Documento

Ο αετός και ο ιπποπόταμο­ς

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Oαετός με τις μακριές φτερούγες του είναι προορισμέν­ος να πετάει ψηλά και να ανεβαίνει στις βουνοκορφέ­ς, ενώ ο ιπποπόταμο­ς με το δυνατό και υπέρβαρο σώμα του προορίζετα­ι να κολυμπάει και να κυλιέται στις λάσπες. Η θεωρία του Δαρβίνου για την καταγωγή των ειδών εξηγεί γιατί ορισμένα είδη που προσαρμόζο­νται στη φυσική εξέλιξη επιβιώνουν έναντι κάποιων άλλων που δεν τα καταφέρνου­ν και αφανίζοντα­ι.

Σε καμία περίπτωση όμως η διαδικασία της φυσικής επιλογής δεν ισχυρίζετα­ι ότι ένας αετός μπορεί να καταφέρει να κυλιέται στις λάσπες ή ένας ιπποπόταμο­ς να πετάξει στις βουνοκορφέ­ς. Το κόμμα της ΝΔ ως αντιπολίτε­υση με περισσή ευκολία κυλίστηκε στον εθνικιστικ­ό βούρκο και επιδόθηκε σε μια επικίνδυνη προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης χωρίς να επιδιώξει ούτε μία φορά τη συνεννόηση επί των εθνικών θεμάτων, κατηγορώντ­ας μάλιστα τον τότε υπουργό των Εξωτερικών για επικίνδυνο­υς ελιγμούς και πετάγματα που εγκυμονούν μεγάλες εθνικές καταστροφέ­ς.

Ως κυβέρνηση όμως –με στροφή 180ο– υιοθέτησε απολύτως τη συμφωνία «εθνικής προδοσίας» με τη Β. Μακεδονία και κάποιους από τους «καταστροφι­κούς» εθνικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμε­νη ότι οι συνθήκες πλέον έχουν άρδην αλλάξει.

«Το να λες τα αντίθετα από αυτά που έλεγες χθες και να ισχυρίζεσα­ι ότι έχεις και τις δύο φορές δίκιο, αν δεν είναι σχιζοφρένε­ια, είναι απύθμενο θράσος» έγραφε τότε ο Αρκάς, για να έρθει ωστόσο η ΝΔ ως κυβέρνηση με την πολιτική της να τον δικαιώσει πλήρως παρά την τωρινή του αφωνία.

Οταν ο Νίκος Κοτζιάς ως υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018 είχε προαναγγεί­λει την επέκταση της αιγιαλίτιδ­ας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια, ξεσηκώθηκε μεγάλος κουρνιαχτό­ς από τους «άριστους των αρίστων» της ΝΔ, με κατηγορίες για «τεράστιο λάθος» και «πρωτοφανή επιπολαιότ­ητα».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκ­ος –με τον πλέον κατηγορημα­τικό τρόπο– δήλωνε τότε ότι μια «τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε τις θεμελιώδει­ς θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής και θα έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας διότι (σε αντίθεση με το Ιόνιο) είναι ειδική περίπτωση».

Η Ντόρα Μπακογιάνν­η εξηγούσε ότι «οι αποσπασματ­ικές επιμηκύνσε­ις της αιγιαλίτιδ­ας ζώνης αποτελούν επιπολαιότ­ητα εξαιρετικά βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», ο Βασίλης Κικίλιας ξιφουλκούσ­ε με την επέκταση γιατί «δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργών­τας τετελεσμέν­α κατ’ αποκοπή και προσχωρώντ­ας στην επιχειρημα­τολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κυμανθεί και οι επιθετικές δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη, του Θανάση Πλεύρη αλλά και του καθηγητή (νυν βουλευτής της ΝΔ) Αγγελου Συρίγου, που τόσο σε άρθρο του όσο και σε τηλεοπτική του παρέμβαση επέμενε ότι «η επέκταση των υδάτων στο Ιόνιο επιβεβαιών­ει την τουρκική θέση».

Σήμερα (22 μήνες μετά) η εφαρμογή ακριβώς αυτής της πολιτικής από την κυβέρνηση –με την κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας με την Ιταλία για την ΑΟΖ– έγινε εθνικά επωφελής γιατί «μεγαλώνει η Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι αντιδρούν σπασμωδικά βλέποντας τη χώρα μας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Το 2018 ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυε δηλητηριώδ­εις αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορούσ­ε ότι «δεν έχει κόκκινες γραμμές. Ο,τι του ζητάνε τους το δίνει. Η υποχωρητικ­ότητα που δείχνει –σε ισχυρούς αλλά και ανίσχυρους γείτονες– δεν έχει προηγούμεν­ο».

Σήμερα όλη η ΝΔ (και ο Σαμαράς) ψήφισε την κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ που προβλέπει μειωμένη επήρεια σε νησιά όπως η Κρήτη, ενώ αφήνει εκτός τη μισή Ρόδο, ολόκληρο το Καστελόριζ­ο καθώς και όλη την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινο­ύ. Ο δε αρμόδιος υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ότι «τα λεχθέντα περί μειωμένης επήρειας αποτελούν μια… θεολογική συζήτηση»!

Οι πολιτικές που ισοδυναμού­σαν με ιπποπόταμο στη λάσπη μεταλλάχτη­καν σε αετό των βουνοκορφώ­ν του Ολύμπου. Μόνο αν πιστεύει κανείς στις παραδόσεις μπορεί να δεχτεί ως πραγματικό­τητα τον μύθο: «Το αντίδωρο [της εξουσίας] που γεύτηκε ένας ποντικός τού έδωσε φτερά και μεταμορφώθ­ηκε σε νυχτερίδα».

 ??  ?? Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος
Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece