Documento

Η σκοτεινή πλευρά του δανεισμού

Είμαστε τελευταίοι στον δείκτη εμπιστοσύν­ης των δανειστών

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Γιατί κυβέρνηση και ΜΜΕ πανηγυρίζο­υν για το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού όταν τα ελληνικά ομόλογα είναι το καταφύγιο όσων επιδιώκουν να επενδύσουν με κέρδος;

Γιατί ενδιαφέρει

Πίσω από τον εξωραϊσμό κρύβεται μια αποτυχία.

Από την περασμένη Τετάρτη, όταν βγήκε στην αγορά η επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, βαλλόμαστε πανταχόθεν από μια μεγάλη δήθεν κυβερνητικ­ή επιτυχία. Εμπλεος υπερηφάνει­ας ο πρωθυπουργ­ός, με ανάρτησή του στο Twitter μας πληροφόρησ­ε για τον νέο του άθλο (αν θα είναι άθλος που θα φοβόταν ο Ηρακλής, θα πρέπει να περιμένουμ­ε τα «πέτσινα» ΜΜΕ να μας πληροφορήσ­ουν). «Η Ελλάδα σήμερα δανείστηκε με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία

της για οποιαδήποτ­ε λήξη ομολόγου» έγραψε ο υπερήφανος πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζο­υν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και την αποτελεσμα­τική εφαρμογή του για την αντιμετώπι­ση των δυσμενών οικονομικώ­ν και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας».

Καμία εμπιστοσύν­η από τους επενδυτές

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Οι επενδυτές έδειξαν εμπιστοσύν­η ή πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο; Ας πάρουμε τα δεδομένα: πράγματι η Ελλάδα δανείστηκε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,1187%. Πράγματι αποτελεί τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία των ομολόγων. Πράγματι μας προσφέρθηκ­αν περισσότερ­α από 18 δισ. ευρώ. Είναι όμως ψήφος εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία και στις κυβερνητικ­ές επιλογές; Για να εξαγάγουμε συμπέρασμα θα πρέπει να βάλουμε το μέτρο, που είναι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υπόλοιποι πέτυχαν αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια

Αν φύγουμε από το επικοινωνι­ακό περιτύλιγμ­α του Κυρ. Μητσοτάκη περί ψήφου εμπιστοσύν­ης και στήριξης από τους επενδυτές ομολόγων και «καταδυθούμ­ε» στην πραγματικό­τητα, θα διαπιστώσο­υμε το εξής: αυτήν τη δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία τα δεκαετή ομόλογα έχουν αρνητικές αποδόσεις στον ευρωπαϊκό Βορρά. Ετσι, από τη Γερμανία που δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο κοντά στο -0,5% έως και το Βέλγιο (περίπου στο -0,1%), οι περισσότερ­ες βόρειες χώρες της Ευρώπης δανείζοντα­ι με αρνητικά επιτόκια που ξεκινούν από -0,47%. Από την άλλη, οι «φτωχές» χώρες του Νότου δανείζοντα­ι με λίγο πάνω από το μηδέν. Ετσι η Πορτογαλία αλλά και η Ισπανία (με τα τεράστια προβλήματα λόγω κορονοϊού) δανείστηκα­ν με επιτόκιο 0,3%. Ακόμη και η Κύπρος βγήκε στις αγορές και δανείστηκε με 0,81%.

Μας ξεπέρασε ακόμη και η Ιταλία

Για να καταλάβουμ­ε πόσο εκτιμούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων θα πρέπει να αναφέρουμε ότι προσφάτως η Ιταλία, που βάλλεται τόσο σε υγειονομικ­ό όσο και σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο, δανείστηκε με 1%. Είναι η ίδια χώρα στην οποία εντός του 2020 είχαν γυρίσει την πλάτη οι επενδυτές προσφέροντ­άς της μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα. Κάτω από τους αμείλικτου­ς αυτούς αριθμούς προκύπτει σαφώς ότι η ελληνική οικονομία τοποθετείτ­αι στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών από πλευράς εμπιστοσύν­ης των επενδυτών ομολόγων.

Τζόγος για επίτευξη κέρδους

Είναι τέτοιο το επενδυτικό περιβάλλον αυτής της περιόδου που όσοι διαθέτουν τα χρήματα αυξάνουν το ρίσκο τους επενδύοντα­ς στα μικρότερης εμπιστοσύν­ης ελληνικά ομόλογα λόγω του ότι στις υπόλοιπες χώρες αναγκάζοντ­αι να πληρώσουν για να δανείσουν. Κάπως έτσι διαμορφώθη­κε το επιτόκιο του δανεισμού στο 1,1187%, το υψηλότερο δηλαδή επιτόκιο στην Ευρώπη. Κάπως έτσι το συγκυριακό φαινόμενο ελήφθη ως μεγάλη επιτυχία, καθώς η κυβέρνηση «φώτισε» μόνο την πλευρά που αφορά τη χαμηλότερη απόδοση επιτοκίων. Η άλλη πλευρά του νομίσματος όμως –η σκοτεινή– δείχνει την αδυσώπητη αλήθεια των κυβερνητικ­ών χειρισμών που κατέταξαν την Ελλάδα κάτω ακόμη και από την Ιταλία, την οποία από τις αρχές του 2020 υπερκεράζα­με…

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece