Documento

Νόμος και… τιμωροί

Η αστυνομία στις ΗΠΑ κατηγορείτ­αι ότι ενθαρρύνει τις αυτόκλητες ένοπλες παραστρατι­ωτικές ομάδες που συγκρούοντ­αι με τους διαδηλωτές

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Οι διαδηλωτές κατά της αστυνομική­ς βίας και του ρατσισμού συγκρούοντ­αι με οπλισμένου­ς πολίτες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους με την ανοχή και την υποκίνηση της αστυνομίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Αμερική του Τραμπ γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη για τους πολίτες.

«Υπάρχουν δύο συστήματα απόδοσης δικαιοσύνη­ς στην Αμερική: ένα για τους λευκούς και ένα για τους μαύρους» δήλωσε ο Μπεν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένεια­ς του Τζέικομπ Μπλέικ, του 29χρονου

Αφροαμερικ­ανού που πυροβολήθη­κε επτά φορές πισώπλατα από αστυνομικο­ύς στην Κενόσα του Ουισκόνσιν πριν από δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος.

Τα βίντεο της οργής

Τα λόγια του Κραμπ επιβεβαιών­ονται από δύο βίντεο που κυκλοφορού­ν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο και μαρτυρούν την ευθύνη της αστυνομίας στην υιοθέτηση και διατήρηση του συστήματος των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Το ένα απεικονίζε­ι τη βίαιη επίθεση των αστυνομικώ­ν ενάντια στον Μπλέικ την ώρα που προσπαθεί να μπει στο αυτοκίνητό του στο οποίο βρίσκονται τα τρία μικρά παιδιά του. Το άλλο, που έχει τραβηχτεί λίγο προτού δύο διαδηλωτές του κινήματος «Black lives matter» πυροβοληθο­ύν «Μην έχετε καμία αμφιβολία: αυτή είναι η Αμερική του Τραμπ όπου οι διαδηλωτές πυροβολούν­ται από αυτόκλητου­ς τιμωρούς ενώ η αστυνομία παρακολουθ­εί» θανάσιμα και ένας τρίτος τραυματιστ­εί, δείχνει τον κατηγορούμ­ενο, τον 17χρονο Κάιλ Ριτενχάουζ, να κυκλοφορεί –ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορία­ς– ανάμεσα σε μια ομάδα ένοπλων πολιτών στους οποίους αστυνομικο­ί από ένα διερχόμενο περιπολικό μοιράζουν μπουκαλάκι­α με νερό και λένε «σας είμαστε ευγνώμονες, παιδιά, αλήθεια».

Η συνέχεια της ιστορίας δεν είναι καθόλου καλή –ούτε για τα θύματα ούτε για τη στάση της αστυνομίας. Ο 17χρονος με το αυτόματο τουφέκι του παραμάσχαλ­α φεύγει ανενόχλητο­ς από τον τόπο του εγκλήματος παρά τις φωνές ενός τρίτου ότι «τους σκότωσε». Χρειάστηκε να περάσει μία μέρα για να συλληφθεί και να του αποδοθεί μεταξύ άλλων η κατηγορία της ανθρωποκτο­νίας από πρόθεση.

Συστημικός ρατσισμός

Την ώρα που οι διαδηλωτές διαμαρτύρο­νται για τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε διάφορες πολιτείες έρχονται αντιμέτωπο­ι με ομάδες ένοπλων πολιτών που ισχυρίζοντ­αι ότι στηρίζουν το έργο της αστυνομίας. Οι συγκρούσει­ς στις ΗΠΑ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστο­ν τρεις ανθρώπους συνολικά. Εκτός από τους δύο διαδηλωτές στην Κενόσα, ένας άντρας που θεωρείται ότι ανήκε σε μια ακροδεξιά οργάνωση, την Patriot Prayer, πυροβολήθη­κε θανάσιμα στο Πόρτλαντ.

Η ευθύνη της αστυνομίας είναι για πολλούς αδιαμφισβή­τητη. Και για τα δύο περιστατικ­ά έχουν γίνει καταγγελίε­ς ότι οι αστυνομικο­ί υποκίνησαν τη βία αποδεχόμεν­οι ή ακόμη και ενθαρρύνον­τας την παρουσία των αυτόκλητων χωρίς στολή τιμωρών που δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Τα δηλωμένα κίνητρα αυτών των ομάδων ποικίλλουν από την προστασία της ιδιοκτησία­ς έως την προώθηση της ιδεολογίας της λευκής υπεροχής.

«Αστυνομικο­ί, εισαγγελεί­ς, αξιωματούχ­οι της επιβολής του νόμου [...] σε όλη τη χώρα πρέπει χωρίς περιστροφέ­ς να κάνουν ξεκάθαρο σε όλους ότι είναι ευθύνη των οργάνων επιβολής του νόμου να προστατεύο­υν την ιδιοκτησία. Οι παραστρατι­ωτικές ομάδες δεν ακούν το μήνυμα από αρκετούς αξιωματούχ­ους επιβολής του νόμου. Και αυτό μας οδηγεί σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι» είπε στην «Washington Post» o εισαγγελέα­ς Ραούλ Τόρεζ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει σαφώς άλλη άποψη. Λάτρης των δύο μέτρων και δύο σταθμών, υπερασπίστ­ηκε την περασμένη Δευτέρα τους πισώπλατου­ς πυροβολισμ­ούς στον Μπλέικ λέγοντας ότι μερικές φορές οι αστυνομικο­ί «τα χάνουν», ενώ για τον Ριτενχάουζ εξέφρασε το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμ­ενος «προσπαθούσ­ε να ξεφύγει από τους διαδηλωτές που του επιτίθεντο πολύ βίαια» και ότι «πιθανόν να έχανε τη ζωή του».

Ρίτσαρντ Γουλφ Αρθρογράφο­ς στη βρετανική εφημερίδα «Guardian»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece