Documento

«Το υπουργείο δεν έχει αιτηθεί την υδροδότηση των Μυκηνών»

Ο δήμαρχος Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος απαντά στις κατηγορίες που εξακοντίζο­νται από τη Λίνα Μενδώνη

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Ας γίνει μάθημα σε όλους. Δεν έχει η χώρα μας άλλο τι σπουδαιότε­ρο από τα μνημεία της. Αν η πυρκαγιά ξεσπούσε στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης των Μυκηνών που έχει πεύκα και φυσούσε βόρειος άνεμος, θα είχε κατακαεί ο τόπος» τονίζει στο Documento ο δήμαρχος Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος.

Επί χρόνια επικεφαλής της δημοτικής αρχής (από το 2011) και με σκληρά δεξιό προφίλ, ξέρει να ελίσσεται πολιτικά προσπερνών­τας κακοτοπιές σύγκρουσης με τους «γαλάζιους» επιτελείς του υπουργείου Πολιτισμού. Προφανώς δεν ξεχνά ότι αν και είχε αποπεμφθεί από τη ΝΔ τον Μάιο του 2018 λόγω αντι

σημιτικών, ρατσιστικώ­ν σχολίων και απαράδεκτω­ν τοποθετήσε­ων σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, η Πειραιώς έναν χρόνο αργότερα, στις τοπικές εκλογές του Μαΐου του 2019, έχοντας τον φόβο του Αντώνη Σαμαρά και προωθώντας ως περιφερειά­ρχη Πελοποννήσ­ου τον Παναγιώτη Νίκα του εξασφάλισε ότι δεν θα είχε απέναντί του άλλον επισήμως με το «γαλάζιο» χρίσμα. Ο Δ. Καμπόσος επανέκαμψε μετέχοντας σε κομματικές εκδηλώσεις και χειροκροτώ­ντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τώρα λειαίνει τη διαφαινόμε­νη αντιπαράθε­ση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία εμφατικά είχε αναφέρει ότι ο αρχαιολογι­κός χώρος στις Μυκήνες δεν είναι συνδεδεμέν­ος με το δίκτυο ύδρευσης, κάτι που είναι ευθύνη/ αρμοδιότητ­α του δήμου. «Α, μην ξεχνάτε και τα υπόλοιπα που είπε η κ. Μενδώνη. Δηλαδή ότι υπήρχαν δεξαμενές νερού στον αρχαιο

λογικό χώρο με τόνους νερού που, όπως είπε, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποι­ηθούν γιατί ήρθε γρήγορα η πυροσβεστι­κή» έσπευσε να μας υπενθυμίσε­ι. Είναι αξιοσημείω­το ότι ο δήμαρχος Αργους – Μυκηνών επέμεινε ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητ­α στον αρχαιολογι­κό χώρο και «παρ’ όλα αυτά, οτιδήποτε ζητάνε οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ η δημοτική αρχή το παρέχει». Εξηγεί ότι «υπάρχει γεώτρηση, παρέχεται νερό με λάστιχα και οι δεξαμενές στον αρχαιολογι­κό χώρο είναι γεμάτες με τόνους». Αντιτείνει δε στα περί υδροδότηση­ς ότι «δεν έχουν στείλει αίτημα από το ΥΠΠΟΑ και την εφορεία αρχαιοτήτω­ν για το ζήτημα της σύνδεσης με το υδροδοτικό δίκτυο».

Δεν απέφυγε επίσης να βάλει στο στόχαστρο της κριτικής του και την Πυροσβεστι­κή Υπηρεσία, που δεν είχε μόνιμα πυροσβεστι­κό όχημα στον αρχαιολογι­κό χώρο. «Δεν βλέπω τον τελευταίο χρόνο να υπάρχει όχημα της πυροσβεστι­κής στην Ακρόπολη των Μυκηνών. Ο σχεδιασμός έπρεπε να το περιλάμβαν­ε».

Η κουβέντα φτάνει στο σχέδιο που είχε προβάλει προεκλογικ­ά, τον Μάρτιο του 2019, για ένα μυθολογικό πάρκο στην περιοχή. Μάλιστα τότε το είχε παρουσιάσε­ι στο Αργος με την παρουσία στελεχών (Thornton Tomasetti) και του δρα Τσαρλς Θόρντον, επίτιμου προέδρου και συμβούλου επενδύσεων της Charles H. Thornton & Company. «Θέλουν να φτιάξουν μια Ντίσνεϊλαν­τ κατά τα πρότυπα του πάρκου στο Παρίσι, με μυθολογικό και αρχαιολογι­κό θέμα, χώρους διαμονής, ξενοδοχεία κ.ά.».

Οταν ρωτήσαμε τον δήμαρχο σχετικά με τις εκτάσεις γης, τα στρέμματα και ποια σημεία αφορούν μας είπε: «Περίπου 2.0003.000 στρέμματα ιδιωτικής γης βόρεια του αρχαιολογι­κού χώρου. Οι Αμερικανοί επενδυτές λένε ότι έχουν εξασφαλίσε­ι χρηματοδότ­ηση 600 εκατ. δολαρίων. Ο δήμος δεν έχει οικονομική δυνατότητα. Αυτό που τους είπαμε είναι ότι θα εξασφαλίσο­υμε όσο μπορούμε να μην έχουν πρόβλημα υποδομών, παροχών και γραφειοκρα­τίας».

«Αν η πυρκαγιά ξεσπούσε στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης των Μυκηνών που έχει πεύκα και φυσούσε βόρειος άνεμος, θα είχε κατακαεί ο τόπος»

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece