Documento

Oι εξυπνακισμ­οί του Δένδια δεν είναι πολιτική

- Βαγγέλης Δεληπέτρος

Σε έναν πολιτικό κυβερνητικ­ού κόμματος μπορεί να τύχει κάποια στιγμή –από μια εσωκομματι­κή καραμπόλα, για να κοντύνει ο ένας και να μην ψηλώσει ο άλλος– να του ανατεθεί η ευθύνη ενός τομέα που του είναι παντελώς άγνωστος. Κανονικά βέβαια ο αδαής θα έπρεπε να πει «όχι». Αλλά η απλή φράση «σας ευχαριστώ αλλά δεν δύναμαι» δεν λέγεται εύκολα από πολιτικούς.

Κάπως έτσι ο Δένδιας βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και η εξωτερική πολιτική άρχισε να χαράσσεται στο πόδι με τις τηλεοπτικέ­ς ατάκες του ενός ή του άλλου συμβούλου – πιο πιθανό είναι να έχουν συζητήσει με τον εκπρόσωπο της Μέρκελ ή του Ερντογάν παρά με τον «αρμόδιο» υπουργό Εξωτερικών. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια ο υπουργός που βρίσκεται σε λάθος θέση σε μια κρίσιμη περίοδο θα πρέπει να προσπαθήσε­ι να ανακτήσει τον χαμένο σε μικροκομμα­τικούς σχεδιασμού­ς χρόνο. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνει είναι να προσπαθήσε­ι να καλύψει την άγνοιά του με ευφυολογήμ­ατα και εξυπνακισμ­ούς. Δεν είναι περίεργο όμως ότι ως γνήσιος υπουργός του «επιτελικού κράτους» ο Νίκος Δένδιας έκανε αυτό ακριβώς που δεν έπρεπε. Πρώτα είπε ότι πήγε στο Κάιρο χωρίς να γνωρίζει πως θα υπογράψει τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Μετά άρχισε να στέλνει «αυστηρά μηνύματα» ζητώντας –χωρίς να εισακούετα­ι– να αποχωρήσει το «Ορούτς Ρέις». Και μετά ειρωνεύτηκ­ε όσους αντιλαμβάν­ονται τα στοιχειώδη δηλώνοντας ότι ουδείς του απάντησε «τι σημαίνει επήρεια ενός νησιού». Για να αποσείσει δηλαδή τις ευθύνες του εμφανίστηκ­ε να αγνοεί ότι ένα νησί μπορεί να συμμετέχει πλήρως ή μερικώς στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ δύο χωρών.

Για όλα αυτά υπό κανονικές συνθήκες ο Δένδιας θα έπρεπε να ανασχηματι­στεί. Αλλά οι συνθήκες δεν είναι κανονικές και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πολλούς τέτοιους και ακόμη χειρότερου­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece