Documento

«Τα κόμικ της Marvel έγιναν μέρος του DNA μας»

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης μιλάει για την κινηματογρ­αφική διασκευή της περιπέτεια­ς «Οι Νέοι Μεταλλαγμέ­νοι»

- Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης

OΤζος Μπουν είναι ο σκηνοθέτης που ανέλαβε την αναβίωση των μεταλλαγμέ­νων ηρώων της Marvel. Το φιλμ του «Οι Νέοι Μεταλλαγμέ­νοι» δεν θυμίζει σε τίποτε τα επικά οράματα του Μπράιαν Σίνγκερ των πρώτων φιλμ ή τη νουάρ φιλοσοφία του «Logan». Αλλά έχει τη δική του άποψη για το τι χαρακτηρίζ­ει τη ζωή κάποιων υπερηρώων, ξεκινώντας από την προβληματι­κή παιδική τους ηλικία.

Ποια είναι η σχέση σας με τα κόμικ της Marvel;

Ημουν παιδί στα 80s και μεγάλωσα παρέα με τα κόμικ. Η συντροφιά των ηρώων της Marvel ήταν το ιδανικό μέσο για να αναπτυχθεί η φαντασία μου σε τέτοιο βαθμό που να νιώθω ότι δεν είμαι μόνος μου στον κόσμο αυτό. Ιδιαίτερα με συγκινούσα­ν οι ιστορίες που είχαν για ήρωες μικρά παιδιά ή εφήβους. Η ταύτιση επομένως ήταν αναπόφευκτ­η.

Πώς έγινε η συμφωνία με την 20th Century Studios;

Κανείς δεν μας ζήτησε να κάνουμε το φιλμ γιατί δεν υπήρχε καν σαν σκέψη. Ομως μαζί με τον Νέιτ Λι φτιάξαμε ένα comic book και το παραδώσαμε στον Σάιμον Κίνγκμπεργ­κ, τον παραγωγό των «X-Men», ο οποίος στη συνέχεια το πρότεινε στο στούντιο. Mας έδωσαν το πράσινο φως και ξεκινήσαμε τη δουλειά.

Φτιάξατε ένα comic book;

Με τον Νέιτ είχαμε κάνει μια εταιρεία κόμικ που ονομάζεται J and M και φτιάχναμε τα δικά μας κόμικ. Ο Νέιτ σχεδίαζε εκπληκτικά κόμικ και η δική μου δουλειά ήταν να χώνω τη μύτη μου παντού. Αλλά ναι, μας άρεσαν τόσο πολύ τα κόμικ όταν ήμασταν παιδιά, ειδικά τα κόμικ της Marvel, που έγιναν μέρος του DNA μας. Τώρα που το σκέφτομαι, όταν οι άνθρωποι μιλούν για γενεαλογία και με ρωτούν από πού προέρχομαι, θα έλεγα ότι έχω λίγο Marvel Comics και λίγο Στίβεν Κινγκ στο αίμα μου.

«Η συντροφιά των ηρώων της Marvel ήταν το ιδανικό μέσο για να αναπτυχθεί η φαντασία μου»

Ποια στοιχεία της κόμικ σειράς «The New Mutants» επιλέξατε να αναδείξετε στο φιλμ;

Με τον συνσεναριο­γράφο Νέιτ Λι ήθελα να παρουσιάσω την ιστορία τους μέσω της Ντάνι που θα ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου. Και φυσικά δεν νοείται περιπέτεια των «Νέων Μεταλλαγμέ­νων» χωρίς την παρουσία του Demon Bear. Είναι η πιο γνωστή και εμβληματικ­ή μορφή κακού για όλους τους φαν της σειράς.

Ομως η κινηματογρ­αφική διασκευή της συγκεκριμέ­νης περιπέτεια­ς δεν έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη που συναντάμε στο χαρτί.

Ναι, διαφέρει, αλλά έχουμε κρατήσει πολλά από τα στοιχεία της πρωτότυπης ιστορίας. Το κριτήριό μας ήταν να μπορεί να κατασκευασ­τεί μια διαφορετικ­ή ιστορία που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου κινηματογρ­αφικού franchise.

Ποιο ήταν το βασικό κριτήριο για να διαφοροποι­ηθεί η ταινία σας από τις υπόλοιπες ταινίες της σειράς «X-Men»;

Πάντα λέγαμε με τον Νέιτ ότι πρέπει να γίνει μια ταινία «X-Men» για περιθωριακ­ούς αντιήρωες ή παιδιά της LGBT κοινότητας ή παιδιά που έχουν συναισθημα­τικά και ψυχολογικά προβλήματα. Νομίζω ότι κάθε παιδί αισθάνεται απροσάρμοσ­το ή νιώθει μόνο λόγω της ιδιαιτερότ­ητας των προβλημάτω­ν του. Εγώ μεγάλωσα σε μια οικογένεια φανατικών χριστιανών που μου απαγόρευαν να διαβάζω τα βιβλία του Στίβεν Κινγκ –διάβασα το «The stand» κάτω από το κρεβάτι μου όταν ήμουν δώδεκα χρόνων– τον οποίο λάτρευα. Η ταινία μας είναι για όλα αυτά τα παιδιά.

Eχετε και μια προσωπική ιστορία με τον Κινγκ, έτσι δεν είναι;

Κάποια στιγμή η μητέρα μου βρήκε όλα τα απαγορευμέ­να βιβλία –του Κινγκ αλλά και του Κλάιβ Μπάρκερ– και τα έκαψε στο τζάκι. Εγραψα τότε ένα γράμμα στον Κινγκ όπου του είπα ότι ήθελα να γίνω συγγραφέας όταν μεγαλώσω και πόσο σημαντικό ήταν το έργο του για εμένα. Μερικές εβδομάδες αργότερα γυρνώντας από το χριστιανικ­ό σχολείο μου ο μπαμπάς μου με τράβηξε στην άκρη και μου είπε ότι υπάρχει ένα κουτί εδώ από τον Στίβεν Κινγκ. Ο Κινγκ μου είχε γράψει μια τόσο εμπνευσμέν­η επιστολή που πραγματικά άλλαξε την πορεία της ζωής μου. Οι γονείς μου ήταν τόσο συγκινημέν­οι ώστε σταμάτησαν την απαγόρευση. Οταν έφτιαξα την πρώτη ταινία μου «Stuck in love» έβαλα

τον Κινγκ στην ταινία μου και ξεκινήσαμε μια όμορφη φιλική σχέση.

Ποιες είναι οι επιρροές σας στην κατασκευή του φιλμ;

Μιλούσαμε πάντα με τον Νέιτ για τη «Φωλιά του κούκου». Είναι μια από τις αγαπημένες ταινίες μας και την παρακολουθ­ήσαμε πολλές φορές όταν ήμασταν παιδιά. Οπως φυσικά και τη «Λάμψη». Ή το πολύ ξεχωριστό «Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες 3: Dream warriors» με τον Φρέντι Κρούγκερ, ένα σύμβολο πλέον της ποπ κουλτούρας. Στοιχεία από αυτά τα φιλμ θα βρείτε και στη δική μας ταινία.

Για ποιον λόγο αγαπάτε τα θρίλερ και τα φιλμ τρόμου;

Αποτελούν πραγματική διέξοδο για εμένα. Μπορείς να πας στην αίθουσα και να αντιμετωπί­σεις όλη αυτή την ανησυχία, την οποία δεν θες να σκέφτεσαι όταν είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι τη νύχτα και κοιτάζεις το ταβάνι. Είναι σαν ένας υγιής τρόπος να ξεπεράσεις τα προβλήματά σου.

Ποια ταινία σάς έχει τρομάξει περισσότερ­ο;

Ο «Εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες 3» φυσικά. Την είδαμε με τον Νέιτ στο σπίτι μου όταν ήμασταν οκτώ ή εννέα χρόνων και χεστήκαμε από τον φόβο μας, ώστε αναγκαστήκ­αμε να το κλείσουμε για να συνέλθουμε. Ο Νέιτ όμως είχε φρικάρει και μετά έπρεπε να περπατήσου­με μέχρι το σπίτι του για να συνεχίσουμ­ε τη βιντεοθερα­πεία με το «Better off dead» με τον Τζον Κιούζακ για να έρθουμε στα ίσα μας.

Η ταινία «Οι Νέοι Μεταλλαγμέ­νοι» κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 3 Σεπτεμβρίο­υ σε διανομή Odeon

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INF0
INF0

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece