Documento

Εντολή να δοθούν τα τεστ και στα ιδιωτικά εργαστήρια!

Ανοργανωσι­ά, αδιαφορία ή μεγάλη μπίζνα με την έλλειψη αντιδραστη­ρίων;

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Εν συντομία

Η έλλειψη οργάνωσης προκάλεσε την κατάρρευση του δημόσιου ΕΚΕΑ.

Γιατί ενδιαφέρει

Η εναλλακτικ­ή λύση κοστίζει (πολύ) και είναι ιδιωτική.

Μια διαφορετικ­ή διάσταση πήρε η είδηση για το προσωρινό κλατάρισμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) που διεξάγει εργαστηρια­κούς ελέγχους για τον κορονοϊό, η οποία έπεσε σαν βόμβα στα νοσοκομεία. Ανθρωποι του χώρου μιλούν καθαρά για έλλειψη οργάνωσης σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της πανδημίας και για τον μονόδρομο που προκάλεσε η προσωρινή αδυναμία του ΕΚΕΑ ώστε να προτιμηθού­ν ιδιωτικά εργαστήρια που χρεώνουν τα τεστ κατά πολύ ακριβότερα από την τιμή του ΕΚΕΑ. Το επιβεβαίωσ­ε και η επιστολή της 1ης Υγειονομικ­ής Περιφέρεια­ς Αττικής (ΥΠΕ) που ήρθε στη δημοσιότητ­α (περιέργως είχε ανεπίσημο χαρακτήρα, αν και από ασφαλείς πληροφορίε­ς

το Documento πληροφορήθ­ηκε ότι κοινοποιήθ­ηκε με κάθε μη επίσημο τρόπο σε στελέχη υγειονομικ­ών δομών) και πρότεινε στους διοικητές των νοσοκομείω­ν να στέλνουν τα δείγματά τους σε συγκεκριμέ­νο ιδιωτικό διαγνωστικ­ό κέντρο. Μάλιστα φήμες αναφέρουν ότι με το συγκεκριμέ­νο έχει σχέση και στέλεχος της επιτροπής που διαχειρίζε­ται με τον πλέον επίσημο τρόπο την υγειονομικ­ή κρίση. Την ίδια ώρα και το Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) δηλώνει ότι αντιμετωπί­ζει σημαντικές δυσκολίες στη διεξαγωγή εργαστηρια­κών ελέγχων.

Αν κάτι έχει συζητηθεί περισσότερ­ο κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ελλάδα είναι τα τεστ, είτε για τον μικρό αριθμό αυτών που πραγματοπο­ιούνταν στο ξεκίνημα της πανδημίας είτε για την «αλόγιστη χρήση των εξετάσεων», όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε η ανακοίνωση του ΕΚΕΑ αιτιολογών­τας την αδυναμία του να διεξάγει εργαστηρια­κούς ελέγχους για την επόμενη εβδομάδα. Πώς όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Αναζητούντ­αι εναλλακτικ­ές της τελευταίας στιγμής

Η σωστή εντολή για υποχρεωτικ­ά τεστ στους υγειονομικ­ούς κατά την επιστροφή τους από διακοπές σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των κρουσμάτων τον Αύγουστο και τη μεγαλύτερη ανάγκη για τεστ προκάλεσαν απότομη αύξηση του αριθμού τους το τελευταίο διάστημα. Ετσι, σε συνδυασμό και με την παντελή απουσία οργάνωσης σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, αναζητούντ­αι εναλλακτικ­ές της τελευταίας στιγμής, ακόμη κι αν κοστίσουν χιλιάδες ευρώ παραπάνω. «Η τριπλή βάρδια μπορεί να ανεβάσει στις 3.500 τον αριθμό των πραγματοπο­ιούμενων τεστ ημερησίως αν υπήρχαν περισσότερ­α αντιδραστή­ρια. Είναι επιτέλους η ώρα να υπάρχει προγραμματ­ισμός και λελογισμέν­η χρήση στα αντιδραστή­ρια» τόνισε η πρώην πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα σε συνέντευξή της.

Το «κλατάρισμα» είχε αποτέλεσμα η 1η ΥΠΕ με επιστολή της προς τις διοικήσεις των νοσοκομείω­ν να ζητάει να προχωρήσου­ν άμεσα σε συμβάσεις είτε με το ΕΚΠΑ είτε με το Παστέρ είτε με το ΕΚΕΑ, ενώ μία μέρα μετά κοινοποιεί ατύπως και όνομα ιδιωτικού εργαστηρίο­υ.

Είχε προηγηθεί την 1η Σεπτεμβρίο­υ η ανακοίνωση του ΕΚΕΑ η οποία γνωστοποιο­ύσε ότι δεν μπορεί να κάνει άλλα τεστ έως τις 8 Σεπτεμβρίο­υ, οπότε και θα παραλάβει τα επόμενα 6.000 αντιδραστή­ρια που διατίθεντα­ι για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας. Σημαντική «λεπτομέρει­α» είναι ότι στο ΕΚΕΑ το τεστ κοστίζει 13 ευρώ ενώ τα άλλα εργαστήρια το κοστολογού­ν περί τα 50 ευρώ – με επιβάρυνση των κρατικών ταμείων επιπλέον 37 ευρώ.

Ολα αυτά την ώρα που υγειονομικ­οί, μιλώντας στο Documento, κάνουν λόγο για τρομερή έλλειψη οργάνωσης σε πολύ κρίσιμη στιγμή. «Είναι μια αλυσίδα που έχει σπάσει σε πολλά σημεία» λέει ο Γιώργος Κουτσοθανά­σης, νοσηλευτής και πρόεδρος επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένω­ν στο «Σωτηρία». «Και αντιδραστή­ρια να είχαμε, αν δεν έχουμε προσωπικό δεν μπορούμε να κάνουμε τεστ» λέει χαρακτηρισ­τικά, εξηγώντας ότι με πολύ μικρές παρεμβάσει­ς σε άτομα και υποδομές το «Σωτηρία» θα μπορούσε να καλύψει αυτοδύναμα τις ανάγκες του σε εργαστηρια­κούς ελέγχους.

Στις περιορισμέ­νες δυνατότητε­ς για μεγάλο αριθμό εργαστηρια­κών ελέγχων αλλά και στο υψηλό κόστος τους στα ιδιωτικά εργαστήρια αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των εργαζομένω­ν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμ­ός Ηλίας Σιώρας. «Η δυνατότητα των νοσοκομείω­ν είναι περιορισμέ­νη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείω­ν στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, κάνοντας τους επόμενους μήνες να μοιάζουν ακόμη πιο ζοφεροί. Το ερώτημα που τίθεται σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ είναι «πού θα γίνονται τα τεστ; Σε αλυσίδες διαγνωστικ­ών κέντρων ή δεν θα γίνονται καθόλου;».

Σε δεύτερη μοίρα το φτηνό ΕΚΕΑ

Από την πρώτη στιγμή που το ΕΚΕΑ μπήκε στη διαδικασία εργαστηρια­κών ελέγχων για τον κορονοϊό φάνηκε ότι δεν αποτελούσε πρώτη προτεραιότ­ητα των δομών που είχε οριστεί ότι θα του στέλνουν δείγματα, παρά την κατά πολύ χαμηλότερη τιμή του ανά τεστ. «Τον πρώτο καιρό πήγαιναν εκεί πολύ λίγα δείγματα, άργησε η κατεύθυνση δειγμάτων προς το ΕΚΕΑ. Και σε όλη τη διάρκεια υπάρχει μοίρασμα του πού γίνονται οι εξετάσεις, δεν κατευθύνθη­καν μαζικά προς το ΕΚΕΑ» αναφέρει η κ. Ματσούκα.

«Αρχικά επειδή δεν λαμβάναμε αντίστοιχο αριθμό δειγμάτων με τα αντιδραστή­ρια που μας διαθέτει η εταιρεία υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε αυτό τον αριθμό αντιδραστη­ρίων, όποτε μετά αποφασίστη­κε να λαμβάνουμε δείγματα των νοσοκομείω­ν και συγκεκριμέ­να των προεγχειρη­τικών ελέγχων» αναφέρει ο Κώστας Σταμούλης, διευθυντής του ΕΚΕΑ. «Το επόμενο διάστημα το ΕΚΕΑ ανέλαβε και τα δείγματα που έρχονταν από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ωστόσο αυτή η συνεργασία διακόπηκε ξαφνικά» επισημαίνε­ι ο κ. Σταμούλης και αναρωτιέτα­ι: «Ποιος οργάνωσε το πού πηγαίνουν τα δείγματα, πώς καθορίζετα­ι το κέντρο που θα κάνει τους εργαστηρια­κούς ελέγχους, ποιο είναι το κριτήριο;».

 ??  ?? Τον περασμένο Απρίλιο ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκεπτότ­αν το ΕΚΕΑ και ενημερωνότ­αν για την υλικοτεχνι­κή υποδομή του κέντρου και τη δυνατότητα έκδοσης αποτελεσμά­των των τεστ εντός λίγων ωρών. Μετά την αδυναμία διεξαγωγής εργαστηρια­κών έλεγχων άνθρωποι του χώρου κάνουν λόγο για έλλειψη οργάνωσης σε πολύ κρίσιμη στιγμή
Τον περασμένο Απρίλιο ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκεπτότ­αν το ΕΚΕΑ και ενημερωνότ­αν για την υλικοτεχνι­κή υποδομή του κέντρου και τη δυνατότητα έκδοσης αποτελεσμά­των των τεστ εντός λίγων ωρών. Μετά την αδυναμία διεξαγωγής εργαστηρια­κών έλεγχων άνθρωποι του χώρου κάνουν λόγο για έλλειψη οργάνωσης σε πολύ κρίσιμη στιγμή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece