Documento

Ενας διπλωμάτης σε ρόλο σωτήρα

O νεοδιορισμ­ένος από τη διεφθαρμέν­η πολιτική ελίτ πρωθυπουργ­ός Μουσταφά Αντίμπ θεωρείται «ένας από αυτούς»

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Οι πολίτες ζητούν λύσεις και απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα που προκάλεσε το κατεστημέν­ο της χώρας. Πώς ένας εκπρόσωπός του θα φέρει την αλλαγή;

Γιατί ενδιαφέρει

Για να σωθεί η χώρα πρέπει το βαθιά σεχταριστι­κό σύστημα να πεθάνει.

«Τα περιθώρια για την ευκαιρία που παρουσιάζε­ται στη χώρα μας είναι στενά και η αποστολή που αποδέχτηκα βασίζεται στο ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Τάδε έφη ο νεοδιορισμ­ένος πρωθυπουργ­ός του Λιβάνου και μέχρι την περασμένη εβδομάδα πρεσβευτής της χώρας στη Γερμανία Μουσταφά Αντίμπ, ο οποίος κατά την αποδοχή της θέσης δεσμεύτηκε να εργαστεί για να βάλει «τη χώρα στον σωστό δρόμο ώστε να μπει τέλος στην οικονομική και κοινωνική αφαίμαξη» που τη μαστίζει.

Ο λόγος που τα λόγια του 48άχρονου Αντίμπ έγιναν δεκτά με δυσπιστία από τους Λιβανέζους, οι οποίοι ακόμη μια φορά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας την απομάκρυνσ­η του διεφθαρμέν­ου πολιτικού κατεστημέν­ου και την απόδοση ευθυνών για τη φονική έκρηξη του Αυγούστου, είναι ότι θεωρείται ένας ακόμη εκπρόσωπος της ίδιας πολιτικής ελίτ που έχει οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή τραγική της κατάσταση – και δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμέ­νη να φύγει από το προσκήνιο.

Εξαθλίωση και κατάρρευση πριν από την έκρηξη

Οι αριθμοί τα λένε όλα. Η καταστροφή που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη Βηρυτό πέραν των τουλάχιστο­ν 190 νεκρών, 6.000 τραυματιών και 300.000 αστέγων προκάλεσε υλικές ζημιές τουλάχιστο­ν 3,2 δισ. δολαρίων (2,7 δισ. ευρώ) και επιπλέον απώλειες 2,9 δισ. δολαρίων (2,45 δισ. ευρώ) στην οικονομική παραγωγή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προτού ωστόσο σημειωθεί η διπλή έκρηξη στο λιμάνι της πόλης η οικονομία ήταν ήδη υπό διάλυση, με τη λιβανέζικη λίρα να έχει χάσει το 80% της αξίας της, το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευση­ς και τον πληθωρισμό στα ύψη. Με την Covid-19 να δυσχεραίνε­ι (και) την οικονομική κατάσταση, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε ότι το 45% του πληθυσμού θα ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας το τρέχον έτος.

«Είμαστε εδώ για να πούμε “όχι”

της αξίας της είχε χάσει η λιβανέζικη λίρα προτού καν σημειωθεί η διπλή φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού

45%

του πληθυσμού της χώρας θα ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας το τρέχον έτος σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece