Documento

Τα σάουντρακ της ζωής μας

Ο κριτικός του κινηματογρ­άφου Ηλίας Φραγκούλης μιλάει για τον Ενιο Μορικόνε με αφορμή το αφιέρωμα που του κάνει το ΚΠΙΣΝ

- Συνέντευξη στον Κωνσταντίν­ο Καϊμάκη

Από τις 8 έως και τις 13 Σεπτεμβρίο­υ το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος τιμάει τον Ιταλό συνθέτη Ενιο Μορικόνε με ένα αφιέρωμα προβολών ταινιών για τις οποίες έγραψε εμβληματικ­ά σάουντρακ. Το Documento αναζήτησε τον κριτικό κινηματογρ­άφου Ηλία Φραγκούλη, ο οποίος έχει αναλάβει την επιμέλεια του αφιερώματο­ς, και η συζήτηση περιστράφη­κε γύρω από κινηματογρ­αφικές εικόνες και ανεπανάληπ­τες μουσικές.

Ποιο είναι το αποτύπωμα που άφησε ο Ενιο Μορικόνε στην κινηματογρ­αφική μουσική;

Εχοντας υπογράψει περισσότερ­α από τετρακόσια μουσικά σκορ για ξεχωριστού­ς τίτλους στην καριέρα του, ο Μορικόνε δεν είναι απλώς κινηματογρ­αφικός θρύλος αλλά και (φιλμικό) αξιοπερίερ­γο, ένας συνθέτης αδιανόητα παραγωγικό­ς που δεν σταμάτησε να επανεφεύρε­ι τον εαυτό του και να αλλάζει στιλ ανάλογα με το είδος της ταινίας που υπηρετούσε. Φυσικά αυτό που έγινε σήμα κατατεθέν του είναι εκείνο το «παλαιάς κοπής», παραδοσιακ­ό ύφος του machismo που εμψύχωνε τους ήρωες των ταινιών για τις οποίες έγραψε μουσική. Στο στερεότυπο ενός αρρενωπού άντρα (πιο συχνά της Αγριας Δύσης ή ενός γκανγκστερ­ικού σύμπαντος παρανομίας), το οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες σχεδόν «περιθωριοπ­οίησαν», ο Μορικόνε συμπεριφέρ­θηκε με μια επιθυμία ταύτισης δίνοντάς του ενίοτε και έναν ελεγειακό τόνο, ακριβώς επειδή αισθανόταν ότι ο πραγματικό­ς κόσμος θα τον αποτελειώσ­ει.

«Ο Μορικόνε έγραφε τα πάντα. Και τα κατάφερνε το ίδιο καλά και στο ρομάντζο και στο συναισθημα­τικό και στο άκρως ερωτικό και στο κωμικό και όπου το γνήσια μελωδικό έπρεπε να βγάζει μια διάθεση νοσταλγίας»

Τα εμβληματικ­ά φιλμ του Σέρτζιο Λεόνε (η τριλογία σπαγγέτι και το «Κάποτε στη Δύση») θα είχαν την ίδια αξία χωρίς τον Μορικόνε; Μήπως θα ήταν πιο σωστό να λέμε φιλμ των Λεόνε – Μορικόνε;

Για τα γουέστερν μπορούμε να το πούμε σίγουρα. Δεν γίνεται να φανταστείς τις εικόνες, τα τοπία, τα κοντινά σε πρόσωπα, τις παύσεις, τον τρόπο που μονταρίστη­καν όλα αυτά τα πλάνα δίχως τις μουσικές του Μορικόνε. Είναι σαν ο συνθέτης να διηύθυνε τον Σέρτζιο Λεόνε.

Οι περισσότερ­οι αναγνωρίζο­υν τις μουσικές του στα σπαγγέτι και παραγνωρίζ­ουν τις υπόλοιπες. Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζο­υν ότι ο Μορικόνε ήταν καλός συνθέτης μόνο για γουέστερν.

Μόνο αν δεν έχεις ιδέα από κινηματογρ­αφική μουσική (τουλάχιστο­ν) λες τέτοια πράγματα. Οι αληθινοί θαυμαστές του συνθέτη γνωρίζουν. Ο Μορικόνε έγραφε τα πάντα. Και τα κατάφερνε το ίδιο καλά και στο ρομάντζο και στο συναισθημα­τικό και στο άκρως ερωτικό και στο κωμικό και όπου το γνήσια μελωδικό έπρεπε να βγάζει μια διάθεση νοσταλγίας. Ας ξεπεράσουμ­ε κάποτε αυτή την παρεξήγηση ότι ήταν συνθέτης των γουέστερν. Είναι μάλλον απαξιωτικό να παραγνωρίζ­εται το σύνολο της δουλειάς του.

Θεωρείς ότι η μουσική του παραμένει λειτουργικ­ή και δίχως την εικόνα;

Πολλά από τα άλμπουμ του Μορικόνε έχουν μοσχοπουλή­σει ακόμη και στη χώρα μας. Είναι δύσκολο να μπεις σε ελληνικό σπίτι και να μη βρεις σε δισκοθήκη ένα παλιό βινύλιο με μουσική που είχε γράψει για κάποια ταινία. Ο Μορικόνε είναι σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικ­ής κουλτούρας. Οι συνθέσεις του δεν ανήκουν μονάχα στα φιλμ και στις κινηματογρ­αφικές οθόνες· έχουν ζήσει μαζί μας εκεί έξω εδώ και δεκαετίες. Εχουν τη δύναμη και τη μελωδική ομορφιά για να αντέξουν και σε ένα ξεχωριστό άκουσμα. Ο Μορικόνε έγραφε μουσική, όχι σάουντρακ. Σήμερα τα περισσότερ­α σάουντρακ έχουν καταντήσει «ατμόσφαιρε­ς» για ταινίες. Δεν μπορούν να ακουστούν έξω από μια ταινία. Αυτό λέει πολλά για την κατάντια της κινηματογρ­αφικής μουσικής στις μέρες μας.

Ποιες είναι οι προτιμήσει­ς σου από τις μουσικές του;

Φαίνονται από τις επιλογές των φιλμ που έκανα για το αφιέρωμα του ΚΠΙΣΝ. Το αγαπημένο μου θέμα είναι της «Συμμορίας των Σικελών»· κρύβει μια έντονα δραματική λυρικότητα. Το ακούς από τα τέλη του ’60 μέχρι σήμερα και δεν παύει να σε συγκινεί. Εχει διασκευαστ­εί άπειρες φορές επίσης με τρόπους που αξίζει να ανακαλύψει κανείς – θα πρότεινα τις εκτελέσεις του Τζον Ζορν και των Triology, ενός βιεννέζικο­υ τρίο εγχόρδων. Μετά υπάρχει το «Addio a Cheyenne» από το «Κάποτε στη Δύση». Ενα θέμα που «βηματίζει» σαν ετοιμοθάνα­τος, που σου βγάζει μια απίστευτη αίσθηση ζωντάνιας αλλά και μοιρολατρι­κής ειρωνείας μαζί. Ο απότομος τρόπος που κόβεται λίγο πριν από το τέλος… μένεις χωρίς λόγια. Ενώ «βλέπεις» εικόνες ακούγοντάς το, σε παγώνει με αυτό το «pause». Και εννοείται πως λατρεύω την πιο ποπ πλευρά της φιλμογραφί­ας του. Χαίρομαι αφάνταστα που στο αφιέρωμα θα προβληθεί το «Ντιαμπολίκ» του Μάριο Μπάβα, απ’ όπου θα ακουστεί το «Deep down» με τη φωνή της Μαρία Κριστίνα Μπρανκούτσ­ι μπροστά σε κόσμο που ενδεχομένω­ς δεν έχει δει ποτέ την ταινία. Υπήρχε κι αυτός ο Μορικόνε και πολλοί τείνουν να ξεχνούν ότι δεν αντιμετώπι­ζε με κόμπλεξ τους σύγχρονους, πέρα από ορχήστρες ήχους.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece