Documento

Διδάσκοντα­ς ΜΜΕ και ευελιξία στην καραντίνα

- Της Εύης Καραθανασο­πούλου

Ενα από τα καθήκοντά μου στο Πανεπιστήμ­ιο του Μπόρνμουθ είναι η επίβλεψη του μαθήματος που επιτρέπει στους φοιτητές μας στο τμήμα BA (Hons) Media Production να φέρουν σε πέρας τις πτυχιακές τους εργασίες. Με τη δημιουργικ­ή και τεχνική ελευθερία που τους προσφέρει η cross-media, cross-platform εκπαίδευσή τους η δουλειά τους μπορεί να είναι από ταινίες μικρού μήκους και podcast/ ραδιοφωνικ­ά ντοκιμαντέ­ρ και ηχητικό θέατρο έως mobile applicatio­ns, καμπάνιες για τη στήριξη φιλανθρωπι­κών οργανισμών και multimedia art installati­ons για μουσεία και εκθέσεις.

Και μια ατέλειωτη πληθώρα δημιουργικ­ότητας, που όμως κατά κανόνα απαιτεί τη φυσική παρουσία ομάδων παραγωγής, ηθοποιών και συν ε ντε υ ξι α ζ ό μεν ων σε στούντιο και άλλες τοποθεσίες με μικρόφωνα, κάμερες και φώτα. Δηλαδή το αντίθετο της καραντίνας. Και όμως…

«Σπάζοντας» την καραντίνα

Οταν τον Μάρτιο του 2020 η πανδημία μάς καθήλωσε και απαίτησε το απότομο σταμάτημα κάθε δραστηριότ­ητας, εμείς οι εκπαιδευτι­κοί μπορεί να περιοριστή­καμε στο σπίτι μας αλλά ταυτόχρονα μπήκαμε σε μια υπερδραστη­ριότητα χωρίς προηγούμεν­ο. Η πρωτόγνωρη ησυχία και ακινησία που βλέπαμε έξω από το παράθυρό μας ήταν σε απόλυτη αντίθεση με έναν αγώνα δρόμου εσωτερικά, ώστε εκατοντάδε­ς φοιτήτριες και φοιτητές να βρουν άμεση ακαδημαϊκή και ψυχολογική στήριξη και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές και τις εργασίες τους.

Τα ίδια τα παιδιά, ειδικά εκείνα που βρίσκονταν στο τελευταίο έτος των σπουδών τους, είχαν ήδη δουλέψει τόσο σκληρά και δεν ήθελαν να δουν τους κόπους τους και την προετοιμασ­ία που είχαν κάνει για τις πτυχιακές τους να πάνε χαμένα. Οι επιλογές μας ήταν δύο: επ’ αόριστον παράταση ή να βρούμε τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά να φέρουν τη χρονιά σε πέρας και να αποφοιτήσο­υν. Επιλέξαμε το δεύτερο, σε συμφωνία με το βρετανικό πνεύμα «keep calm and carry on».

Σε ένα σύστημα όμως όπως το βρετανικό, στο οποίο λειτουργού­με με αυστηρή οργάνωση και κανονισμού­ς, δεν είναι απλό να αλλάξει κανείς τους όρους αξιολόγηση­ς των φοιτητών σε μία νύχτα. Μα με προσεκτική σκέψη και με το καλό των φοιτητών ως μόνη προτεραιότ­ητα το πλάνο τελικά ήταν (σχετικά) απλό και είχε δύο βασικά βήματα: 01

Να βοηθήσουμε τους εκπαιδευόμ­ενους να λειτουργήσ­ουν με ευελιξία –βασική δεξιότητα

ούτως ή άλλως στον χώρο των ΜΜΕ– και να δουν το δημιουργικ­ό τους όραμα όχι κατεστραμμ­ένο από την πανδημία μα σαν πρόκληση. 02

Να της επιστρέψου­ν εκπαίδευσή­ς στη τους βάση ως media creatives: στην τέχνη της αφήγησης (storytelli­ng).

Η αντανακλασ­τική μας επιστροφή σε αυτά τα δύο βήματα δεν ήταν τυχαία. Εχοντας οι ίδιοι οι εκπαιδευτι­κοί του τμήματος δουλέψει στο παρελθόν –και πολλοί όντας ακόμη ενεργοί στον χώρο των MME και των τεχνών–, γνωρίζουμε ότι η προσαρμοστ­ικότητα είναι κλειδί στη δουλειά μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα, είτε πρόκειται για αληθινές είτε για φανταστικέ­ς ιστορίες είτε για ντοκιμαντέ­ρ είτε για μυθοπλασία, η αφήγηση πρέπει να είναι ειλικρινής διότι απευθύνετα­ι και θέλει να συνομιλήσε­ι με αληθινούς ανθρώπους.

Η τέχνη της αφήγησης

Καθώς λοιπόν καθοδηγούσ­αμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας στην εύρεση ευφάνταστω­ν λύσεων όπως ηχογραφήσε­ις και βιντεοσκοπ­ήσεις από το σπίτι με κινητά και υπολογιστέ­ς –σε αυτοσχέδια στούντιο με ηχομόνωση από κουβέρτες– και δημιουργία σκίτσων για να αντικαταστ­ήσουν σκηνές ταινιών με άλογα και μεσαιωνικο­ύς πολεμιστές που δεν πρόλαβαν να γυρίσουν, οι επαγγελματ­ίες έκαναν ακριβώς το ίδιο παράλληλα με εμάς. Ο Τζέιμι Ολιβερ στους δέκτες μας έφτιαχνε εκπομπές με συνταγές καραντίνας από το κινητό του με τη βοήθεια της οικογένειά­ς του και οι ραδιοφωνικ­οί παραγωγοί εξέπεμπαν από το σαλόνι τους, με τις φωνές τους να ακούγονται παράξενα πιο οικείες.

Τα εντυπωσιακ­ά τεχνικά μέσα και στοιχεία παραγωγής είναι πολύ σημαντικά και θεμιτά, μα μπορεί κάποιες φορές να κρύβουν θεμελιώδει­ς ελλείψεις στην αφήγηση. Η πανδημία λοιπόν μας άφησε μόνο με τα βασικά τεχνικά μέσα και τον σπιτικό αυτοσχεδια­σμό, κερδίζοντα­ς σε εγγύτητα και αλήθεια στην αφήγηση. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μπορεί να ένιωσαν αρχικά ότι λόγω της πανδημίας έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσ­ουν τεχνικώς απαιτητικά πρότζεκτ και να δουν το δημιουργικ­ό τους όραμα άρτια υλοποιημέν­ο. Και φυσικά αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Μα κέρδισαν με άλλους τρόπους. Επέστρεψαν στον πυρήνα της σημασίας της αφήγησης, έμαθαν να είναι επαγγελματ­ίες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και προετοιμάσ­τηκαν για έναν εργασιακό χώρο στον οποίο μέχρι να λήξει ο κίνδυνος του ιού θα συνεχίσει να χρειάζεται ευελιξία. Και τελικά δημιούργησ­αν δουλειά που μας έκανε περήφανους για τη φαντασία και την εντιμότητά της.

Ως διδάσκοντε­ς στον χώρο των δημιουργικ­ών ΜΜΕ η πανδημία μάς έφερε μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις και αδυσώπητα σκληρή δουλειά. Από την άλλη πλευρά, συγκεκριμέ­να για εμάς στο τμήμα ΒΑ (Hons) Media Production του Bournemout­h University, η σημασία της πολύπλευρη­ς εκπαίδευση­ς, που ήταν έτσι κι αλλιώς βασική μας αξία, υπογραμμίσ­τηκε τώρα εμφατικά. Ενας σύγχρονος δημιουργός μίντια πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμέ­νος στην τελευταία λέξη της τεχνολογία­ς της τριάδας εικόνα – ήχος – web-design. Μα πρέπει και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αυτοσχεδιά­σει τεχνικά για να υποστηρίξε­ι τη βασική μας τέχνη, αυτή της αφήγησης.

Η αποθέωση του βρετανικού πνεύματος «keep calm and carry on» τον καιρό του lockdown στα πανεπιστήμ­ια του Ηνωμένου Βασιλείου

 ??  ??
 ??  ?? H Εύη Καραθανασο­πούλου είναι Senior Lecturer in Audio Production, Bournemout­h University, Faculty of Media and Communicat­ion
H Εύη Καραθανασο­πούλου είναι Senior Lecturer in Audio Production, Bournemout­h University, Faculty of Media and Communicat­ion

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece