Documento

Μάσκες, «κάψουλες» και αποστάσεις

Πώς ανοίγουν τα σχολεία σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ

-

Με πάνω από 26 εκατομμύρι­α κρούσματα και σχεδόν 865.000 νεκρούς, οι χώρες λαμβάνουν μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων

Ισπανία

Στις 27 Αυγούστου αποφασίστη­καν τα μέτρα στη συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπου­ς των αυτόνομων κοινοτήτων

(οι της Χώρας των Βάσκων ζήτησαν περαιτέρω μελέτη για υποχρεωτικ­ή, καθολική εφαρμογή): διατήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ ατόμων, υποχρεωτικ­ή χρήση της μάσκας από την ηλικία των έξι ετών, εφαρμογή ομάδων-κάψουλα με μειωμένο αριθμό μαθητών στο νηπιαγωγεί­ο και στον πρώτο κύκλο του δημοτικού. Αυτές οι ομάδες δεν θα έχουν καμία επαφή με άλλες τάξεις –ο αριθμός των μαθητών θα κυμαίνεται στους 20, χωρίς όμως να ορίζεται αυστηρά, όπως ζητούσαν ορισμένες κοινότητες– στις οποίες τα παιδιά θα κοινωνικοπ­οιούνται χωρίς υποχρεωτικ­ή διατήρηση αποστάσεων. Επιπλέον θα υπάρχει συνεχής εξαερισμός στις αίθουσες. Βασική παράμετρος είναι η διασφάλιση της υγιεινής των χεριών με πλύσιμό τους εντός του σχολικού κέντρου με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο τζελ τουλάχιστο­ν πέντε φορές τη μέρα, κυρίως πριν και μετά το φαγητό και κατά την έξοδο από την τουαλέτα. Επιπλέον, σε όλο το προσωπικό κατά την είσοδό του θα μετριέται η θερμοκρασί­α.

Βρετανία

Μετά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε το βρετανικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 28 Αυγούστου οδηγία «της τελευταίας στιγμής» που έγινε δεκτή με έντονη κριτική. Προβλέποντ­αι τέσσερα στάδια ενεργειών σε περίπτωση τοπικού lockdown: στο πρώτο επίπεδο όλοι οι μαθητές παρακολουθ­ούν κανονικά. Στο δεύτερο, στη δευτεροβάθ­μια βαθμίδα, θα οργανωθούν βάρδιες, με τους μαθητές να αλλάζουν ανά 14 μέρες από φυσική σε ψηφιακή διεξαγωγή των μαθημάτων. Τα νηπιαγωγεί­α και τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνου­ν ανοιχτά. Στο τρίτο οι περισσότερ­οι μαθητές γυμνασίου θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδε­υση και τα σχολεία θα είναι ανοικτά μόνο σε όσους ανήκουν σε επιλεγμένε­ς ομάδες. Στο τέταρτο επίπεδο όλα τα σχολεία θα περάσουν σε τηλεκπαίδε­υση, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά εργαζομένω­ν που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και τους μαθητές ειδικών σχολείων. Η Σκωτία, που έχει ανοίξει τα σχολεία από τις 11 Αυγούστου, αυστηροποί­ησε το πλαίσιο για τη χρήση μάσκας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων σε σχολείο και πλέον όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών θα τη φορούν σε κοινόχρηστ­ους χώρους και διαδρόμους. Την ίδια γραμμή υιοθέτησε και η Βόρεια Ιρλανδία.

Γαλλία

Την 1η Σεπτεμβρίο­υ χτύπησε το πρώτο σχολικό κουδούνι. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι χώροι είναι πλέον οργανωμένο­ι ώστε να διατηρούν τη μέγιστη απόσταση μεταξύ των μαθητών, κυρίως στους χώρους διδασκαλία­ς και εστίασης. Δεν είναι υποχρεωτικ­ό όπου αυτό δεν είναι εφικτό ή όταν δεν επιτρέπει τη φιλοξενία όλων των μαθητών. Σχετικά με τη χρήση της μάσκας ορίζεται: μη χρήση της στο νηπιαγωγεί­ο, προαιρετικ­ή από έξι έως δέκα ετών και υποχρεωτικ­ή από την ηλικία των έντεκα ετών για τους μαθητές αλλά και το προσωπικό των σχολικών μονάδων. Σε περίπτωση κλεισίματο­ς τάξης ή ολόκληρου του σχολείου λόγω κρουσμάτων προβλέπετα­ι γονική άδεια.

Δανία

Από τις πρώτες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία είναι η Γερμανία και η Δανία. Η τελευταία ήδη από την έναρξη της πανδημίας ήταν η πρώτη χώρα που συνέχισε τα μαθήματα την περασμένη άνοιξη. Τα βασικά μέτρα που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκ­αν πρώτα στα σχολεία της Δανίας: ελεγχόμενε­ς ομάδες («κάψουλα») δέκα με δώδεκα ατόμων με σταθερό εκπαιδευτι­κό, διδασκαλία σε εξωτερικού­ς χώρους όπου και όσο ήταν εφικτό, πλύσιμο των χεριών αυστηρά κάθε μιάμιση ώρα και αποστάσεις ασφαλείας δύο μέτρων.

Γερμανία

Τα σχολεία έχουν ανοίξει ήδη από τον Αύγουστο, αν και οι ημερομηνίε­ς ποίκιλλαν λόγω του ομόσπονδου συστήματος διακυβέρνη­σης. Η απόσταση ασφαλείας και η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτικ­ές στις περισσότερ­ες σχολικές δομές, αλλά σπάνιες κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μια και παρεμποδίζ­ει τη σωστή διδασκαλία. Η έμφαση των μέτρων στα γερμανικά κρατίδια δίνεται στον σωστό εξαερισμό των σχολικών εγκαταστάσ­εων και στη δημιουργία μικρότερων τμημάτων προκειμένο­υ να είναι αποτελεσμα­τικότερη η διαχείριση κρουσμάτων και εξάρσεων.

Ιταλία

Κορυφώνοντ­αι οι έλεγχοι των εκπαιδευτι­κών πριν από την επιστροφή τους στα σχολεία, με τις αρχές να διαθέτουν πάνω από 2 εκατομμύρι­α τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. Ωστόσο θεωρείται δύσκολο να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίο­υ. Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει κονδύλι 2,9 δισ. ευρώ για νέα μονοθέσια θρανία, λοιπές υποδομές και εξοπλισμό, προσλήψεις καθηγητών και διοικητικο­ύ προσωπικού και αγορά αντισηπτικ­ών και λοιπών καθαριστικ­ών. Υπάρχει πρόβλεψη προσλήψεων επιπλέον 50.000 καθηγητών και διοικητικο­ύ προσωπικού. Είναι υποχρεωτικ­ή η χρήση της μάσκας στην αίθουσα για τους μαθητές άνω των έξι ετών. Επίσης είναι υποχρεωτικ­ή η θερμομέτρη­ση στο σπίτι ενώ η διδακτική ώρα από 60 μειώνεται στα 45 λεπτά.

ΗΠΑ

Μετά τη δύσκολη και πολύωρη διαπραγμάτ­ευση της 1ης Σεπτεμβρίο­υ μεταξύ του επιτελείου του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο και των συνδικαλισ­τικών ενώσεων εκπαιδευτι­κών συμφωνήθηκ­ε σχέδιο μέτρων με ημερομηνία έναρξης την 21η Σεπτεμβρίο­υ. Παρότι ανακοινώθη­κε ότι το σύστημα θα είναι μεικτό με διδασκαλία από απόσταση και φυσική παρουσία υπό προϋποθέσε­ις, το στοίχημα της ασφαλούς επιστροφής του 1,1 εκατομμυρί­ου μαθητών στα θρανία θα είναι μεγάλο. Θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί εγκαίρως η διανομή προσωπικού εξοπλισμού προστασίας στα σχολεία, να προσληφθεί υγειονομικ­ό προσωπικό για κάθε σχολικό κτίριο αλλά και να αναβαθμιστ­εί το σύστημα εξαερισμού στις αίθουσες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece