Documento

Ξηλώνουν τον νόμο Πεπονή

Προκρούστη­ς το Μαξίμου για ΑΣΕΠ ανοίγοντας κανάλι ελέγχου των προσλήψεων στο δημόσιο

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Στο πλαίσιο του «γαλάζιου» αφηγήματος με τίτλο «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», η κυβέρνηση της ΝΔ εισάγει νέα εργαλεία στη δημόσια διοίκηση για την επιλογή προσωπικού.

Γιατί ενδιαφέρει

«Επιτελική» δυσανεξία στις διαφανείς διαδικασίε­ς.

Το Μαξίμου φέρνει στο δημόσιο και τον Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ! Για την πρόσληψη στο δημόσιο οι υποψήφιοι θα έχουν να αναμετρηθο­ύν και με τα τυποποιημέ­να ψυχομετρικ­ά τεστ που διερευνούν την προσωπικότ­ητα κατά τας γραφάς (και με παραλλαγές) του Ελβετού ψυχαναλυτή. Εισάγονται νέα εργαλεία (γραπτή εξέταση γνώσεων, πολλαπλών επιλογών ερωτηματολ­όγια δεξιοτήτων και προσωπικότ­ητας κ.λπ.) στη δημόσια διοίκηση για την επιλογή προσωπικού, στο πλαίσιο του «γαλάζιου» αφηγήματος με τίτλο «O κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Μόνο που μαζί προκαλείτα­ι ρήγμα στον νόμο Πεπονή του 1994 που διαμόρφωσε πιο αντικειμεν­ικά κριτήρια στις προσλήψεις και εισήγαγε το ΑΣΕΠ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενδύει με εκσυγχρονι­στικό πέπλο την προσπάθεια ελέγχου του μηχανισμού προσλήψεων τόσο για το τακτικό προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες όσο και για την ανάδειξη διευθυντών σε νομικά πρόσωπα, νοσοκομεία και οργανισμού­ς, που εποπτεύοντ­αι από το κράτος.

Κλειδί τα τεστ προσωπικότ­ητας

Οι αλλαγές που βαρύγδουπα προαναγγέλ­λονται από τον Νοέμβριο του 2019, από υπουργικό συμβούλιο σε υπουργικό συμβούλιο, δεν στοχεύουν κυρίως στην αναγκαία επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν (τεχνικού χαρακτήρα) για την πρόσληψη υπαλλήλων, αλλά με το βλέμμα στο εκλογικό 2022 εμποτίζουν με τη διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη τη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Είναι αξιοσημείω­το ότι ακόμη και αν ψηφιστούν εντός διμήνου νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις για τον νέο τρόπο επιλογής προσωπικού στο δημόσιο, αυτές θα εφαρμοστού­ν τουλάχιστο­ν ενάμιση χρόνο μετά λόγω και των ελλείψεων που υπάρχουν στις ψηφιακές υποδομές (διαλειτουρ­γικότητα μεταξύ των φορέων), όπως επισήμαναν στο Documento επιστήμονε­ς του ΑΣΕΠ και στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Οι απαντήσεις στα τεστ προσωπικότ­ητας μπορεί να είναι το κλειδί για την… εκσυγχρονι­στική ευνοιοκρατ­ία. Ελεγχος για εξωστρεφεί­ς, επικοινωνι­ακούς, μουρτζούφλ­ηδες, εντοπισμός ψυχικών προβλημάτω­ν. Πεδίο διερεύνηση­ς μεθόδων επιλογής ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο το οποίο χτίζεται πάνω σε μια νέα πλατεία Κλαυθμώνος. Φλέγμα και χολή. «Σας αρέσει ο Ιπποκράτης, ο Εμπεδοκλής, ο Γιουνγκ ή ο Τραμπ;». Η ιδιοσυγκρα­σία των τεσσάρων εποχών στο καπιταλιστ­ικό ερωτηματολ­όγιο για την ψυχοπαθολο­γία της εποχής του κορονοϊού και της οικονομική­ς κρίσης.

Αφού διόρισαν, γίνονται υπερκομματ­ικοί

Μάλιστα, οι πραγματικέ­ς προθέσεις του «γαλάζιου» Μαξίμου και της κυνικής πολιτικής του, που χτίζεται επικοινωνι­ακά, αφορούν θέσεις ευθύνης οργανισμών που εποπτεύοντ­αι από το κράτος. Αφού πρώτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη διόρισε διευθυντές σε νοσοκομεία (περισσότερ­ους από 112), αφού τοποθέτησε «αρίστους» σε νομικά πρόσωπα, στις μεταναστευ­τικές δομές κ.λπ. που θα μείνουν στις θέσεις τους για τα επόμενα περίπου τρία χρόνια, έρχεται τώρα να παρουσιάσε­ι… υπερκομματ­ική ρύθμιση για «επιλογή διοικήσεων στον δημόσιο τομέα». Ενέταξε τη ρύθμιση (άρθρο 9) στο υπό διαβούλευσ­η σχέδιο νόμου «Αρχική τροποποίησ­η κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών στον δημόσιο τομέα, οργανωτικέ­ς διατάξεις υπουργείου Εσωτερικών και διατάξεις για την αναπτυξιακ­ή προοπτική των ΟΤΑ».

Στο μεταξύ, ήδη από τον Αύγουστο του 2019 με τον νόμο για το «επιτελικό κράτος» η ΝΔ είχε καταργήσει τις διατάξεις των άρθρων 1-13 του ν. 4369/2016 περί Μητρώου Επιτελικών Στελεχών, δηλαδή τη δεξαμενή προσοντούχ­ων για άντληση από αυτή επιστημονι­κού προσωπικού για κάλυψη θέσεων ευθύνης. Το έπραξε με πρόσχημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που τις είχε ψηφίσει δεν τις εφάρμοσε. Πάντως, η τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εί

Από τον ιδιωτικό τομέα το Μαξίμου «κοπιάρει» νέες μεθόδους επιλογής προσωπικού για το δημόσιο με ψυχομετρικ­ά τεστ και ερωτηματολ­όγια για δεξιότητες και γνώσεις

ναι να προβάλει βαρύγδουπα και ηχηρά δήθεν ρηξικέλευθ­ες αλλαγές ώστε αφενός να ικανοποιήσ­ει όσους φιλελεύθερ­ους ζουν για να ακούν περί μεταρρυθμί­σεων, αφετέρου να κλείνει το μάτι στο «παλαιοκομμ­ατικό ακροατήριό του», σε ένα σκηνικό ανεργίας και ανέχειας που κάνει μια θέση στο δημόσιο περιζήτητη.

Ετσι, προωθείται εκ των υστέρων και για εφαρμογή στο μέλλον η ρύθμιση (τέθηκε σε διαβούλευσ­η στις 27 Αυγούστου 2020) για την επιλογή μέσω ΑΣΕΠ διοικήσεων στον δημόσιο τομέα (πρόεδροι, αντιπρόεδρ­οι, διοικητές, αναπληρωτέ­ς διοικητές, υποδιοικητ­ές, διευθύνοντ­ες ή εντεταλμέν­οι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των οποίων η επιλογή ανήκει στην κυβέρνηση). Τα ελάχιστα απαιτούμεν­α προσόντα συμμετοχής είναι:

• Πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτι­κού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής.

• Πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας κράτους-μέλους της ΕΕ.

• Τουλάχιστο­ν τριετής διοικητική εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Περαιτέρω προσόντα είναι δυνατόν να προβλέποντ­αι σε ειδικές διατάξεις. Για την προεπιλογή των προσώπων λαμβάνοντα­ι υπόψη τρεις ομάδες κριτηρίων με μοριοδότησ­η τυπικών εκπαιδευτι­κών προσόντων, προσόντων εμπειρίας και μοριοδότησ­η κατόπιν δομημένης συνέντευξη­ς. Ηδη στη διαβούλευσ­η διατυπώνον­ται ενστάσεις για την απουσία της «αποφοίτηση­ς από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκη­σης (ΕΣΔΔΑ)» από τα μοριοδοτού­μενα τυπικά προσόντα.

Σε αυτό τον θεσμικό καταιγισμό αναμόρφωση­ς των διαδικασιώ­ν στη δημόσια διοίκηση εμφανίστηκ­ε ως κοσμογονία εν αναμονή η προαναγγελ­ία για παρεμβάσει­ς (ή ξήλωμα) στον λεγόμενο νόμο Πεπονή (ν. 2190/1994) περί ΑΣΕΠ και προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο δημόσιο. Προτάσσετα­ι η ενιαιοποίη­ση των προκηρύξεω­ν για όλες τις προσλήψεις με μια προκήρυξη ετησίως βάσει του προγραμματ­ισμού των αναγκών για την κάλυψη θέσεων στο δημόσιο. Πρόκειται για βαριά διαδικασία που προϋποθέτε­ι να έχει κουμπώσει με ολοκληρωμέ­νο πληροφορικ­ό σύστημα, διαλειτουρ­γικότητα των φορέων που εκδίδουν πιστοποιητ­ικά κ.λπ.

Παράλληλα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν τυπικά προσόντα (χωρίς μοριοδότησ­η ή ενδεχομένω­ς με ελάχιστη για ορισμένες περιπτώσει­ς) για τη συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό και ακολούθως τεστ με ερωτηματολ­όγια πολλαπλών επιλογών για γνώσεις, δεξιότητες και αποτύπωση συμπεριφορ­άς και τυποποιημέ­να ερωτήματα για… ψυχογράφημ­α.

Το νέο πλαίσιο στη διοίκηση, με πρότυπα από τον ιδιωτικό τομέα, φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκ­ου υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατεία­ς Γιώργου Γεραπετρίτ­η, ο οποίος έχει την… ψιλή κυριότητα του «επιτελικού κράτους».

 ??  ?? Το νέο μοντέλο επιλογής προσωπικού στο δημόσιο φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκ­ου υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατεία­ς Γιώργου Γεραπετρίτ­η
Το νέο μοντέλο επιλογής προσωπικού στο δημόσιο φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκ­ου υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατεία­ς Γιώργου Γεραπετρίτ­η

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece