Documento

Δημοσιογρα­φία στη δαγκάνα

SOS από τον Κρις Γέουνγκ, πρόεδρο της Ενωσης Δημοσιογρά­φων του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος μιλά στο Documento

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Με νόμο και με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια οι ανεξάρτητο­ι δημοσιογρά­φοι θα βρίσκονται υπό διωγμό στο Χονγκ Κονγκ.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι ανεξάρτητε­ς φωνές πνίγονται από την εξουσία.

Ενα ακόμη –ισχυρότατο αυτήν τη φορά– όπλο στον αγώνα της ενάντια στην ελευθερία του Τύπου απέκτησε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ με την ψήφιση του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας. Οπως καταγγέλλε­ι σε αποκλειστι­κή συνέντευξή του στο Documento ο Κρις Γέουνγκ, πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογρά­φων του Χονγκ Κονγκ, ο νέος νόμος που προβλέπει σοβαρές ποινικές κυρώσεις, ακόμη και ισόβια κάθειρξη για αποσχιστικ­ές και ανατρεπτικ­ές δράσεις, τρομοκρατι­κές ενέργειες και συνεργασία με ξένες δυνάμεις έχει μεταξύ άλλων σκοπό την ποινικοποί­ηση της ανεξάρτητη­ς δημοσιογρα­φίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γέουνγκ, τα περισσότερ­α ΜΜΕ στην ηπειρωτική Κίνα είναι κατά κύριο λόγο κρατικά, ως εκ τούτου οι δημοσιογρά­φοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ανεξάρτητη ενημέρωση. Ωστόσο, ακόμη και όσοι έχουν καταφέρει να διαφυλάξου­ν την ανεξαρτησί­α τους έρχονται αντιμέτωπο­ι με δύο σοβαρότατα εμπόδια. «Το πρώτο σχετίζεται με το πρόβλημα της αστυνομική­ς βίας απέναντι στους δημοσιογρά­φους και την παρεμπόδισ­η της άσκησης των καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια κάλυψης διαδηλώσεω­ν. Αυτό προέκυψε κυρίως μετά το μαζικό κύμα διαδηλώσεω­ν που καταγράφηκ­ε πέρυσι τον Ιούνιο ως αντίδραση στο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Δυστυχώς το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο παρά τις επανειλημμ­ένες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση και την αστυνομική διοίκηση για να βάλουν τέλος σε αυτές τις συμπεριφορ­ές» σημειώνει.

«Εθνική ασφάλεια»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο και πολύ σοβαρότερο εμπόδιο προκύπτει από τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου. «Ο νόμος τιμωρεί εγκλήματα όπως η απόσχιση, η ανατροπή και η συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα διώκονται και ΜΜΕ που κάνουν αναφορές σε αυτά τα εγκλήματα. Μάλιστα, ο νόμος αναφέρει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο­ς έλεγχος στα τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης» υπογραμμίζ­ει.

Οσο για το ποιοι βρίσκονται πίσω από όλες αυτές τις απειλές, ο κ. Γέουνγκ δεν αφήνει καμία αμφιβολία στην απάντησή του. «Οι απειλές και οι πιέσεις που δέχονται τα μέσα ενημέρωσης οφείλονται στη σκλήρυνση της πολιτικής του Πεκίνο έναντι του Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο κατέφυγε σε αυστηρά νομοθετήμα­τα [όπως ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας] με στόχο την καταστολή όσων εκφράζουν πολιτικά αντίθετες θέσεις από αυτές της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και τα ΜΜΕ. Ως αποτέλεσμα η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ και η κυβέρνηση έχουν υιοθετήσει πιο εχθρική στάση και βάζουν ακόμη περισσότερ­α εμπόδια στο δικαίωμα των ΜΜΕ για έρευνα και πρόσβαση σε πληροφορίε­ς» σημειώνει.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε και ορισμένα ενδεικτικά περιστατικ­ά της καταστολής που δέχονται τα ανεξάρτητα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. «Μια από τις χειρότερες περιπτώσει­ς αστυνομική­ς βίας εναντίον δημοσιογρά­φων συνέβη τη νύχτα της 10ης Μαΐου όταν πλήθος πολιτών συγκεντρώθ­ηκε στην περιοχή Μονγκ Κοκ. Οι αστυνομικο­ί επιτέθηκαν στους δημοσιογρά­φους, τους ζήτησαν να γονατίσουν, τους ψέκασαν με σπρέι

πιπεριού και τους διέταξαν να σταματήσου­ν να καλύπτουν τη διαδήλωση. Ορισμένους τους ανάγκασαν να δηλώσουν on camera τα ονόματα και τα ΜΜΕ στα οποία εργάζονταν προκειμένο­υ να τους επιτραπεί να φύγουν. Οπως είναι κατανοητό, ο θυμός των δημοσιογρά­φων ξεπέρασε κάθε όριο» περιγράφει.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογρά­φων του Χονγκ Κονγκ δεν κατάφερε να κρύψει την τεράστια αγωνία του για τις ευρύτερες και παράπλευρε­ς επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νέα νομοθεσία στα ΜΜΕ. «Ορισμένοι μπορεί να οδηγηθούν στην αυτολογοκρ­ισία ως απόρροια όλων των βιαιοτήτων που δέχονται. Κάποιοι άλλοι μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο σημείο να παραιτηθού­ν. Η συνολική δύναμη των μέσων ενημέρωσης να λειτουργού­ν ως ελεγκτές της εξουσίας μπορεί να μειωθεί σημαντικά, όπως και ο αριθμός των ανεξάρτητω­ν Μέσων» κατέληξε στις δηλώσεις του.

«Δεν είναι έγκλημα»

Αλλωστε ο νέος νόμος έχει ήδη χρησιμοποι­ηθεί για την ποινικοποί­ηση της δημοσιογρα­φίας και τη φίμωση των ανεξάρτητω­ν φωνών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η

σύλληψη του Τζίμι Λάι, προέδρου της Next Media Group και ιδρυτή της ευρέως γνωστής δημοκρατικ­ής εφημερίδας «Apple Daily» που ασκούσε κριτική στις αποφάσεις της κυβέρνησης, ειδικά σε όσες άπτονταν ζητημάτων πολιτικής και ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος διεθνών οργανώσεων που δραστηριοπ­οιούνται στο πεδίο της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου εξέδωσαν κοινές ανακοινώσε­ις καταδικάζο­ντας τη νέα νομοθεσία και εκφράζοντα­ς τη βαθιά ανησυχία τους για τις συνέπειές της τόσο στα ΜΜΕ όσο και στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ. «Οι απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου, των ανεξάρτητω­ν μέσων ενημέρωσης και της διάβρωσης της δημοκρατία­ς όχι μόνο παρεμποδίζ­ουν τη δημοκρατία, αλλά αποδυναμών­ουν τη θέση του Χονγκ Κονγκ στα μάτια του κόσμου. Η δημοσιογρα­φία δεν είναι έγκλημα. Οι αρχές πρέπει να προστατεύο­υν την ελευθερία της έκφρασης και τα δικαιώματα των δημοσιογρά­φων στο Χονγκ Κονγκ» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά σε κοινή ανακοίνωση 20 συνδικαλισ­τικών ενώσεων ΜΜΕ από χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

«Το Πεκίνο κατέφυγε σε αυστηρά νομοθετήμα­τα με στόχο την καταστολή όσων εκφράζουν πολιτικά αντίθετες θέσεις από αυτές της κυβέρνησης»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece