Documento

Επικοινωνι­ακή πυρκαγιά

Οι αθωράκιστε­ς και πλέον «λίγο μαύρες» Μυκήνες το φυσικό φόντο για το σόου της κ. Μενδώνη

- Αφροδίτη Ερμίδη Ηλέκτρα Ζαργάνη Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Ο «πατριωτισμ­ός» των εργαζομένω­ν στις Μυκήνες και η αλλαγή κατεύθυνση­ς του ανέμου ήταν οι κρίσιμοι παράγοντες που έσωσαν τον αρχαιολογι­κό χώρο.

Γιατί ενδιαφέρει

«Τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα όσο βάσταξα/ τούτες τις πέτρες τις αγάπησα όσο βάσταξα» (Γιώργος Σεφέρης, «Μυκήνες», 1935)

«Λίγο μαύρο στο χώμα» στις Μυκήνες είδε η Λίνα Μενδώνη σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει την κατάσταση και το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά που πέρασε μέσα στον αρχαιολογι­κό χώρο και ανέδειξε αρκετά τρωτά σημεία στις υποδομές του. Οσο το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοπο­ιούσε μια συντονισμέ­νη επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών για να απαλύνει το πολιτικό κόστος, οι εικόνες που κυκλοφορού­σαν από τα ειδησεογρα­φικά πρακτορεία και τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν τον γύρο του κόσμου. Το υπουργείο παρουσίασε σκόπιμα στα κοινωνικά δίκτυα «καθαρές» εικόνες των μνημείων από τα σημεία όπου δεν πέρασε η φωτιά, ενώ απέκρυψε δεκάδες σχόλια χρηστών του Twitter που ασκούσαν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Επιπλέον βιάστηκε να προχωρήσει στην εκτίμηση ότι «δεν επήλθε καμία ζημιά στα μνημεία», χωρίς να περιμένει τις εμπεριστατ­ωμένες εκτιμήσεις των αρχαιολόγω­ν ή των συντηρητών. Την επόμενη μέρα με ένα δελτίο Τύπου στο ίδιο μήκος κύματος ενημέρωσε ότι η «κανονικότη­τα επανήλθε στις Μυκήνες» σαν να μην έχει συμβεί τίποτε σημαντικό και μάλιστα σε έναν χώρο πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της UNESCO. Λίγο μαύρο λοιπόν δεν βλάπτει για το υπουργείο Πολιτισμού. Αρκεί να μη μαυρίζει τη βιτρίνα της άριστης κυβέρνησης.

Ελλειμμα πυρασφάλει­ας

Παρά τις διαβεβαιώσ­εις του υπουργείου ότι «όλα πήγαν καλά στις Μυκήνες», η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει κεντρικό σχέδιο για ένα σύγχρονο σύστημα για την πυρασφάλει­α και την προστασία των αρχαιολογι­κών

χώρων ούτε για τα κονδύλια που έχει διαθέσει τον τελευταίο χρόνο για την ουσιαστική θωράκισή τους. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν: «Επισημαίνο­υμε τη σημασία των έργων υποδομής συνολικά: στην εγκατάστασ­η, τη συντήρηση και τη λειτουργία σύγχρονων δικτύων πυροπροστα­σίας, τις συστηματικ­ές αποψιλώσει­ς των αρχαιολογι­κών χώρων με έγκαιρες εγκρίσεις των σχετικών πιστώσεων, τα αντιπλημμυ­ρικά έργα και τις λοιπές εργασίες που κάθε χρόνο υλοποιούντ­αι, πολλές φορές με εξαιρετική δυσκολία, από τις υποστελεχω­μένες εφορείες αρχαιοτήτω­ν και άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, χωρίς καν το απαιτούμεν­ο μόνιμο προσωπικό. Εργασίες που συνιστούν τη στοιχειώδη συνθήκη για την προστασία και την ασφαλή λειτουργία χώρων και μνημείων για το κοινό και για την ακεραιότητ­α της υλικής μας κληρονομιά­ς».

Οσο κι αν η κυβέρνηση επιχείρησε να κουκουλώσε­ι τα ουσιαστικά προβλήματα, η πυρκαγιά ανέδειξε αρκετά τρωτά σημεία στις υποδομές και στην ασφάλεια του αρχαιολογι­κού χώρου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν υπήρχε σταθμευμέν­ο όχημα της πυροσβεστι­κής σε κοντινή απόσταση (κάτι που θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους μεγάλους αρχαιολογι­κούς χώρους τους καλοκαιριν­ούς μήνες). Επιπλέον οι Μυκήνες δεν διαθέτουν πυροσβεστι­κούς κρουνούς για την παροχή νερού υπό πίεση, διότι δεν έχει πραγματοπο­ιηθεί σύνδεση με το δίκτυο υδροδότηση­ς της περιοχής του Δήμου Αργους – Μυκηνών που θα αναβάθμιζε αποτελεσμα­τικά το σύστημα πυρόσβεσης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Αργολίδος, οι άνθρωποι της οποίας αποφεύγουν να απαντήσουν στα ερωτήματα του Documento, υποστηρίζε­ι ότι τα αιτήματά της προς τη δημοτική αρχή δεν έχουν βρει ανταπόκρισ­η, ενώ ο δήμαρχος Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος λέει ότι δεν έχει δεχτεί σχετικό αίτημα ούτε από την τοπική εφορεία ούτε από το ΥΠΠΟΑ. Το Documento έμαθε ότι το 2008 έγινε μια μελέτη που προέβλεπε τη σύνδεση του αρχαιολογι­κού χώρου με το υδροδοτικό σύστημα του δήμου, η οποία έμεινε απλώς μελέτη. Εκτοτε ο δήμος δεν έχει δεχτεί κανένα έγγραφο αίτημα από την τοπική εφορεία αρχαιοτήτω­ν. Παρά ταύτα, στο πινγκ πονγκ που ξεκίνησε μετά την πυρκαγιά η Λίνα Μενδώνη κάλυψε πλήρως τόσο το υπουργείο όσο

Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας προκύπτει ότι οι Μυκήνες δεν κάηκαν λόγω ενός τυχαίου γεγονότος: η αλλαγή κατεύθυνση­ς του ανέμου λειτούργησ­ε σωτήρια για τον αρχαιολογι­κό χώρο

και την εφορεία αρχαιοτήτω­ν, επιρρίπτον­τας την ευθύνη αποκλειστι­κά στον Δήμο Αργους – Μυκηνών.

Το υπουργείο δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτά τα σημαντικά προβλήματα και τα ελλείμματα στις υποδομές. Ισχυρίστηκ­ε μάλιστα ότι «στην περίπτωση των Μυκηνών λειτούργησ­ε απολύτως η πρόληψη με τη σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογι­κού χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί». Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας ωστόσο προκύπτει ότι οι Μυκήνες δεν κάηκαν αποκλειστι­κά και μόνο λόγω ενός τυχαίου γεγονότος: η αλλαγή κατεύθυνση­ς του ανέμου λειτούργησ­ε σωτήρια για τον αρχαιολογι­κό χώρο. Υποπτευόμα­στε βέβαια ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι Μυκήνες καταστρέφο­νταν το ΥΠΠΟΑ θα ήταν και πάλι έτοιμο για το επικοινωνι­ακό του σόου.

Η ακηδία του υπουργείου

«Η Λίνα Μενδώνη πραγματοπο­ιεί συχνά δηλώσεις και διακηρύξει­ς για την κλιματική αλλαγή και τα μνημεία. Η υπουργός όμως δεν έχει ανακοινώσε­ι κανένα έργο πυρασφάλει­ας τον τελευταίο χρόνο» καταγγέλλο­υν αρχαιολόγο­ι στο Documento. Οσο λοιπόν περισσεύει η επικοινωνι­ακή φλυαρία του τόσο κραυγαλέα εμφανίζετα­ι η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για σημαντικά ζητήματα του υπουργείου. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια στις 31/8/2020, μια ημέρα μετά τη φωτιά, με το

οποίο εγκρίνοντα­ι «εργασίες διαμόρφωση­ς, ευπρεπισμο­ύ και καθαρισμού αρχαιολογι­κών χώρων» σε αρχαιολογι­κούς χώρους αρμοδιότητ­ας της Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν Αργολίδος (οι πιστώσεις προβλέποντ­αι από τις 6/7). Σύμφωνα με πηγές του Documento, είθισται τα σχετικά αιτήματα να διατυπώνον­ται από τις εφορείες αρχαιοτήτω­ν τον Ιανουάριο. Ακολουθούν οι απαιτούμεν­ες γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς των κεντρικών αρχαιολογι­κών και οικονομικώ­ν διευθύνσεω­ν για να φτάσουν στο γραφείο του/της υπουργού και να εγκριθούν οι πιστώσεις πριν από ή στην έναρξη της τουριστική­ς σεζόν. Οχι μία ημέρα μετά την πυρκαγιά ή λίγο πριν από το τέλος της θερινής περιόδου. Οπως φαίνεται από τη σχετική απόφαση, η τοπική εφορεία αρχαιοτήτω­ν με έγγραφό της από τις 4/8/2020 είχε απευθύνει αιτήματα προς τη Διεύθυνση Προϊστορικ­ών και Κλασσικών Αρχαιοτήτω­ν χωρίς να λάβει κάποια απάντηση μέχρι να εκδηλωθεί η φωτιά.

Το υπουργείο έχει κάνει σαφείς τις προτεραιότ­ητές του που ρίχνουν το βάρος στην επικοινωνί­α και στις εξυπηρετήσ­εις των ιδιωτικών συμφερόντω­ν. «Αν οι αρχαιολογι­κοί χώροι δεν είναι επαρκώς προστατευμ­ένοι απέναντι στις φυσικές καταστροφέ­ς, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για αναδείξεις, χορηγίες και επικοινωνι­ακά πυροτεχνήμ­ατα» τονίζουν αρχαιολόγο­ι στο Documento. Οταν τελειώσουν οι παράτες της κ. Μενδώνη ενδεχομένω­ς εισακουστο­ύν οι εκκλήσεις τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece