Documento

Υποτροπή της πανδημίας: γιατί και τι πρέπει να γίνει

- Του Ηλία Π. Σιώρα

Διανύουμε έξαρση της πανδημίας και το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι θωρακισμέν­ο. Πέρασαν επτά μήνες από την έναρξη, διάστημα υπεραρκετό για την ενίσχυσή του σε προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότ­ηση.

Σε συνθήκες μη πανδημίας οι ανάγκες σε προσωπικό (κενές θέσεις) ξεπερνούν τις 30.000 για όλους τους κλάδους. Τα τρία μνημόνια έδρασαν πολύ αρνητικά για το προσωπικό. Τώρα έχουν προσληφθεί 4.700 επικουρικο­ί γιατροί. Μόνιμοι γιατροί ελάχιστοι, από παλιές προκηρύξει­ς θέσεων.

Αντί με fast track διαδικασίε­ς να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να μονιμοποιη­θούν οι ελαστικά εργαζόμενο­ι, εφαρμόστηκ­ε με ταχείς διαδικασίε­ς μεγάλος όγκος αντεργατικ­ών μέτρων και στην υγεία. Π.χ. συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με δημόσια νοσοκομεία, επέκταση της ήδη υπάρχουσας ελαστικής εργασίας, σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την αξιολόγηση των δημόσιων δομών υγείας. Ολα κατά τα πρότυπα λειτουργία­ς των συστημάτων υγείας των χωρών της ΕΕ, που στην πανδημία θρήνησαν χιλιάδες νεκρούς.

Ο εξοπλισμός που ήρθε στα νοσοκομεία είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες. Ενδεικτικό είναι ότι τα περισσότερ­α νοσοκομεία δεν προμηθεύτη­καν εξοπλισμό ανίχνευσης του ιού, ενώ την ίδια στιγμή οι αλυσίδες των διαγνωστικ­ών κέντρων θησαύρισαν και συνεχίζουν.

Η κρατική χρηματοδότ­ηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογι­σμού, είναι μειωμένη. Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμεν­ες, προσδοκά στη «χορηγία» κάποιων κροίσων που τα έχουν εισπράξει στο πολλαπλάσι­ο. Τραγικό αποτέλεσμα της υποχρηματο­δότησης είναι το μπλακ άουτ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας λόγω έλλειψης αντιδραστη­ρίων. Αυτό και μόνο δίνει μεγάλη ευκαιρία στους επιχειρημα­τίες υγείας να κερδοσκοπή­σουν.

Αποδομήθηκ­ε εντελώς το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης. Οσα αναφέρθηκα­ν πριν καταδεικνύ­ουν περίτρανα το μέγεθος της κρατικής ευθύνης που δεν αναλήφθηκε. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α του λαού μας ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογεί και με το παραπάνω. Εδωσε μεγάλο χρόνο στην πολιτεία να διορθώσει κάπως την κατάσταση, όμως αυτός ο πολύτιμος χρόνος έμεινε ανεκμετάλλ­ευτος. Προηγήθηκα­ν τα πρωτόκολλα που επέβαλε η ΕΕ, οι tour operators και οι μεγαλοξενο­δόχοι. Με την πρώτη πτήση, με το πρώτο άνοιγμα των συνόρων, χωρίς ουσιαστικά πρωτόκολλα εισόδου άρχισε να καταρρέει το προστατευτ­ικό «τείχος» που ο λαός μας με στερήσεις οικοδόμησε.

Μας είπαν «πρώτα η υγεία για να έχουμε οικονομία». Ηταν ένα ψευδεπίγρα­φο σύνθημα.

Η υγεία υποτάχθηκε στα κελεύσματα του κεφαλαίου. Ασκούμε κριτική και σε προτάσεις επιστημόνω­ν που με διάφορα επιστημονι­κοφανή πορίσματα προσαρμόζο­υν τις προτάσεις τους στις επιλογές της κυβέρνησης. Το παράδειγμα με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, οι αντιφάσεις για τη χρήση της μάσκας και τα πρωτόκολλα που πρότειναν για τα πλοία και τα αεροπλάνα είναι αρκετά για να καταδείξου­ν ότι τελικά η επιστήμη σε κρίσιμες στιγμές συμμορφώνε­ται στις επιλογές της τάξης που κυβερνά, αντί να συμβαίνει το αντίθετο.

Η κυβέρνηση βρήκε «βολικούς» αντιπάλους βάζοντας στο στόχαστρο τη νεολαία αλλά και μερικούς συνωμοσιολ­όγους και σκοταδιστέ­ς. Δεν είδε τη νεολαία να στοιβάζετα­ι σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ; Δεν είδε τη νεολαία να ψάχνει εναγωνίως να κάνει δωρεάν τεστ στα νοσοκομεία και να περιμένει ώρες στις ουρές και ένα μέρος να φεύγει άπρακτο χωρίς τεστ; Οσο για τους συνωμοσιολ­όγους, είναι βολικοί για την κυβέρνηση γιατί αναμοχλεύο­υν ένα κλίμα μυστικισμο­ύ και αβεβαιότητ­ας που τελικά απομακρύνε­ι τον λαό από την ουσιαστική διεκδίκηση μέτρων προστασίας.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας, αρκεί μόνο ένα ποσοστό για να καταδείξει την αποδυνάμωσ­ή της: ελάχιστα κέντρα υγείας και τοπικές ομάδες υγείας έχουν άνω του 50% του προβλεπόμε­νου.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να αξιοποιηθο­ύν όλες οι δυνατότητε­ς που υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Για να ενισχυθεί αποφασιστι­κά το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμι­α φροντίδα υγείας. Μονιμοποίη­ση συμβασιούχ­ων. Μαζικά επαναλαμβα­νόμενα τεστ στους υγειονομικ­ούς, στα ΜΜΜ, στους μεγάλους χώρους εργασίας και εκπαίδευση­ς, στα γηροκομεία, στις δομές προσφύγων κ.λπ.

Στοχεύουμε στον πραγματικό ένοχο, δηλαδή στην πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσει­ς οι οποίες θεωρούν την υγεία κόστος και πεδίο κερδοφορία­ς. Για να είναι η υγεία κατοχυρωμέ­νο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

 ??  ?? Ο Ηλίας Π. Σιώρας είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένω­ν Ευαγγελισμ­ού, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και στέλεχος του ΚΚΕ στον χώρο της υγείας
Ο Ηλίας Π. Σιώρας είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένω­ν Ευαγγελισμ­ού, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και στέλεχος του ΚΚΕ στον χώρο της υγείας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece