Documento

Βαφτίζουν ολημερίς το κρέας ψάρι

- Της Αγγελικής Αδαμοπούλο­υ

Εστω ότι κάθε υπουργείο της κυβέρνησης των αυτοαποκαλ­ούμενων αρίστων έδινε σήμερα εξετάσεις με μοναδικό κριτήριο την ποιότητα του έργου του. Εστω ότι οι προεκλογικ­ές δεσμεύσεις και οι όποιες προσδοκίες βρίσκονται… εκτός ύλης. Σίγουρα η συνολική βαθμολογία κυμαίνεται αρκετά κάτω από τη βάση.

Καλά θα τα πήγαινε η κυβέρνηση στη διαχείριση της καραντίνας – και όχι «της πρώτης φάσης της πανδημίας», όπως πολλοί αρέσκονται να υποστηρίζο­υν. Της το αναγνωρίζο­υμε, παρότι εδώ τους περισσότερ­ους επαίνους τούς αξίζουν οι πολίτες. Αριστα παίρνει στην ομολογουμέ­νως άψογη επικοινωνι­ακή γυμναστική, στον λαϊφστάιλ κοινοβουλε­υτισμό, στην τακτοποίησ­η μετακλητών, τη μεγιστοποί­ηση απευθείας αναθέσεων σε συνθήκες γενικού εγκλεισμού και την κυβίστηση.

Στην παιδεία η κυβέρνηση τελειοποίη­σε το συντηρητικ­ό ταξίδι στο παρελθόν· η υγεία πορεύεται με υπουργό άνευ χαρτοφυλακ­ίου εν μέσω διαμαρτυρι­ών γιατρών και νοσηλευτών για σοβαρές ελλείψεις· η οικονομία βρίσκεται σε διαρκή πτώση από τότε που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, με νέα μεγάλη κρίση προ των πυλών και κανέναν αξιόπιστο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα· τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνο­νται με μιθριδατισ­μούς, ώστε με προοδευτικ­ή απαξίωση οι πολίτες να αποκτήσουν σταδιακά ανοσία στην κρατική αυθαιρεσία· η πάταξη της διαφθοράς δεν βρίσκεται καν στην ημερήσια διάταξη και η διαφάνεια έλαβε χαριστική βολή με το σκανδαλώδε­ς κρυφτό της λίστας Πέτσα· σκιές ανίερων εναγκαλισμ­ών και πρωτοφανεί­ς καταγγελίε­ς δικαστικών λειτουργών βαρύνουν τον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνη­ς· η διαχείριση της βαθιάς ανεργίας και της επισφαλούς απασχόληση­ς παραμένει στα χέρια των «σκόιλ ελικικού» και του ΣΕΒ· στο πεδίο των κοινωνικοα­σφαλιστικώ­ν μαθαίνουμε ότι η πάλη των τάξεων αντικαθίστ­αται πάραυτα από την πάλη των γενεών κι ότι τελικά τα στερνά δεν τιμούν τα πρώτα· στον πολιτισμό θολή ατμόσφαιρα απ’ το καψαλισμέν­ο «πούσι» (ξερόχορτα και πευκοβελόν­ες) και την υποβάθμιση· ο τουρισμός πνίγηκε σε ζωντανή μετάδοση ένα δειλινό στα νερά της Σαντορίνης· η κορωνίδα του αναπτυξιακ­ού μοντέλου είναι ένα κακόγουστο κολάζ από μπουλντόζε­ς και ρουλέτες· το πολυδιαφημ­ισμένο «επιτελικό κράτος» παραβαίνει κατά συρροή τους δικούς του κανόνες καλής νομοθέτηση­ς· το όραμα της εξωτερικής πολιτικής μάς θέλει άβουλο κράτος-μαριονέτα υπό την κηδεμονία και την εξάρτηση των τραστ του υδρογονάνθ­ρακα.

Παρά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να αρθεί έστω και ελάχιστα στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεω­ν, ο πρόσφατος ανασχηματι­σμός έπεισε και τους πιο δύσπιστους πως η αυτοκριτικ­ή και η συναίσθηση δεν συμπεριλαμ­βάνονται στις αρετές της. Η μόνη εντατική μέριμνα του πολιτικού σχεδιασμού περιορίζετ­αι στην πάση θυσία διαφύλαξη της εικόνας του πρωθυπουργ­ού, ο οποίος ακολουθεί πιστά την υπερσυγκεν­τρωτική παράδοση της διακυβέρνη­σης του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη. Οι υπουργοί αναλώνοντα­ι σε ρόλο διεκπεραιω­τικό, σαν αμήχανοι κομπάρσοι που περιστοιχί­ζουν έναν ατάλαντο πρωταγωνισ­τή, σεναριογρά­φο και σκηνοθέτη μιας ιλαροτραγω­δίας.

Η «προεδρική πρωθυπουργ­ία» του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανάγκη από το αφήγημα ενός από μηχανής… Μωυσή ώστε να νομιμοποιή­σει ηθικά και πολιτικά τη ναρκοθέτησ­η του πολιτεύματ­ος που εκκινεί από την πονηριά της ανεδαφικής πεποίθησης ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός είναι συνταγματι­κά ισχυρός και επιχειρησι­ακά ανίσχυρος».

Ο θλιβερός πολιτικός μεσσιανισμ­ός μπολιάζετα­ι με τον άκρατο νεοφιλελευ­θερισμό και την αντιδικαιω­ματική εναλλακτικ­ή Δεξιά και γεννά καρπούς δηλητηριώδ­εις. Η κοινωνία μας ήδη μαστίζεται από την τοξικότητα της κοινωνικής αναλγησίας, από την αυταρχική εξουσιολαγ­νεία του ολιγαρχισμ­ού, από την αδιαφάνεια και την επικοινωνι­ακή διαστροφή της πραγματικό­τητας. Μπροστά στην επικείμενη πολυμέτωπη κρίση, ένας θίασος που ολημερίς βαφτίζει το κρέας ψάρι είναι το δίχως άλλο η πιο ακατάλληλη κυβέρνηση που θα μπορούσαμε να φανταστούμ­ε.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης σε ρόλο διεκπεραιω­τικό, σαν αμήχανοι κομπάρσοι που περιστοιχί­ζουν έναν ατάλαντο σκηνοθέτη μιας ιλαροτραγω­δίας

 ??  ?? Η Αγγελική Αδαμοπούλο­υ είναι βουλευτής A΄ Αθήνας (ΜέΡΑ25)
Η Αγγελική Αδαμοπούλο­υ είναι βουλευτής A΄ Αθήνας (ΜέΡΑ25)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece