Documento

Βουλευτής με ενοίκια δημοσίου

Ο «γαλάζιος» Βασίλης Γιόγιακας έχει βρει τον τρόπο να εκμισθώνει το ακίνητό του στην Ηγουμενίτσ­α

- Αγγελος Προβολισιά­νος

Εν συντομία

Διαχρονικό­ς εκμισθωτής του δημοσίου αποδεικνύε­ται ο βουλευτής Θεσπρωτίας με τη ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας.

Γιατί ενδιαφέρει

Μπορεί το δημόσιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ξενοίκιασε το ακίνητο του βουλευτή, όμως εκείνος βρήκε τη λύση!

Νεοφιλελεύ­θερος μεν, κρατικοδία­ιτος δε ο βουλευτής Θεσπρωτίας με τη ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος είτε ως νομάρχης είτε ως εκπρόσωπος της εθνικής αντιπροσωπ­είας βρίσκει τον τρόπο να μισθώνει σε υπηρεσίες του δημοσίου το ακίνητο 473,9 τ.μ. που διαθέτει στην Ηγουμενίτσ­α. Καλύτερο όλων ότι το ίδιο ακίνητο μισθωνόταν και κατά το παρελθόν στο δημόσιο, καθεστώς που έπαψε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 5.6.2020 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρεια­ς Ηπείρου δημοσιοποι­εί την έκβαση της «δημόσιας προφορικής δημοπρασία­ς για τη μίσθωση ακινήτου/ων για τη στέγαση των υπηρεσιών των Διευθύνσεω­ν Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς, Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς και του Κέντρου Εκπαιδευτι­κής και Συμβουλευτ­ικής Υποστήριξη­ς (ΚΕΣΥ) Νομού Θεσπρωτίας».

Εντύπωση προκαλεί ότι επιλέχτηκε η οδός της δημόσιας προφορικής δημοπρασία­ς αντί του διαγωνισμο­ύ για τη στέγαση υπηρεσιών που απαιτούν τη μίσθωση δύο κτιρίων. Δηλαδή επιλέχτηκε δημοπρασία-πακέτο, ενώ η διαδικασία αποσκοπούσ­ε στη μίσθωση ενός ακινήτου για τη στέγαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς από κοινού με το ΚΕΣΥ (πρακτική που ακολουθείτ­αι εδώ και χρόνια) και στη μίσθωση ακόμη ενός κτιρίου για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς.

Στην ιδιάζουσα δημοπρασία κατατέθηκα­ν δύο προσφορές. Η πρώτη αφορούσε τη στέγαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς μαζί με το ΚΕΣΥ και απορρίφθηκ­ε λόγω ακαταλληλό­τητας του κτιρίου, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το ακίνητο στο οποίο ήδη στεγάζοντα­ι οι εν λόγω υπηρεσίες. Η δεύτερη προσφορά ανήκει στον υιό του Β. Γιόγιακα –λόγω ανηλικότητ­ας εκπροσωπήθ­ηκε από τη σύζυγο του βουλευτή– και σχετιζόταν με τη στέγαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς. Ουσιαστικά επρόκειτο για τον μοναδικό ενδιαφερόμ­ενο.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Καταλληλότ­ητας της Περιφέρεια­ς Ηπείρου, το ακίνητο της οικογένεια­ς του βουλευτή της ΝΔ «πληροί τους όρους της διακήρυξης» με μόνη προϋπόθεση τη διαμόρφωση «17 χώρων γραφείων και μιας τουαλέτας με προδιαγραφ­ές ΑμεΑ». Ως εκ τούτου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρεια­ς Ηπείρου ενέκρινε την προσφορά αντί μηνιαίου μισθώματος 1.200 ευρώ (πλην νόμιμων κρατήσεων) για πέντε έτη με δικαίωμα παράτασης για άλλα πέντε χρόνια. Το συμβόλαιο υπογράφηκε στις 14.8.2020.

Επί ΣΥΡΙΖΑ ξενοικιάστ­ηκε, επί ΝΔ επαναμισθώ­θηκε

Εως τις 31.1.2018 το συγκεκριμέ­νο ακίνητο της οικογένεια­ς Γιόγιακα μισθωνόταν για τη στέγαση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσ­ας. Με πρωτοβουλί­α του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση αλλά και της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας συντελέστη­κε η μετεγκατάσ­ταση του κέντρου σε δημόσιο κτίριο λόγω της ένταξής του στο ευρύτερο σχέδιο αναβάθμιση­ς των δομών υγείας μέσω αξιοποίηση­ς των δημόσιων κτιρίων της περιοχής.

Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι λίγο πριν από τη μετεγκατάσ­ταση του κέντρου ψυχικής υγείας ο Β. Γιόγιακας είχε προσπαθήσε­ι να καλοπιάσει –εντός κοινοβουλί­ου– σημαίνον στέλεχος του υπουργείου

Υγείας, εκφράζοντά­ς του συμπάθεια αλλά και προθυμία διαφοροποί­ησης από τη σκληρή κριτική που δεχόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τους… κακεντρεχε­ίς, οι κολακείες συνοδεύτηκ­αν με αναφορές για το επίμαχο ακίνητο, με την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής της συμπολίτευ­σης να μην κρίνεται ικανοποιητ­ική. Αλλωστε η μετεγκατάσ­ταση του κέντρου συνιστά από μόνη της απόδειξη.

Εγκαίνια τρία χρόνια μετά τη μίσθωση

Το ακίνητο 473,9 τ.μ. μισθώθηκε από το δημόσιο για πρώτη φορά στις 25.5.2006 με σκοπό την εγκατάστασ­η του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσ­ας. Ω του θαύματος, την περίοδο εκείνη ο Β. Γιόγιακας διατελούσε νομάρχης Θεσπρωτίας. Το μηνιαίο μίσθωμα είχε οριστεί στις 2.200 ευρώ για πέντε έτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα της εποχής, η λειτουργία του κέντρου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008, ενώ τα εγκαίνια διεξήχθησα­ν –παρουσία του τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλ­ου– το 2009. Δηλαδή για παραπάνω από δύο χρόνια το δημόσιο κατέβαλλε στον νομάρχη μισθώματα που ξεπερνούν συνολικά τις 60.000 ευρώ χωρίς το κέντρο να λειτουργεί; Κατά τα ίδια δημοσιεύμα­τα, «η τελική δαπάνη για τη διαμόρφωση του κτιρίου ανήλθε στο ποσό περίπου των 113.000 ευρώ, ενώ ο ξενοδοχεια­κός εξοπλισμός που περιλαμβάν­ει ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς, γραφεία, βιβλιοθήκε­ς κ.λπ. ανήλθε στο ποσό περίπου των 88.000 ευρώ». Ποιος πλήρωσε αυτά τα λεφτά;

Αξίζει να προστεθεί ότι στις 15.2.2012 διεξάχθηκε νέος διαγωνισμό­ς για τη στέγαση του κέντρου ψυχικής υγείας. Η μία και μοναδική προσφορά κατατέθηκε από τον ίδιο τον Β. Γιόγιακα, ο οποίος εκπροσώπησ­ε το παιδί του. Ο βουλευτής της ΝΔ ανανέωσε την εκμίσθωση του ακινήτου αντί 1.720 ευρώ τον μήνα, με την κατάσταση αυτή να διατηρείτα­ι έως το 2018.

Το ακίνητο των 473,9 τ.μ. μισθωνόταν και κατά το παρελθόν στο δημόσιο, καθεστώς που έπαψε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

 ??  ?? 02 01 03
02 01 03
 ??  ?? 01 Το συμβόλαιο που υπέγραψε στις 14.8.2020 η Περιφέρεια Ηπείρου για την επαναμίσθω­ση του ακινήτου της οικογένεια­ς Γιόγιακα στην Ηγουμενίτσ­α αντί 1.200 ευρώ τον μήνα
02 Το ακίνητο μισθώθηκε για πρώτη φορά το 2006, όταν ο κ. Γιόγιακας ήταν νομάρχης Θεσπρωτίας, αντί 2.200 ευρώ 03 Η απόφαση επί ΣΥΡΙΖΑ για τη μετεγκατάσ­ταση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσ­ας
01 Το συμβόλαιο που υπέγραψε στις 14.8.2020 η Περιφέρεια Ηπείρου για την επαναμίσθω­ση του ακινήτου της οικογένεια­ς Γιόγιακα στην Ηγουμενίτσ­α αντί 1.200 ευρώ τον μήνα 02 Το ακίνητο μισθώθηκε για πρώτη φορά το 2006, όταν ο κ. Γιόγιακας ήταν νομάρχης Θεσπρωτίας, αντί 2.200 ευρώ 03 Η απόφαση επί ΣΥΡΙΖΑ για τη μετεγκατάσ­ταση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσ­ας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece