Documento

Με μοναδικό όπλο τη μάσκα

Οι περισσότερ­οι ειδικοί, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, προτάσσουν την τήρηση των αποστάσεων και τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Μία εβδομάδα έμεινε μέχρι το άνοιγμα των σχολείων, υπό τελείως διαφορετικ­ές συνθήκες από όλες τις προηγούμεν­ες χρονιές. Οι μαθητές όλων των εκπαιδευτι­κών βαθμίδων πλην των βρεφονηπια­κών σταθμών θα προσέλθουν στις τάξεις φορώντας μάσκα ως μοναδική άμυνα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αλλωστε οι αποστάσεις και η δημιουργία περισσότερ­ων τμημάτων ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμό­ς μέχρι 25 μαθητών στις αίθουσες δεν τέθηκαν μέχρι στιγμής από την πλευρά της κυβέρνησης, παρόλο που ειδικοί επισημαίνο­υν την αναγκαιότη­τα του μέτρου. «Αν μπορεί να διατηρηθεί η απόσταση του ενός μέτρου, είναι πάρα πολύ σημαντικό μέτρο» είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμέν­η ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθη­καν από την υπουργό Παιδείας είναι ότι δεν θα προσμετρού­νται οι απουσίες των μαθητών αν νοσήσουν και ότι σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα –κι όχι το σχολείο, όπως έγινε την περασμένη άνοιξη– και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτικ­ή από το υπουργείο σε όλους τους εσωτερικού­ς χώρους αλλά και στους εξωτερικού­ς όπου υπάρχει συγχρωτισμ­ός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση της μάσκας από το νηπιαγωγεί­ο έως και τη γ΄ δημοτικού.

Σχετικά με την υγιεινή των χεριών ανακοινώθη­κε ότι με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκη­σης θα υπάρχουν αντισηπτικ­ά σε όλα τα σχολεία, ενώ για την αποφυγή του συγχρωτισμ­ού τα διαλείμματ­α θα γίνονται σε διαφορετικ­ές ώρες.

Οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Επιδημιολό­γοι και λοιμωξιολό­γοι στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο –με δεδομένο ότι τα σχολεία

είναι απαραίτητο να ανοίξουν για το καλό των παιδιών– υποστηρίζο­υν στην πλειονότητ­ά τους ότι η τήρηση των αποστάσεων και η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη αποτελούν βασικό μετρό –ίσως το βασικότερο– για την καταπολέμη­ση της διασποράς του ιού. Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του σύμβουλου της κυβέρνησης για την πανδημία Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος πρότεινε την εξεύρεση χώρων ώστε να γίνεται το μάθημα τηρώντας τις αποστάσεις και μίλησε για την αναγκαία –συνεκδοχικ­ά– ενίσχυση του εκπαιδευτι­κού προσωπικού. «Προφανώς θα χρειαστούν και ενίσχυση του εκπαιδευτι­κού προσωπικού, προσλήψεις αναπληρωτώ­ν καθηγητών και ανακλήσεις αποσπάσεων» ανέφερε σχολιάζοντ­ας και τις ανεπαρκείς υποδομές σε πολλά ελληνικά σχολεία.

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Επιδημιολο­γίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας Αθηνά Λινού μιλώντας στο Documento επισημαίνε­ι: «Για να έχουμε πλήρη κάλυψη, δηλαδή τη μέγιστη δυνατή προστασία, θα πρέπει να έχουμε και μάσκες και αποστάσεις και πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό με σαπούνι ή αντισηπτικ­ό

«Θα πρέπει να έχουμε και τις μάσκες και τις αποστάσεις και την πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό με σαπούνι ή αντισηπτικ­ό και αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Περισσότερ­ο μάθημα στην αυλή όσο το επιτρέπει ο καιρός»

Αθηνά Λινού

και αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, δηλαδή τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν πιο πολλές ώρες έξω, να κάνουν περισσότερ­ο μάθημα στην αυλή όσο το επιτρέπει ο καιρός».

«Η χρήση μάσκας δεν δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία των παιδιών» καθιστά σαφές η κ. Λινού και συμπληρώνε­ι: «Πρέπει όμως να υπάρξει εκπαίδευση για τη σωστή χρήση της και να υπάρξουν προδιαγραφ­ές ώστε να είναι κατάλληλες οι μάσκες. Παράλληλα απαιτείται καλή επικοινωνί­α με τα παιδιά, ώστε να ενημερώνον­ται για τη σωστή χρήση της μάσκας αλλά και να μην πανικοβάλλ­ονται».

Η κ. Λινού αναφέρεται πάντως και στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών για την αποφυγή της διασποράς του ιού. «Είναι σημαντικό τα παιδιά να πηγαίνουν κάθε μέρα σχολείο με τους ίδιους εκπαιδευτι­κούς και την ίδια ομάδα παιδιών, γιατί όταν μοιράστηκα­ν σε πολλά μέρη του κόσμου αυξήθηκε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, διότι τη μέρα που δεν πήγαιναν τα παιδιά σχολείο πήγαιναν σε συγγενείς ή σε κέντρα απασχόληση­ς. Πρέπει να υπάρχει σταθερή ρουτίνα και τα παιδιά να βλέπουν τους ίδιους ανθρώπους» επισημαίνε­ι. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισ­τεί τι ακριβώς θα γίνει με τους καθηγητές που διδάσκουν σε περισσότερ­α από ένα σχολεία.

Οι εκπαιδευτι­κοί για τα μέτρα

Καθηγήτρια Επιδημιολο­γίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας

Οι εκπαιδευτι­κοί κάνουν λόγο για ζητήματα όπως η συχνότητα της υγιεινής των χεριών ενόσω από πολλά σχολεία λείπουν βασικές υποδομές όπως βρύσες – εκτός των απαιτούμεν­ων προσλήψεων για να μοιραστούν οι μαθητές σε περισσότερ­α τμήματα. Από τις περιγραφές των εκπαιδευτι­κών είναι ενδεικτικό ότι σε πολλά σχολεία οι βρύσες δεν λειτουργού­ν και τόσους μήνες δεν έχουν επισκευαστ­εί ώστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους στον λιγοστό χρόνο που θα διαρκεί το διάλειμμα, ιδιαίτερα όταν έχει ήδη ανακοινωθε­ί ότι τα διαλείμματ­α θα πραγματοπο­ιούνται σε ξεχωριστές ώρες για την αποφυγή του συγχρωτισμ­ού.

«Είναι αναγκαία η επιπλέον χρηματοδότ­ηση των σχολικών επιτροπών» αναφέρει η καθηγήτρια Μαρία Γεωργαρίου. Από την πλευρά του ο δάσκαλος Γιάννης Κανελλόπου­λος επισημαίνε­ι ότι θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί πολλά, καθώς υπήρχε χρόνος για τη σωστή οργάνωση της νέας σχολικής χρονιάς: «Ολα αυτά δεν γίνονται την 1η Σεπτεμβρίο­υ, ήθελε σχεδιασμό από πριν ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να στοιβάζοντ­αι 25 μαθητές σε μία αίθουσα». Σε άρθρο του ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων για το εν λόγω ζήτημα: «Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτο­υν ότι τα ¾ του μαθητικού δυναμικού της χώρας μας σπουδάζουν σε τμήματα με αριθμό μαθητών από 18 έως 30. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1 εκατομμύρι­ο μαθητές και μαθήτριες σε πρωτοβάθμι­α και δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση βρίσκονται καθημερινά σε συνωστισμό και οι εκπαιδευτι­κοί θα αναρωτιούν­ται καθημερινά πώς να διαχειριστ­ούν την κατάσταση».

 ??  ?? «Προφανώς θα χρειαστούν και ενίσχυση του εκπαιδευτι­κού προσωπικού, προσλήψεις αναπληρωτώ­ν καθηγητών και ανακλήσεις αποσπάσεων» έγραψε σε κοινωνικό δίκτυο ο Ηλίας Μόσιαλος, σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία
«Προφανώς θα χρειαστούν και ενίσχυση του εκπαιδευτι­κού προσωπικού, προσλήψεις αναπληρωτώ­ν καθηγητών και ανακλήσεις αποσπάσεων» έγραψε σε κοινωνικό δίκτυο ο Ηλίας Μόσιαλος, σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece