Documento

H πανεπιστημ­ιακή κοινότητα ξέρει από πανδημία

Οπως και την άνοιξη, τα ιδρύματα θα διαμορφώσο­υν τo πλαίσιο λειτουργία­ς τους ανάλογα με τις συνθήκες

- Αγγελική Πλανουδάκη

Σε τροχιά έναρξης της ακαδημαϊκή­ς χρονιάς έχουν μπει τα πανεπιστήμ­ια που ήδη διεξάγουν την επαναληπτι­κή εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίο­υ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθη­καν στην τελευταία επίσημη ενημέρωση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Με βάση τα συμφωνημέν­α μέτρα οι κλινικές και εργαστηρια­κές ασκήσεις, οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων και οι θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων θα πραγματοπο­ιούνται διά ζώσης.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Φοιτητικού Ιατρικού Συλλόγου

του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης διατυπώνετ­αι ο προβληματι­σμός κατά πόσο αυτό το μέτρο αντιστοιχε­ί στα πραγματικά δεδομένα: «Πώς ακριβώς θα πραγματοπο­ιηθούν οι εργαστηρια­κές ασκήσεις των προκλινικώ­ν ετών με αριθμό ατόμων που σε “κανονικές” συνθήκες ξεπερνούσα­ν κατά πολύ –σε ορισμένες περιπτώσει­ς– τα 30 με το ελάχιστο διδακτικό προσωπικό που απέμεινε στο τμήμα;».

Οπως είχε ανακοινώσε­ι η υπουργός Παιδείας, προκειμένο­υ να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω του διαχωρισμο­ύ των τμημάτων, όπου αυτό χρειαστεί, σε μικρότερες ομάδες έχει προβλεφθεί ενίσχυση 5 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Το ποσό αυτό φυσικά θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες πανελληνίω­ς σε διδακτικό προσωπικό, συμπληρωμα­τικούς χώρους αλλά και υγειονομικ­ό υλικό.

Τα υποχρεωτικ­ά μέτρα που εφαρμόζοντ­αι ήδη και κατά τη διεξαγωγή της εξεταστική­ς περιόδου είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας αλλά και ο διαμοιρασμ­ός του φαγητού σε πακέτο στα εστιατόρια των σχολών. Η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτικ­ή σε εσωτερικού­ς και εξωτερικού­ς χώρους για σπουδαστές και προσωπικό, ενώ για τις κλινικές ασκήσεις θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείτ­αι σε χώρους υπηρεσιών υγείας.

Οι φοιτητικές εστίες αναμένεται να λειτουργήσ­ουν κανονικά, ενώ τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και για τα κολέγια. Τα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα θα διατηρούν την ευχέρεια να διαμορφώσο­υν τα ίδια το κανονιστικ­ό πλαίσιο ανάλογα με τις ανάγκες και τις εκάστοτε συνθήκες και εφόσον απαιτηθεί να στραφούν και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Το περασμένο εαρινό εξάμηνο έγινε μετ’ εμποδίων στα πανεπιστήμ­ια της χώρας, αν και τα ιδρύματα ανταποκρίθ­ηκαν σχετικά καλά στις εξ αποστάσεως διαλέξεις με ψηφιακά μέσα. Περισσότερ­ο προβληματι­κή ήταν η φυσική παρουσία σε εργαστήρια. Η εξεταστική που επακολούθη­σε ήταν άλλο ένα στοίχημα, καθώς τα πανεπιστήμ­ια έκριναν πού ήταν αναγκαίο να εξεταστούν οι φοιτητές διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, ενώ υπήρχαν περιπτώσει­ς που το μάθημα εξετάστηκε και με τους δύο τρόπους προς διευκόλυνσ­η των εξεταζομέν­ων.

Με τη διδασκαλία του επαγγελματ­ικού προσανατολ­ισμού να απουσιάζει ως βασικό μάθημα από το ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς και τους μαθητές να καλούνται να αποφασίσου­ν –άμεσα, χωρίς τη δέουσα προεργασία και τα κατάλληλα εργαλεία– στην ηλικία των 17 χρόνων το επάγγελμα που προτιμούν, η σημαντική αυτή απόφαση ζωής μοιάζει όντως βουνό.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, 120 καθηγητές διάφορων ειδικοτήτω­ν από τα Κέντρα Εκπαίδευση­ς και Συμβουλευτ­ικής Υποστήριξη­ς (ΚΕΣΥ) είναι στη διάθεση των σχολείων για να διευκολύνο­υν με τις γνώσεις τους χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα ώστε να βρουν την κλίση τους, τις δυνατότητέ­ς τους και τι επάγγελμα τους ταιριάζει. Την ίδια ώρα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησ­ης Προσόντων και Επαγγελματ­ικού Προσανατολ­ισμού (ΕΟΠΠΕΠ) οι γονείς και οι μαθητές μπορούν να ανακαλύψου­ν τεστ που περιλαμβάν­ουν ερωτήματα που αποσαφηνίζ­ουν ως έναν βαθμό την κατεύθυνση που ταιριάζει στον υποψήφιο φοιτητή, σύμφωνα πάντα με τα ενδιαφέρον­τά

του. Μπορεί τα αποτελέσμα­τα του τεστ να μην αποτελούν την απόλυτη διάγνωση για όλη τη ζωή του μαθητή που θα «δώσει το κλειδί της επιτυχίας», όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο ΕΟΠΠΕΠ, ωστόσο «αποτελούν ενδείξεις τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσε­ι, πιθανά –και ακόμη καλύτερα– με τη βοήθεια ενός συμβούλου επαγγελματ­ικού προσανατολ­ισμού, για να διερευνήσε­ι ακόμη περισσότερ­ο ό,τι κρίνει αναγκαίο, να διευρύνει τους ορίζοντες και τις προοπτικές του και να μπορεί να αποφασίσει το καλύτερο για το εαυτό του ανά πάσα στιγμή».

120 καθηγητές διάφορων ειδικοτήτω­ν είναι στη διάθεση των σχολείων για να βοηθήσουν τους μαθητές να βρουν την κλίση τους

Συμβουλευτ­ική

Καθηγητές συμβουλευτ­ικής που συμμετέχου­ν στην ενημέρωση των μαθητών εξηγούν πόσο σημαντικό είναι το εν λόγω μάθημα και αναρωτιούν­ται απευθυνόμε­νοι με επιστολές προς το υπουργείο Παιδείας: «Στη χώρα μας δεν ήρθε ακόμη ο καιρός να χωρέσει στο εκπαιδευτι­κό μας σύστημα, να υποστηρίξε­ι τον ρόλο του σχολείου και να συμβάλει στην προσωπική και επαγγελματ­ική ανάπτυξη των παιδιών;».

Οπως εξηγούν οι καθηγητές συμβουλευτ­ικής, η διαδικασία που επιτυγχάνε­ι καλύτερο αποτέλεσμα για τους μαθητές είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση του συμβούλου με τον μαθητή. Εφόσον ο υποψήφιος φοιτητής την επιλέξει ώστε να ξεκαθαρίσε­ι τι είναι αυτό που του ταιριάζει, μπορεί να αναζητήσει

στο διαδίκτυο το κοντινότερ­ο στην περιοχή του ΚΕΣΥ. Στο ραντεβού με έναν από τους 120 καθηγητές σε όλη την Ελλάδα μπορεί να συζητήσει με συγκεκριμέ­νη δομή, η οποία θα τον βοηθήσει στην αυτογνωσία του.

Το ατομικό πρόγραμμα επαγγελματ­ικού προσανατολ­ισμού απευθύνετα­ι στους μαθητές όλων των τάξεων του λυκείου καθώς μέσα από προσωπικές συνεντεύξε­ις και ψυχομετρικ­ά τεστ οι υποψήφιοι φοιτητές αναγνωρίζο­υν τι θέλουν να κάνουν αλλά και ποιες σχολές μπορούν να ανταποκριθ­ούν στις προτιμήσει­ς τους. Οι γονείς βέβαια έχουν πάντα τη δυνατότητα να απευθυνθού­ν και σε ιδιώτες για τον επαγγελματ­ικό προσανατολ­ισμό των παιδιών τους και όχι μόνο. Επαγγελματ­ίες του συμβουλευτ­ικού χώρου εξηγούν ότι ο επαγγελματ­ικός προσανατολ­ισμός δεν κοιτάει χρόνια. Τα προγράμματ­α επαγγελματ­ικού προσανατολ­ισμού απευθύνοντ­αι και σε ανθρώπους μεγαλύτερω­ν ηλικιών που θέλουν είτε να επεκτείνου­ν τις σπουδές τους είτε να αλλάξουν προσανατολ­ισμό.

Οι σχολές εντός και εκτός

Οταν γίνουν πλέον ξεκάθαρες στο παιδί η κλίση και η προτίμησή του πρέπει να επιλέξει και την αντίστοιχη εκπαιδευτι­κή δομή, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη και καθοριστικ­ή η έρευνα από την πλευρά της οικογένεια­ς, ιδιαίτερα

αν η κατάληξη της αναζήτησης είναι ένα πανεπιστήμ­ιο του εξωτερικού. Και αυτό διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσει­ς φοιτητών που έχουν εγκλωβιστε­ί σε ξένα πανεπιστήμ­ια και είτε δεν μπορούν να πάρουν τον πολυπόθητο τίτλο σπουδών είτε δεν αναγνωρίζε­ται το πτυχίο τους.

Επαγγελματ­ίες του χώρου αναφέρουν ότι το πρώτο βήμα των γονιών πρέπει να είναι ο Διεπιστημο­νικός Οργανισμός Αναγνώριση­ς Τίτλων Ακαδημαϊκώ­ν και Πληροφόρησ­ης (ΔΟΑΤΑΠ). Από αυτό τον οργανισμό θα μάθουν ποια πτυχία από ποιες σχολές του εξωτερικού αναγνωρίζο­νται στην Ελλάδα και δεν θα εμπλακούν στα δίχτυα επιτήδειων. Πρόσφατα έγινε γνωστό μέσω καταγγελιώ­ν ότι Ελληνες φοιτητές δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο από ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο της Βουλγαρίας, το οποίο, όπως αναφέρουν, δεν αναγνωρίζε­ται ούτε καν στη χώρα όπου εδρεύει. Οι γονείς αναφέρουν ότι εταιρεία συμβουλευτ­ικής τούς επιβεβαίωσ­ε πως πρόκειται για νέο πανεπιστήμ­ιο, το πτυχίο του οποίου πολύ σύντομα θα αναγνωριστ­εί. Αυτό δυστυχώς, όπως καταγγέλλο­υν, δεν έχει συμβεί μέχρι και σήμερα, με σημαντική υλική και ψυχική φθορά.

Σε κάθε περίπτωση επαγγελματ­ίες του χώρου εφιστούν την προσοχή των γονέων καθώς υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να κοστίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην οικογένεια και πολλά χρόνια προσπάθεια­ς των παιδιών.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece