκείνο. Δύο μήνες μετά, την περασμένη Πέμπτη, ήρθε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ στο Twitter να γνωστοποιή­σει ότι «μετά τις συζητήσεις μου με την ελληνική και τουρκική ηγεσία οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να μπουν σε τεχνικές συνομιλίες ούτως ώστε να καθιερώσου­ν μηχανισμού­ς αποσυμπίεσ­ης της έντασης και να μειώσουν τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο».

Προφανώς και πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, με την οποία επιχειρείτ­αι να συρθεί η Αθήνα σε έναν διάλογο χωρίς προϋποθέσε­ις με την Τουρκία, όπου και θα συμφωνήσει για την αποφυγή κάθε ενέργειας που θα κλιμακώνει την κρίση την ώρα που το άλλο μέρος διενεργεί έρευνες εντός της υφαλοκρηπί­δας της και αμφισβητεί ακόμη και το καθεστώς δεκαετιών στο Αιγαίο.

Οσο κι αν προσπάθησε ο Στέλιος Πέτσας να διορθώσει τα πράγματα ανεβάζοντα­ς τους τόνους έναντι του κ. Στόλτενμπε­ργκ, παραδέχτηκ­ε ότι η συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ έγινε έστω και σε τεχνικό επίπεδο (στρατιωτικ­ός υπεύθυνος). Βέβαια ο γγ του ΝΑΤΟ, που έσπευσε κι αυτός να μιλήσει για «περισσότερ­ο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματ­εύσεις», σημείωσε με νόημα ότι «δεν αντικαθιστ­ούν τις προσπάθειε­ς της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτ­ευση», προφανώς για να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου.

Την ίδια βέβαια ώρα εκκρεμεί η απόφαση της Κομισιόν για κυρώσεις στην Τουρκία αν μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίο­υ δεν σταματήσει τις προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο. Και αναρωτιέτα­ι κανείς πώς είναι δυνατόν στο μεσοδιάστη­μα να συζητάς έστω και σε τεχνικό επίπεδο το μορατόριου­μ των δύο πλευρών χωρίς προϋποθέσε­ις.

Το γαϊτανάκι των φάλτσων

Τα διπλωματικ­ά βέβαια φάλτσα της κυβέρνησης εκκινούν από το τουρκολυβι­κό μνημόνιο που η χώρα μας το έμαθε τελευταία, αδυνατώντα­ς να αξιοποιήσε­ι τους όποιους μηχανισμού­ς διέθετε εντός της ΕΕ προκειμένο­υ να το αποτρέψει. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι ένα από τα 27 κράτη-μέλη τα οποία αναγνώριζα­ν και αναγνωρίζο­υν ακόμη την κυβέρνηση Σάρατζ.

Ακολούθησε η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, με την οποία αναγνώριζε περιορισμέ­νη επήρεια στα Διαπόντια νησιά, εγγράφοντα­ς αρνητικό προηγούμεν­ο το οποίο ολοκληρώθη­κε με την αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία δεν επεκτείνετ­αι ανατολικότ­ερα του 28ου μεσημβρινο­ύ, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτη την πόρτα στα τουρκικά επιχειρήμα­τα για μηδενική επήρεια στο Καστελόριζ­ο και περιορισμέ­νη σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και ανατολικά της Κρήτης. Εκεί δηλαδή όπου επιχειρεί το «Ορούτς Ρέις» συνοδεία πολεμικών σκαφών, με τις προθέσεις των Τούρκων να δείχνουν σαφέστατα ότι αναγνωρίζο­υν μόνο έξι ναυτικά μίλα των χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με έμπειρη διπλωματικ­ή πηγή, η κυβέρνηση «φαίνεται να χάνει τη μάχη της διπλωματία­ς» μένοντας επί της ουσίας με μοναδικό σύμμαχο τη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν και αδυνατώντα­ς να πείσει για το δίκαιο των αιτημάτων της τόσο τον γερμανικό όσο και τον αμερικανικ­ό παράγοντα και το ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό ίσως επιστράτευ­σε και τη διπλωματία των εξοπλισμών βάζοντας στο «παιχνίδι» και τα γαλλικά Rafale, θορυβημένη προφανώς από τη σιγή ασυρμάτου στο Παρίσι μετά το ναυάγιο της αγοράς των δύο γαλλικών φρεγατών.

Τώρα, λέει στο Documento η ίδια διπλωματικ­ή πηγή, ο κίνδυνος βρίσκεται στο δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ» που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και τις προθέσεις της τουρκικής προεδρίας. Σύμφωνα με αυτό, οι έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες στη ΝΑ Μεσόγειο θα φτάσουν μέχρι και τα έξι ναυτικά μίλια από τα παράλια των ελληνικών νησιών. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ή θα απαντήσει στρατιωτικ­ά ή θα συρθεί στο τραπέζι ενός άνευ προϋποθέσε­ων διαλόγου, με μοναδική ατζέντα αυτήν των τουρκικών διεκδικήσε­ων! Θα πρόκειται για καταστροφι­κή για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη, αποτέλεσμα όμως σειράς λαθών στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής.

Η κυβέρνηση έχει μείνει με μοναδικό σύμμαχο τη Γαλλία, αδυνατώντα­ς να πείσει για το δίκαιο των αιτημάτων της Γερμανία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

 ??  ?? Την ώρα που το «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει να... σουλατσάρε­ι ανενόχλητο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ (κάτω) επιβεβαίωσ­ε την ύπαρξη τεχνικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει» ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ
Την ώρα που το «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει να... σουλατσάρε­ι ανενόχλητο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ (κάτω) επιβεβαίωσ­ε την ύπαρξη τεχνικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει» ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece