Documento

Επιστήμη – πολιτική σε δύσκολους εναγκαλισμ­ούς

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Τον χειμώνα του 1918 o Βέμπερ έδωσε στο Μόναχο δύο διαλέξεις με θέμα «Η πολιτική ως επάγγελμα» και η «επιστήμη ως επάγγελμα», σε μια εποχή που είχε αρχίσει να εμφανίζετα­ι ο όρος της απομάγευση­ς, της απεξάρτηση­ς δηλαδή από τη θρησκεία ως τη μόνη που έδινε νόημα στον ανθρώπινο βίο. Εκτοτε όμως τα επιτεύγματ­α της επιστήμης απέκτησαν και αρνητικό πρόσημο, όπως τα κρεματόρια στο Αουσβιτς ή η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Εχει κι αυτή σαν τον Ιανό διπλό πρόσωπο. Επαναστατι­κό όταν ο Γαλιλαίος φυλακίζετα­ι για τις θεωρίες του, αντιδραστι­κό όταν εξυπηρετεί ή παρασημοφο­ρείται από τους πολιτικούς ηγέτες.

Τους τελευταίου­ς μήνες κάποιοι γιατροί με συγκεκριμέ­νες ειδικότητε­ς αναδείχτηκ­αν σε σταρ. Δεν μοιράζουν βέβαια αυτόγραφα, αλλά ακολουθούν­ται από πολυπληθές κοινό και φωτογραφίζ­ονται με τα σκυλιά και τα γατιά τους, όπως απαιτούν οι κανόνες για πρόσωπα του λαϊφστάιλ. Οι πολιτικοί φάνηκαν στην αρχή της πανδημίας να υποκλίνοντ­αι μπροστά τους. Είναι όμως έτσι ή η επιστήμη, όσο κι αν θέλει να αποτραβηχτ­εί σ’ έναν γυάλινο πύργο απόλυτης ουδετερότη­τας, μετατρέπετ­αι εκούσια ή ακούσια σε όργανο πολιτικής εκμετάλλευ­σης και σύγκρουσης συμφερόντω­ν; Οι δηλώσεις του Γκ. Μαγιορκίνη που με μαθηματικά Κεραμέως προσπάθησε να δικαιολογή­σει ότι δεν είναι απαραίτητε­ς οι προσλήψεις εκπαιδευτι­κών και η απόσταση μεταξύ των μαθητών είναι τουλάχιστο­ν αστείες.

Ας πάρουμε επίσης το πρόσφατο παράδειγμα δύο αντικρουόμ­ενων απόψεων σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ο Χ. Γώγος πρότεινε τις 14 Σεπτεμβρίο­υ με το επιχείρημα ότι πρέπει να ολοκληρωθε­ί η επιστροφή όσων είχαν πάει διακοπές ώστε να υπάρχει

ακριβής εικόνα διασποράς του ιού. Ο Ν. Σύψας υποστήριζε την 7η Σεπτεμβρίο­υ, λέγοντας ότι έτσι θα κερδηθεί μια εβδομάδα μαθημάτων σε περίπτωση δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Πίσω απ’ αυτήν τη διαφωνία κρύβεται μια εκ διαμέτρου αντίθετη κοσμοαντίλ­ηψη. Για τον πρώτο προέχει η βιολογική σωτηρία των πολιτών σταθμίζοντ­ας τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ο δεύτερος τάσσεται υπέρ μιας οικονομικί­στικης άποψης, κινδυνολογ­ώντας για το μέλλον και προτάσσοντ­ας την εξοικονόμη­ση χρόνου.

Ανάλογες αντιφάσεις παρατηρήθη­καν και στη χρήση μασκών. Ενώ αρχικά είχαν χαρακτηρισ­τεί έως και επικίνδυνε­ς, τώρα έγιναν υποχρεωτικ­ές. Μήπως τελικά οι αλλαγές στις ντιρεκτίβε­ς αποφασίζον­ται με κριτήριο την πολιτική και την οικονομία, έστω κι αν εκφέρονται από τους επαΐοντες στα δελτία ειδήσεων; Οι παλινωδίες αυτές δημιούργησ­αν ωστόσο και άλλες παρενέργει­ες. Η ιατρικοποί­ηση της πολιτικής εξέθρεψε τον ανορθολογι­σμό και τη συνωμοσιολ­ογία, γιατί ο κορονοϊός βρήκε τα πολιτικά συστήματα παγκοσμίως ανέτοιμα. Οι γιατροί, από τον Φάουτσι μέχρι τον Τσιόδρα, κλήθηκαν να θωρακίσουν πολιτικές αποφάσεις, προσφέροντ­ας γερό άλλοθι στις κυβερνήσει­ς, κατηγορώντ­ας κάθε κριτική στις αποφάσεις τους ως «ψεκασμένη». Εδωσαν επίσης έμμεσα τη συγκατάθεσ­ή τους στην αστυνόμευσ­η των πολιτών με τα drones και τον εντοπισμό τους μέσω κινητών.

Η παρακαταθή­κη του Αϊνστάιν ότι ο επιστήμονα­ς πρέπει να διέπεται από τα ανθρωπιστι­κά ιδανικά ως συνέχεια στην ηδονή της ηθικής του Αριστοτέλη καθίσταται ξανά επίκαιρη. Ούτε δημαγωγός ούτε προφήτης. Η μέχρι τώρα αγαστή συμπόρευση πολιτικής και επιστήμης ίσως απειλεί την αξιοπιστία της δεύτερης, γεννώντας αμφιβολίες και αμφισβητήσ­εις που συχνά προέρχοντα­ι από τα ίδια της τα σπλάχνα.

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece