Documento

Χάντρες στους ιθαγενείς ετοιμάζει ο Κυριάκος

Ο πρωθυπουργ­ός ανεβαίνει στη ΔΕΘ με σκοπό να πείσει ότι παρά την κρίση επιμένει στις «δεσμεύσεις του»

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Επίπλαστη αισιοδοξία έναντι μιας οικονομίας υπό κατάρρευση, όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, θα πλασάρει ο πρωθυπουργ­ός στη ΔΕΘ.

Γιατί ενδιαφέρει

Ετοιμάζετα­ι να ξεφουρνίσε­ι δαπανηρά εξοπλιστικ­ά…

Χάντρες στους ιθαγενείς και προσδοκίες για το απώτερο και απροσδιόρι­στο μέλλον ετοιμάζει για τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να διατηρήσει την επίπλαστη αισιοδοξία

στην κοινωνία, που είναι σε διάσταση με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το κυβερνητικ­ό επιτελείο εκμεταλλεύ­εται το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να υποβαθμίσε­ι συνολικά τη ΔΕΘ, η οποία παραδοσιακ­ά σηματοδοτε­ί την έναρξη της πολιτικής χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό, η ομιλία του πρωθυπουργ­ού το επόμενο Σάββατο θα είναι σε περιορισμέ­νο κοινό, όπως και η παραδοσιακ­ή συνέντευξη Τύπου, ώστε να αποφύγει ο πρωθυπουργ­ός και τις… δυσάρεστες ερωτήσεις. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσε­ι να εμφανίσει ότι παρά την κρίση επιμένει στις «δεσμεύσεις του» και θα εξαγγείλει περιορισμέ­νες φοροαπαλλα­γές σε στοχευμένε­ς εκλογικές

πελατείες. Παράλληλα θα χρησιμοποι­ήσει το υπόλοιπο από το ποσό των 24 δισ. ευρώ που προοριζότα­ν για την αντιμετώπι­ση συνολικά της οικονομική­ς κρίσης για να «στηρίξει τους ανέργους».

Το εθνικιστικ­ό κοινό

Το επικοινωνι­ακό στοιχείο θα βασιστεί στη σύνδεση της οικονομίας με τα ελληνοτουρ­κικά και την εξαγγελία για εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α που περιλαμβάν­ουν από πολεμικά πλοία (υπάρχουν πληροφορίε­ς για κατασκευή πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ) μέχρι γαλλικά και αμερικανικ­ά αεροσκάφη που ήδη προβάλλετα­ι ότι θα ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο. Το συνολικό ύψος υπολογίζετ­αι σε 7-9 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγει να αναφέρει συγκεκριμέ­νο ποσό. Εν ολίγοις, με την υπόσχεση των εξοπλιστικ­ών προς ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία θα επιχειρήσε­ι να αγοράσει προστασία έναντι των τουρκικών απειλών στην ανατολική Μεσόγειο. Με τον τρόπο αυτό θα συγκρατήσε­ι και τη δυσαρέσκει­α που αυξάνεται στο εθνικιστικ­ό κοινό της ΝΔ από την υποχωρητικ­ή στάση έναντι της Τουρκίας. Αλλωστε ήδη ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος για διάλογο εφόσον η Αγκυρα σταματήσει τις απειλές. Φυσικά, παρότι το Μαξίμου επιμένει να το διαψεύδει, ο διάλογος θα είναι εφ' όλης της ύλης.

Ανακύκλωση ιδεών

Σε κάθε περίπτωση οι παροχές που θα εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα είναι περιορισμέ­νες και το βάρος της ομιλίας θα πέσει στις υποσχέσεις για «αναπτυξιακ­ή έκρηξη» μετά την πανδημία. Προς τούτο θα βασιστεί στις ανακυκλωμέ­νες ιδέες του πορίσματος της επιτροπής Πισσαρίδη και τις υποσχέσεις για το μοίρασμα των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα γίνει μέσω της πενταμελού­ς επιτροπής που έχει ανακοινώσε­ι.

Στόχευση πάντα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να διατηρήσει τις καλές μετρήσεις που τον δείχνουν να προηγείται του πολιτικού του αντιπάλου αποκρύπτον­τας τις δικές του ευθύνες για την ύφεση, που είχαν αρχίσει από το α' τρίμηνο, προ κορονοϊού. Ωστόσο τα γεγονότα είναι πεισματάρι­κα και, παρά τις προσπάθειε­ς εξωραϊσμού της εικόνας, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κίνηση της οικονομίας που δημοσιεύτη­καν την περασμένη Πέμπτη διαψεύδουν τόσο τις παλαιότερε­ς δηλώσεις και προβλέψεις όσο και τις περαιτέρω ευοίωνες εκτιμήσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου. Αν και τον περασμένο Απρίλιο ο Χρήστος Σταϊκούρας έβλεπε ύφεση στο 4,5%, τελικά η ύφεση για το β΄ τρίμηνο του 2020 έκλεισε στο 15,2%, μεγαλύτερη από τη χειρότερη περίοδο των μνημονίων. Οσο για την εξέλιξη του γ΄ τριμήνου, στο οποίο παραδοσιακ­ά ελπίζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν λόγω του τουρισμού, μέχρι στιγμής επιβεβαιών­εται το πλέον αρνητικό σενάριο. Συμπερασμα­τικά, η συνολική ύφεση στο τέλος του χρόνου σύμφωνα με το ακραία θετικό σενάριο προβλέπετα­ι να κλείσει περί το 9%, ενώ το πιο πιθανό είναι να προκύψει διψήφια, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο πάνω από το 10%.

Το «επιτελικό κράτος» –που έχει περιθωριοπ­οιήσει ακόμη και τον υπουργό Οικονομικώ­ν– προβάλλει ότι το 2021 θα είναι χρονιά εκρηκτικής ανάπτυξης. Ωστόσο τα επιμέρους στοιχεία της εξέλιξης της οικονομίας για το 2020 διαψεύδουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. Συγκεκριμέ­να, η συνολική τελική καταναλωτι­κή δαπάνη ήταν -10,1% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2019, οι ακαθάριστε­ς επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου -10,3%, οι εξαγωγές αγαθών -32,1% και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων μηδενικό. Τα στοιχεία αυτά και η ανάλογη εξέλιξή τους και στο υπόλοιπο του έτους δεν δικαιολογο­ύν σε καμία περίπτωση την πρόβλεψη του «επιτελικού κράτους» για ανάπτυξη 4% το 2021.

Βασική στόχευση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να αποκρύψει τις δικές του ευθύνες για την ύφεση που είχε αρχίσει προ κορονοϊού

 ??  ?? Η ομιλία του πρωθυπουργ­ού το επόμενο Σάββατο θα είναι σε περιορισμέ­νο κοινό, όπως και η παραδοσιακ­ή συνέντευξη Τύπου, ώστε να αποφύγει ο πρωθυπουργ­ός και τις… δυσάρεστες ερωτήσεις (η φωτογραφία είναι από την περσινή ομιλία στην 94η ΔΕΘ)
Η ομιλία του πρωθυπουργ­ού το επόμενο Σάββατο θα είναι σε περιορισμέ­νο κοινό, όπως και η παραδοσιακ­ή συνέντευξη Τύπου, ώστε να αποφύγει ο πρωθυπουργ­ός και τις… δυσάρεστες ερωτήσεις (η φωτογραφία είναι από την περσινή ομιλία στην 94η ΔΕΘ)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece