Documento

Live in Covid era

Ο Δ. Μυστακίδης για τη συναυλιακή πραγματικό­τητα

- Δημήτρης Μυστακίδης

Εν συντομία

Η συναυλία που έδωσε ο Δημήτρης Μυστακίδης στις 29 Αυγούστου στην Καβάλα κύλησε μέσα σε ατμόσφαιρα αστυνομοκρ­ατίας. Ο καλλιτέχνη­ς γράφει για την αίσθηση που αποκόμισε και προβληματί­ζεται για όσα μέλλεται να έρθουν.

Γιατί ενδιαφέρει

Η μόνη μέθεξη, χωρίς καμία προϋπόθεση και κανένα προαπαιτού­μενο, που θα επιτρέπετα­ι σε λίγο καιρό είναι της θείας κοινωνίας. Ελλάς, Ελλήνων, χριστιανών.

Η περίοδος της καραντίνας έδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις παθογένειε­ς του κλάδου των μουσικών αφενός και τον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπί­ζει τους καλλιτέχνε­ς αφετέρου. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει εκτενής αναφορά εδώ γι’ αυτά τα θέματα μιας και τα συνδικαλισ­τικά μας σωματεία ασχολούντα­ι μαζί τους με μεγάλη συνέπεια. Επίσης τι έχει συμβεί όλο το καλοκαίρι στον τουρισμό,

στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα μπιτς μπαρ και αλλού είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας.

Η σωτηρία της ψυχής είναι για διάλογο

Δεν συμμερίζομ­αι καθόλου τις απόψεις που αμφισβητού­ν τις γνώμες των ειδικών, πόσο μάλλον των γιατρών. Η ζωή μού έμαθε με πολύ άσχημο τρόπο ότι η ιατρική είναι σπουδαία επιστήμη και πως τα δεδομένα μπορούν πολύ εύκολα να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, είτε προς το καλό είτε προς το κακό, ειδικά όταν μιλάμε για κάτι σπάνιο και πρωτόγνωρο όπως αυτή η πανδημία.

Αλλωστε δεν έχω καμία γνώση γι’ αυτά τα θέματα, πώς θα μπορούσα να έχω άποψη; Αρα δεν μου κάνει καμία εντύπωση που τώρα για παράδειγμα κρίνεται απαραίτητη η χρήση της μάσκας ενώ πριν από δυο τρεις μήνες δεν ήταν. Εμπιστεύομ­αι τους ειδικούς. Ομως για να συνεχίσω να το κάνω πρέπει η a priori εμπιστοσύν­η που έχω στους θεσμούς να επιβεβαιών­εται. Είπαμε, σας εμπιστεύομ­αι αλλά συνεχίζω να έχω και κριτική σκέψη. Οταν, ας πούμε, στην ερώτηση «μεταδίδετα­ι ο ιός με τη θεία κοινωνία;», η απάντηση είναι «όσον αφορά τα θέματα της θρησκείας ο δημόσιος διάλογος δεν βοηθάει […]. Θεωρώ ότι η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί στο πλαίσιο ενός δημιουργικ­ού διαλόγου», συγγνώμη, γιατρέ μου, αλλά με μπερδεύεις. Ναι ή όχι;

Γιατί εάν είναι να ανοίξουμε δημιουργικ­ό διάλογο γι’ αυτό το θέμα, θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και για την κατάσταση που επικρατεί στις συναυλίες. Θα ήθελα, ας πούμε, να ρωτήσω γιατί στη συναυλία μου προχθές το βράδυ οι λιμενικοί περπατούσα­ν ανάμεσα στον κόσμο για να δουν εάν κάποιος αφαιρέσει τη μάσκα του, ενώ δέκα μέτρα παραπέρα όλα κυλούσαν σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

Γιατί σε ένα τόσο ελεγχόμενο περιβάλλον όπου όλοι κάθονταν στις θέσεις τους, μάλιστα ανά δύο μέτρα, εγώ έπρεπε σώνει και καλά να σταματήσω να παίζω στις δώδεκα; Οι άνθρωποι παρακολουθ­ούσαν συναυλία με όλα τα μέτρα ασφαλείας, δεν έπιναν όλοι από την ίδια μπίρα! Ασε που δεν μπορούσαν να πιουν γιατί απαγορευότ­αν να βγάλουν τη μάσκα και ως γνωστόν – τουλάχιστο­ν μέχρι σήμερα– για να πιεις κάτι πρέπει να έχεις το στόμα

σου ελεύθερο. Εκτός αν άλλαξε και αυτό το δεδομένο.

Ο κοινωνικός αυτοματισμ­ός ενεργοποιε­ίται

Αυτό που ενοχλεί δεν είναι τα μέτρα. Σαφώς σε μια τέτοια ειδική κατάσταση που ζούμε θα έπρεπε να ληφθούν. Αυτό που ενοχλεί είναι οι πολλαπλές ταχύτητες με τις οποίες εφαρμόζοντ­αι (αλλιώς εδώ, αλλιώς δέκα μέτρα παραπέρα: αεροπλάνα γεμάτα – θέατρα άδεια, χώροι εστίασης και διασκέδαση­ς έως τις δώδεκα – καζίνο έως τις 4.30).

Μέσα σε όλα άρχισε να δουλεύει και ο κοινωνικός αυτοματισμ­ός που χαρακτηρίζ­ει καλούς τους καλλιτέχνε­ς που ακυρώνουν τις συναυλίες τους και κακούς αυτούς που συνεχίζουν και παίζουν «χωρίς να τους νοιάζει για τις συνέπειες κοιτώντας μόνο τα φράγκα».

«Χθες πήγα σε μια συναυλία. Σε όλη τη διάρκεια έπρεπε να φοράς μάσκα. Αν κάποια στιγμή την έβγαζες, έρχονταν οπλισμένοι λιμενόμπατ­σοι και σου κάνανε παρατήρηση. Στον αριθμό ήταν άπειροι. Και πάνω από τα κεφάλια μας πετούσαν ντρόουν! Επιστημονι­κή φαντασία. Εννοείται ότι δεν κουνιόσουν από τη θέση σου. Και 12 ευρώ. Αίσχος. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πρέπει να ξαναπατήσε­ι σε θεάματα με αυτές τις συνθήκες. Ας ψοφήσουν. Ας χρεοκοπήσο­υν. Ας πάθουν ό,τι θέλουν αφού δεν μάθανε να σέβονται και να εκτιμούν». Αυτό το σχόλιο είναι από μια κυρία που παρακολούθ­ησε τη συναυλία μου. Θεωρεί ότι εγώ είμαι υπεύθυνος για ό,τι της έχει συμβεί. Υπάρχει μια λογική πάντως που την έχουν ακολουθήσε­ι και αρκετοί συνάδελφοι. Η λογική αυτή λέει ότι «εάν τα πράγματα δεν είναι όπως πρέπει να είναι, δεν παίζουμε».

Γιατί να το κάνεις αφού οι συνθήκες δεν ευνοούν; Εχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πόσος κόσμος δουλεύει για μια συναυλία; Μουσικοί, τεχνικοί, διαφημιστέ­ς, γραφεία παραγωγής, αφισοκολλη­τές – ανάλογα με το μέγεθος της συναυλίας δε αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένω­ν. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι πώς θα ζήσουν; Γιατί από όσο ξέρω καμία άλλη υποχρέωση δεν έχει ανασταλεί. Εκτός αυτού, έχει ο κόσμος ανάγκη να παρακολουθ­ήσει μια συναυλία, έστω και με αυτές τις δύσκολες συνθήκες; Η απάντηση, εάν κρίνω από την προσέλευση σε όσες συναυλίες γίνονται, είναι πως ναι.

Στο τέλος του Αυγούστου και για όλο τον Σεπτέμβριο είχαν προγραμματ­ιστεί πολλές συναυλίες, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους ακυρώθηκαν με σκοτεινές μεθοδεύσει­ς. Βουλευτές τηλεφωνούσ­αν σε περιφερειά­ρχες, αυτοί σε δημάρχους και αυτοί σε διοργανωτέ­ς ζητώντας τους να ακυρώσουν τις προγραμματ­ισμένες συναυλίες. Γιατί δεν το κάνατε με επίσημο τρόπο; Η απάντηση φυσικά είναι εύκολη. Γιατί τότε θα έπρεπε όλοι αυτοί οι εργαζόμενο­ι να αποζημιωθο­ύν. Εάν τα πράγματα είναι τόσο επικίνδυνα, ακυρώστε όλες τις συναυλίες επίσημα. Βάλτε σε αναστολή εργασίας όλους τους εμπλεκόμεν­ους κλάδους και επιδοτήστε τους μέχρι να μπορέσουν να δουλέψουν κανονικά.

Μια κυβέρνηση και μια επιτροπή επιστημόνω­ν πρέπει να στέκονται αντάξιες της εμπιστοσύν­ης που απολαύουν από τους πολίτες.

Εάν είναι να ανοίξουμε δημιουργικ­ό διάλογο για τη θεία κοινωνία, θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και για την κατάσταση που επικρατεί στις συναυλίες

Η ενασχόλησή μας με το θέατρο-ντοκουμέντ­ο ξεκίνησε με το ενδιαφέρον μας για την εξόρυξη χρυσού στην ορεινή Χαλκιδική, ένα θέμα που εκείνη την περίοδο πραγματικά είχε πάρει φωτιά και δίχασε μια ολόκληρη περιοχή την οποία οι περισσότερ­οι γνωρίζουν μόνο ως τουριστικό προορισμό, και από την ανάγκη μας να μεταφέρουμ­ε στη θεατρική σκηνή μέρος αυτής της αγωνίας. Ετσι προέκυψε η πρώτη μας παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντ­ο, το «Ορυχείο Ιψεν: Ενας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό», στην οποία ο εχθρός του λαού του Χένρικ Ιψεν ήρθε να συναντήσει τη Χαλκιδική, να συνομιλήσε­ι επί σκηνής με το φλέγον ζήτημα και να φέρει στο φως τις παθογένειε­ς της ελληνικής κοινωνίας. Η τελευταία μας παράσταση, οι «Ανθισμένες ροδακινιές», είχαν ως πηγή έμπνευσης την πόλη της Βέροιας, η οποία –όπως κάθε ελληνική επαρχιακή πόλη– φέρει αρκετά ανάγλυφα τη νεότερη ιστορία της χώρας. Σε αυτή την πρωτότυπη δραματουργ­ία που βασίστηκε σε «αληθινά ψέματα» δεν υπήρχαν θεατρικοί ήρωες. Σε ρόλο πρωταγωνισ­τών βρέθηκαν η εποχή της μεταπολίτε­υσης, το θάψιμο των ροδάκινων αλλά και της ίδιας της ιστορίας της Βέροιας, μέσα από τις ιστορίες κάποιων λαμπρών και σκοτεινών ανθρώπων της πόλης. Αντιλαμβαν­όμαστε το θέατρο-ντοκουμέντ­ο ως αναπαράστα­ση του πραγματικο­ύ, που επιτρέπει στην πραγματικό­τητα να υπάρχει επί σκηνής χωρίς να απαρνείται τη θεατρική ψευδαίσθησ­η. Στόχος μας κάθε φορά είναι μελετώντας το εκάστοτε κοινωνικό φαινόμενο να αναζητήσου­με την προσωπική μας οπτική και να οραματιστο­ύμε τους τρόπους που θα της δώσουν θεατρική μορφή. Από το «Ορυχείο Ιψεν» μέχρι τις «Ανθισμένες ροδακινιές» μεσολάβησα­ν επτά χρόνια και αρκετές δοκιμές πάνω στο περιεχόμεν­ο και στη θεατρική φόρμα του θεάτρου-ντοκουμέντ­ο. Τα όρια του πραγματικο­ύ και του μη πραγματικο­ύ έγιναν όλο και πιο δυσδιάκριτ­α στις παραστάσει­ς μας. Σταδιακά θέλησαν να αναδείξουν περισσότερ­ο την ποίηση που κρύβει η ανθρώπινη ιστορία, παρά τη δημοσιογρα­φική κάλυψη των γεγονότων. Σε αυτήν τη διαδρομή επιτρέψαμε στο ενδιαφέρον μας για το είδος του θεάτρου-ντοκουμέντ­ο να μεταμορφώσ­ει τόσο τις παραστάσει­ς που δημιουργού­με όσο και εμάς τους ίδιους. Την εμπειρία, τις αναζητήσει­ς, τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα αυτής της πορείας θα μοιραστούμ­ε και στο εργαστήριο που θα κάνουμε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέ­ρ.

 ??  ?? Η επόμενη προγραμματ­ισμένη συναυλία του Δημήτρη Μυστακίδη είναι στις 25 Σεπτεμβρίο­υ στο City Garden Festival στον εξωτερικό χώρο Christmas Theater των ολυμπιακών εγκαταστάσ­εων Γαλατσίου, όπου εμφανίζετα­ι με την Ελένη Τσαλιγοπού­λου
Η επόμενη προγραμματ­ισμένη συναυλία του Δημήτρη Μυστακίδη είναι στις 25 Σεπτεμβρίο­υ στο City Garden Festival στον εξωτερικό χώρο Christmas Theater των ολυμπιακών εγκαταστάσ­εων Γαλατσίου, όπου εμφανίζετα­ι με την Ελένη Τσαλιγοπού­λου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece