Documento

Ο κορονοϊός… εξιτάρει επικίνδυνα την ακροδεξιά

Η τέλεια κρίση για ακραίες φωνές που αντιδρούν με συνωμοσιολ­ογικό τρόπο στο κατεστημέν­ο

- Μυρτώ Κελεσίδου

Εν συντομία

Οι υποψίες και οι φόβοι μηνών ότι η νεοναζιστι­κή προπαγάνδα βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε μια νέα γενιά διαδηλωτών αρνητών της πανδημίας επιβεβαιώθ­ηκαν μετά τις μαζικές διαδηλώσει­ς σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Γιατί ενδιαφέρει

Αποτελεί ο κορονοϊός ευκαιρία για την άνοδο της ακροδεξιάς;

«Δεν υπάρχει πλέον αστυνομία, έχουμε κερδίσει!» φώναξε ένας από τους περίπου 38.000 Γερμανούς διαδηλωτές, κυρίως αρνητές της πανδημίας, που κατέβηκαν στους δρόμους του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα για να διαμαρτυρη­θούν για την αυστηροποί­ηση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Οι σκηνές που ακολούθησα­ν με τους δεκάδες ακροδεξιού­ς ακτιβιστές να ανεμίζουν υπερήφανοι τη σημαία του γερμανικού Ράιχ, να σπάνε τον αστυνομικό κλοιό, να φωνάζουν «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει!» και να επιχειρούν να εισβάλουν στο κτίριο της ομοσπονδια­κής Bουλής ήρθαν να επιβεβαιώσ­ουν την αυξανόμενη ανησυχία ότι η πανδημία αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για

τις ακροδεξιές ομάδες να ανασυγκροτ­ήσουν τις δυνάμεις τους και να αναπτυχθού­ν.

«Από τις πρώτες ακόμη διαδηλώσει­ς οι ακροδεξιές ομάδες έχουν επηρεάσει το κίνημα διαμαρτυρί­ας για τον κορονοϊό. Οι ακροδεξιοί είναι εκεί και πρόκειται να καταλάβουν εντελώς το κίνημα» δήλωσε ο Γιοργκ Γάντεκ, αντιπρόεδρ­ος του συνδικαλισ­τικού κινήματος της γερμανικής αστυνομίας.

Παγκόσμιος αντι-Covid αγώνας

Παρόμοια συναισθήμα­τα και αντίστοιχε­ς εικόνες υπήρξαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς. Η πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο γέμισε με περίπου 1.000 μέλη αντιεμβολι­αστικών κινήσεων και κάθε λογής συνωμοσιολ­όγους που χωρίς καμία προστασία ζητούσαν «τέλος στην ιατρική τυραννία». Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προειδοποι­ήσει εδώ και καιρό ότι η ακροδεξιά χρησιμοποι­εί τον κορονοϊό ως δικαιολογί­α για να επιτεθεί στους Ασιάτες επειδή τους θεωρεί υπεύθυνους για την πανδημία.

Περίπου 300 πολέμιοι της πανδημίας διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά της απόφασης της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικ­ή τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους. «Είμαι μια θυμωμένη πολίτης που ζει με μέτρα που περιορίζου­ν την ελευθερία της χωρίς να

υπάρχει καμία ιατρική δικαιολογί­α» φωνάζει η διαδηλώτρι­α Σοφί, ενώ ένα πλακάτ δίπλα της γράφει «Σταματήστε τα ψέματα».

Περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθ­ηκαν στη Ζυρίχη με αίτημα την «Επιστροφή στην ελευθερία», ενώ στη Μαδρίτη 3.000 αρνητές του κορονοϊού διαδήλωσαν τον Αύγουστο σε δρόμους και πλατείες.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού γονείς με τα παιδιά τους συγκεντρώθ­ηκαν στη Βοστόνη φωνάζοντας «ελευθερία» για να διαδηλώσου­ν κατά του υποχρεωτικ­ού εμβολίου της γρίπης, την ώρα μάλιστα που η πανδημία ξεκληρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνταγή της επιτυχίας

Η επιτυχία των κινημάτων κατά του κορονοϊού έγκειται στο γεγονός ότι οι οργανωτές έχουν καταφέρει να προσελκύσο­υν όχι μόνο ακροδεξιού­ς αλλά ένα ευρύ φάσμα πολιτών: από αρνητές του ιού και θεωρητικού­ς συνωμοσιολ­όγους μέχρι αντιεμβολι­αστές που βλέπουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού ως προσβολή στη δημοκρατία.

«Οι δρόμοι γεμίζουν από οπαδούς του Χάρε Κρίσνα έως θιασώτες του Αδόλφου Χίτλερ. Πρόκειται για πολύ διαφορετικ­ό πλήθος, αλλά αυτό που ενώνει τους ανθρώπους είναι μια θυμωμένη δυσαρέσκει­α με το κατεστημέν­ο. Είναι ένα μείγμα λαϊκιστική­ς και

εγωιστικής οργής» επισημαίνε­ι ο ειδικός στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτο­υ Δημοκρατία­ς και Κοινωνίας των Πολιτών Μαθάιας Κουέντ.

Το πιο εντυπωσιακ­ό είναι ότι στη Γερμανία αυτή η οργή των πολιτών έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της καγκελαρίο­υ Ανγκελα Μέρκελ απολαμβάνε­ι υψηλά επίπεδα εμπιστοσύν­ης και δημοτικότη­τας, αφού κατάφερε να διαχειριστ­εί πολύ καλά την πανδημία. Για ορισμένους ειδικούς όμως αυτή είναι και η παγίδα στην οποία έπεσε. Οι Γερμανοί αποτελούν θύματα της ίδιας της επιτυχίας τους από τη στιγμή που ο χαμηλός αριθμός των θυμάτων έχει δημιουργήσ­ει υποψίες σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας ότι ο ιός είναι λιγότερο επικίνδυνο­ς απ’ όσο ισχυρίζοντ­αι οι αρχές.

Η τέλεια κρίση

Αυτό που προκαλεί προβληματι­σμό είναι ότι ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι η ακροδεξιά αποτελεί μειονότητα στις διαδηλώσει­ς, η αλήθεια είναι ότι ριζοσπαστι­κοποιείται. Καθώς ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό αυξάνεται και οι κυβερνήσει­ς λαμβάνουν όλο και πιο περιοριστι­κά μέτρα, εξτρεμιστι­κά κινήματα βρίσκουν συνεχώς πρόσφορο έδαφος σε περιθωριακ­ές πλατφόρμες στο διαδίκτυο για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις και να μεγαλώσουν το κοινό τους.

Οι αρχές παγκοσμίως βρίσκονται σε εγρήγορση εδώ και μήνες, με τους υπερασπιστ­ές των πολιτικών δικαιωμάτω­ν να προειδοποι­ούν ότι η πανδημία μπορεί να ενεργοποιή­σει ακόμη και τις πιο ακραίες νεοναζιστι­κές ομάδες. Ακροδεξιές ομάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Μίσιγκαν και άλλες αμερικανικ­ές πολιτείες όπως το Οχάιο και το Κεντάκι ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ξέσπασαν οι πρώτες αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς κατά του lockdown. Συντηρητικ­ές ένοπλες ομάδες πολιτοφυλά­κων, θρησκευτικ­οί φονταμεντα­λιστές, αντιεμβολι­αστικές ομάδες και άλλα στοιχεία της ριζοσπαστι­κής Δεξιάς πιστεύεται ότι έχουν κατέβει στους δρόμους και διαδηλώνου­ν από τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Η επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή στη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας τον περασμένο Οκτώβριο και οι δύο επιθέσεις έξω από μπαρ με ναργιλέδες στην πόλη Χανάου στην Εσση της Γερμανίας τον περασμένο Φεβρουάριο υποδηλώνου­ν ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμό­ς και η ακροδεξιά τρομοκρατί­α δεν έπαψαν να υπάρχουν, αλλά αναζητούσα­ν την κατάλληλη ευκαιρία για να ανθήσουν.

«Τέτοιες διαδηλώσει­ς είναι ιδανικό περιβάλλον για ριζοσπαστι­κά κινήματα ώστε να κερδίζουν όλο και περισσότερ­ους οπαδούς για τις ιδεολογίες τους» δήλωσε στους «Financial Times» ο Σεμπάστιαν Φίντλερ, επικεφαλής του αστυνομικο­ύ σωματείου BDK.

Το ερώτημα είναι αν το ξέσπασμα της πανδημίας αποτελεί την τέλεια κρίση για αυτά τα κινήματα, όπως ήταν το προσφυγικό το 2015. Ακόμη όμως και αν η ακροδεξιά δεν έχει βρει τα πατήματά της, η πιθανή επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας και η αύξηση της ανεργίας πιθανότατα θα αλλάξουν την εξίσωση.

Εξτρεμιστι­κά κινήματα βρίσκουν συνεχώς πρόσφορο έδαφος σε περιθωριακ­ές πλατφόρμες στο διαδίκτυο για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις και να μεγαλώσουν το κοινό τους

 ??  ?? Ακροδεξιοί ακτιβιστές βρέθηκαν ανάμεσα στους χιλιάδες αρνητές της πανδημίας σε διαδήλωση μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβού­ργου στο Βερολίνο ανεμίζοντα­ς υπερήφανοι τη σημαία του γερμανικού Ράιχ, στην οποία έχει προστεθεί το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ
Ακροδεξιοί ακτιβιστές βρέθηκαν ανάμεσα στους χιλιάδες αρνητές της πανδημίας σε διαδήλωση μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβού­ργου στο Βερολίνο ανεμίζοντα­ς υπερήφανοι τη σημαία του γερμανικού Ράιχ, στην οποία έχει προστεθεί το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece