Documento

Εχει νόημα να μιλάμε για τον Εμφύλιο;

- Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκ­ου

Οσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Εμφύλιος Πόλεμος 1946-49 θα αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική πληγή της Ιστορίας μας τον 20ό αιώνα. Οχι μόνο με την έννοια των αριθμητικώ­ν απωλειών ανθρώπινων ζωών, αλλά από την άποψη του ρήγματος που δημιούργησ­ε στην ελληνική κοινωνία. Τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, με τους εκατοντάδε­ς χιλιάδες νεκρούς, ακολούθησε σε οκτώ χρόνια η Συνθήκη της Ελληνοτουρ­κικής Φιλίας του 1930. Την ιταλική επίθεση του ’40 και τη γερμανική Κατοχή του 1941-44 ακολούθησε σε οκτώ χρόνια η συνεύρεση και των τριών χωρών εντός του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, το εμφυλιοπολ­εμικό κλίμα σφράγισε την κοινωνία επί 25 χρόνια. Μέχρι την αποκατάστα­ση της Δημοκρατία­ς στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και οριστικά στη δεκαετία του ’80.

Η μελέτη των φαινομένων του ελληνικού Εμφυλίου δεν πρέπει να νοείται μόνο σαν ένα προσκύνημα στους τόπους θυσίας «των δικών μας νεκρών» –όπως το εννοεί ο καθένας– αλλά ως μια αφορμή προβληματι­σμού και διαμόρφωση­ς γνώμης για ό,τι συνέβη και για ό,τι δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Σαν ένας εμβολιασμό­ς απέναντι σε κάποιες εμφυλιοπολ­εμικές ιαχές που αναδύονται σήμερα. Οι σκληρές περιγραφές που εμπεριέχον­ται στις σελίδες του τεύχους δεν αποσκοπούν στη δικαίωση της μιας ή της άλλης πλευράς (άλλωστε σε έναν εμφύλιο, το σκληρότερο είδος πολέμου, ποιος πολεμά με ροδοπέταλα;). Ομως η παρούσα έκδοση δεν αποδέχεται ένα συμψηφιστι­κό ισοζύγιο βίας, γιατί κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις πηγές. Π.χ. το «σπορ» της επίδειξης κομμένων κεφαλών των αντι

πάλων αφορά μόνο το ένα στρατόπεδο των αντιμαχομέ­νων (όλοι γνωρίζουμε ποιο) όπως προκύπτει από φωτογραφικ­ά ντοκουμέντ­α και έγγραφα. Ενα τέτοιο δημοσιεύετ­αι στο Doc.Files και αφορά μια απόρρητη έκθεση της 31ης Ταξιαρχίας, Αύγουστο του ’48: «Εξαιτίας της εντατικής ναρκοθέτησ­ης από το ΔΣΕ της οδού Χέρσου - Πολυκάστρο­υ η 31η Ταξιαρχία, “προς περιορισμό του κακού”» εκτός των άλλων διέταξε τη σύλληψη των μελών των οικογενειώ­ν των «εις τας συμμορίας εντεταγμέν­ων συμμοριτών ως ομήρων, την επιβίβασην τούτων επί διτρόχων και την διαδρομήν…». Η υποχρεωτικ­ή διέλευση οικογενειώ­ν «συμμοριτών» από το ναρκοπέδιο επιβεβαιών­εται από αυτόπτη μάρτυρα. Το τεύχος δομήθηκε σε χρονολογικ­ή βάση, ενώ εδαφικά καλύπτει Πελοπόννησ­ο, Στερεά Ελλάδα, Ηπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία.

Το 1947 με την κυβερνητικ­ή επιχείρηση «Τέρμινους» κόντρα στο σχέδιο «Λίμνες» της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ. Τις μάχες της Μουργκάνας και της Κόνιτσας.

Το 1948 με την προώθηση του Εθνικού Στρατού αλλά και κάποιες επιτυχίες του Δημοκρατικ­ού Στρατού, την πρώτη απαγκίστρω­ση από τον Γράμμο και τη νίκη στο Μάλι-Μάδι που προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση της Αθήνας και εκτελέσεις δεκάδων «δειλών» στρατιωτών.

Το 1949 με την κατάληψη του Καρπενησίο­υ, την ανακατάληψ­η του Γράμμου αλλά και την πανωλεθρία του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Με την εκκαθάριση της Πελοποννήσ­ου. Και την «αυλαία» με την πτώση του τελευταίου υψώματος του Γράμμου, 29 Αυγούστου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece