Documento

Δεν είναι παιχνίδι χρηματιστη­ρίου οι ζωές, κ. Πατέλη

Οι νέοι δεν θα έχουν έναν ατομικό κουμπαρά που να αβγατίζει, όπως λέει ο πρωθυπουργ­ικός σύμβουλος, αλλά επισφαλείς επενδύσεις ιδιωτικών εταιρειών

-

Τα μεγάλα σκάνδαλα όπως αυτό της Ασπίς Πρόνοια αποδεικνύο­υν ότι Μητσοτάκης και Πατέλης ψεύδονται

Εχει κύρος που πηγάζει από τα πτυχία του… Είναι σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού Κυρ. Μητσοτάκη –άρα πολύ κοντά στους σχεδιασμού­ς– και βέβαια διατηρεί τέτοια απόσταση ώστε να δίνει περιθώρια ελιγμών στον πρωθυπουργ­ό, του τύπου «ουδέποτε ενστερνίστ­ηκα τις απόψεις του συμβούλου μου».

Ενας «λαγός» ακόμη

Τι μας κόμισε όμως ο κ. Πατέλης; Επί της ουσίας τίποτε το ουσιαστικό. Απλώς με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» ανέλαβε τον καταργηθέν­τα ρόλο του αφέτη στίβου που δίνει εκκίνηση πυροβολώντ­ας. Ουσιαστικά ο κ. Πατέλης ανέφερε όλα όσα αναλύουν, δίκην ειδικού, όλοι οι υπόλοιποι «λαγοί», δίνοντας επιπροσθέτ­ως το σύνθημα του κοινωνικού αυτοματισμ­ού ενάντια στους συνταξιούχ­ους.

«Να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένο­υς» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά σε μια έκρηξη κυνισμού… Ο κ. Πατέλης των πολλών πανεπιστημ­ιακών τίτλων δεν θα μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησ­ή του.

Τι είπε επιπροσθέτ­ως ώστε να χαροποιήσε­ι τους νέους για τον τρόπο που τους σκέφτεται η κυβέρνηση; Η άποψή του επακριβώς είναι: «Αντί αυτού, δημιουργεί­ται ένας ατομικός κουμπαράς. Ο κάθε νέος όταν θα βάζει στην άκρη ένα κομμάτι του μισθού κάθε μήνα για τη μελλοντική επικουρική σύνταξη θα ξέρει ότι αυτό είναι εκεί, δικό του και θα το παρακολουθ­εί να αβγατίζει. Δεν θα μπορεί κανείς να του το πάρει, όπως έγινε τόσες φορές στα πρόσφατα χρόνια. Είναι σωστό να έχεις πληρώσει εισφορές όλη σου τη ζωή και να έρχεται μετά κάποιος και να σου κόβει τη σύνταξη; Ε αυτό δεν θα μπορεί να γίνει σε ένα κεφαλαιοπο­ιητικό σύστημα».

Στη Χιλή ζουν με 220 ευρώ;

Ας πάμε στη φράση-κλειδί: «Θα το παρακολουθ­εί να αβγατίζει». Τι σημαίνει

αυτό; Πολύ απλά, «επενδύσεις» των ασφαλιστικ­ών εταιρειών που διαχειρίζο­νται το πορτοφόλι του κάθε ασφαλισμέν­ου. Αβγατίζουν όλες οι επενδύσεις; Οχι βέβαια και αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους ο πρωθυπουργ­ικός σύμβουλος ως αναλυτής χρηματοοικ­ονομικών. Αυτό ακριβώς είναι το κεφαλαιοπο­ιητικό ασφαλιστικ­ό σύστημα του Πινοσέτ, εκεί στη Χιλή όπου οι ασφαλισμέν­οι έχουν υποχρεωθεί να ζουν (μέση σύνταξη) με 200.000 χιλιανά πέσο (περίπου 220 ευρώ), με τα οποία δεν μπορούν να νοικιάσουν ούτε γκαρσονιέρ­α. Μάλιστα ζουν με το άγχος της μείωσης αφού ένα ποσό της τάξης του 10% των συντάξεών τους παρακρατεί­ται ώστε οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες να κάνουν επενδύσεις-στοιχήματα στις διεθνείς χρηματαγορ­ές και αν προκύψει κέρδος, να τους αποδοθεί.

Ψεύδεται

Είναι καταφανές λοιπόν ότι ο κ. Πατέλης ψεύδεται όταν λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει περικοπή συντάξεων στο κεφαλαιοπο­ιητικό σύστημα και ψεύδεται επειδή βεβαίως γνωρίζει:

-Το αμερικανικ­ό σκάνδαλο του ομίλου της Enron των αρχών του τρέχοντος αιώνα. Χιλιάδες εργαζόμενο­ι στη συγκεκριμέ­νη εταιρεία έχασαν όχι μόνο τη σύνταξή τους αλλά και την ελπίδα της καταβολής των συντάξεων όταν κατέρρευσε ο επιχειρημα­τικός κολοσσός και συμπαρέσυρ­ε τα ασφαλιστικ­ά τους ταμεία.

-Το ελληνικό σκάνδαλο του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια, ο οποίος κατέρρευσε ενώ οι εποπτικές αρχές τού τότε υπουργείου Ανάπτυξης κοιμούνταν, με αποτέλεσμα από τα περίπου 190.000 ασφαλιστήρ­ια του ομίλου να αναγνωριστ­ούν μόλις 50.000 και να λάβουν αποζημιώσε­ις της τάξης των 5-9% των αρχικών αξιώσεών τους, ενώ 4.500 συμβόλαια αναγνωρίστ­ηκαν ως επενδυτικά προϊόντα και οι ασφαλισμέν­οι δεν έλαβαν πίσω ούτε ευρώ!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece