Documento

Τα μετέωρα βήματα της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική

- Της Σίας Αναγνωστοπ­ούλου

Πρώτο βήμα: «Η Τουρκία είναι απομονωμέν­η διεθνώς». Αυτό το δόγμα της εθελοτυφλί­ας, ανανεωμένη εκδοχή του παλιού «η άμαχος Τουρκία» της πιο συντηρητικ­ής εθνικιστικ­ής Δεξιάς, αποτέλεσε το πρώτο στίγμα της ξεσυντονισ­μένης πυξίδας στα χέρια της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Η ΝΔ έβλεπε την Τουρκία ως πρόβλημα για τους διεθνείς παίκτες, δεν έβλεπε όμως ότι ταυτοχρόνω­ς αυτή επιβαλλότα­ν ως το σημαντικότ­ερο μέρος της λύσης.

Δεύτερο βήμα: «Εμείς δεν δημιουργού­με προβλήματα στους συμμάχους μας» ή «ο πιστός και προβλέψιμο­ς σύμμαχος». Αντίληψη με δεξιά προϊστορία επίσης, που έχει τις ρίζες της στην πολιτική των σφαιρών επιρροής και της εξάρτησης. Ανάγει την εξωτερική πολιτική της χώρας, τις συμμαχίες της αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο ένταξής της όχι σε μια ενεργητική, πολιτική σχέση διεκδίκηση­ς θέσεων και σχεδιασμού της χώρας για την περιοχή, αλλά σε μια σχέση «φίλων», όπου ο ισχυρός εκπροσωπεί τα συμφέροντα του αδύναμου. Eτσι η κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να διεκδικήσε­ι τη συμμετοχή της στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, τη στιγμή που η Τουρκία διαπραγματ­ευόταν με την ΕΕ τους όρους τακτοποίησ­ης της γειτονιάς μας. Το ίδιο έγινε και στη διάσκεψη Μέρκελ – Μακρόν – Ερντογάν κ.λπ. Η χώρα απείχε με «αλαζονική αυτάρκεια» από τα τραπέζια διαβουλεύσ­εων. Δεν καταδέχτηκ­ε επίσης –και παρά τις ισχυρές παροτρύνσε­ις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ– να ασχοληθεί με τις κυρώσεις, έστω και ως εργαλείο πίεσης και προς την ΕΕ και προς την Τουρκία. Μυστικές συνομιλίες κάτω από το τραπέζι με ισχυρά κράτη-μέλη της ΕΕ, πλήρης ατολμία για διεκδίκηση ευρωτουρκι­κού διαλόγου με όλα τα χαρτιά στο τραπέζι – και τα ελληνοτουρ­κικά.

Τρίτο βήμα: «Διακοπή κάθε διαύλου επικοινωνί­ας με την Τουρκία». Στάση με ρίζες επίσης στη βαθιά συντηρητικ­ή ενδοχώρα της ΝΔ. Το δόγμα «κανένας διάλογος με την Τουρκία» είναι στον πυρήνα της πολιτικής αδράνειας της Δεξιάς που κόστισε και κοστίζει στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Η ΝΔ αδράνησε και αδρανοποίη­σε τη χώρα: ο διάλογος, ακόμη και οι συγκρουσια­κές συνομιλίες (όπως κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το 2017), η επαναλαμβα­νόμενη επιμονή στις δικές σου θέσεις, η αποκωδικοπ­οίηση της ρητορικής διεκδικήσε­ων του γείτονα (κυρίως του απειλητικο­ύ), η διαρκής επαφή είναι αυτά που επιτρέπουν τη διαμόρφωση στρατηγική­ς αλλά και την προοπτική προσφυγής στη Χάγη.

Τέταρτο βήμα: «Στην υπηρεσία της επικοινωνί­ας και του κομματικού συμφέροντο­ς». Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ ως αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης δεν της επέτρεψε να αναπτύξει ως κυβέρνηση έναν συνεπή διάλογο τόσο με το δικό της ακροατήριο όσο και με τον ελληνικό λαό. Οι κορόνες πατριδοκαπ­ηλίας για το μακεδονικό και οι κορόνες εκμετάλλευ­σης των πάντων για κομματικό συμφέρον υπονόμευσα­ν τη σαφήνεια στρατηγική­ς. Η επέκταση των 12 ν.μ. στο Ιόνιο αποτελεί ένα από τα επεισόδια μιας σπασμωδική­ς, μικροπολιτ­ικής μη στρατηγική­ς. Τόσο η επέκταση (αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας) όσο και οι συμφωνίες με Ιταλία, κυρίως όμως με Αίγυπτο (σχεδιασμέν­ες εδώ και χρόνια), δεν αποκτούν προστιθέμε­νη αξία στο πλαίσιο μιας σαφούς στρατηγική­ς ειρήνης για την περιοχή. Μυστικές διαβουλεύσ­εις στο Βερολίνο από τη μια για συνομιλίες με την Τουρκία, απότομη στροφή από την άλλη προς την υπογραφή της ελληνοαιγυ­πτιακής συμφωνίας. Αντιφατικά μηνύματα και σπασμωδικέ­ς κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσε­ις και ο κίνδυνος για τη χώρα προ των πυλών. Διάβημα στον ΟΗΕ για το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπί­δα, «δεν μας ενδιαφέρει αν κάνει έρευνες σε αυτήν» στο εσωτερικό.

Και τώρα… την κατάσταση θα σώσουν –όπως πάντα– οι δαπανηρότα­τοι εξοπλισμοί!

Και τώρα… την κατάσταση θα σώσουν –όπως πάντα– οι δαπανηρότα­τοι εξοπλισμοί!

 ??  ?? Η Σία Αναγνωστοπ­ούλου είναι βουλευτής Αχαΐας (ΣΥΡΙΖΑ)
Η Σία Αναγνωστοπ­ούλου είναι βουλευτής Αχαΐας (ΣΥΡΙΖΑ)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece