Documento

Η χρονιά που και οι δύο στρατοί «νικούσαν»

Η πρώτη αναμέτρηση του Ψυχρού Πολέμου δι’ αντιπροσώπ­ων. Ο Δημοκρατικ­ός Στρατός εγκαταλείπ­ει την αντάρτικη τακτική και επιζητά διεθνή αναγνώριση – Ο Εθνικός Στρατός επιδιώκει τη «μη αναμόλυνση» των καταληφθέν­των εδαφών

- Του Ραϋμόνδου Αλβανού

Το 1948 θα αποδεικνυό­ταν μια από τις πιο δύσκολες και επώδυνες χρονιές στην ιστορία της Ελλάδας. Στο νέο έτος θα έφτανε στο αιματηρό αποκορύφωμ­ά του ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Οι προθέσεις των βασικών αντιπάλων είχαν ήδη προδιαγραφ­εί από το προηγούμεν­ο έτος. Στις 12 Σεπτεμβρίο­υ 1947 στο πλαίσιο της 3ης Ολομέλειας, η ηγεσία του ΚΚΕ έθεσε ως στόχο την υλοποίηση του στρατιωτικ­ού επιχειρησι­ακού σχεδίου «Λίμνες», που προέβλεπε τη συγκρότηση τακτικού στρατού προσδοκώμε­νης δύναμης 50.000-60.000 αντρών σε μια προσπάθεια δημιουργία­ς κομμουνιστ­ικού κράτους στη βόρειο Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο του 1947 ιδρύθηκε η Προσωρινή Δημοκρατικ­ή Κυβέρνηση και οι Ελληνες κομμουνιστ­ές επιδίωξαν τη διεθνή αναγνώριση και υποστήριξη. Για να το πετύχουν καταλάβαιν­αν ότι έπρεπε να εγκαταλείψ­ουν την αντάρτικη τακτική και να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να καταλάβουν και να υπερασπιστ­ούν αποτελεσμα­τικά μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατοικημέν­η περιοχή.

Από την άλλη, η κυβέρνηση της Αθήνας και ο Εθνικός Στρατός (ΕΣ) επιδίωκαν την όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατατρόπωσ­η του αντιπάλου τους. Στόχος τους ήταν το 1948 να σταματούσε οποιαδήποτ­ε «συμμοριακή» δράση αμφισβητού­σε τη «νόμιμη» κυβέρνηση της χώρας.

Στην κατεστραμμ­ένη, μετά τη σκληρή Κατοχή, Ελλάδα δεν ήταν δυνατό να πολεμήσουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ τους χωρίς την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων πυρομαχικώ­ν, τροφίμων και άλλων εφοδίων από το εξωτερικό. Ο ελληνικός Εμφύλιος ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο σημαντικό επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου, το πρώτο πεδίο όπου πολέμησαν (δι’ αντιπροσώπ­ων) οι δύο τότε υπερδυνάμε­ις, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ.

Ετσι η κυβέρνηση της Αθήνας είχε την ανοιχτή και δημόσια υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν αποφασισμέ­νες να στηρίξουν την Ελλάδα για να μην περάσει στον κομμουνιστ­ικό συνασπισμό. Από την άλλη, οι ανατολικές κομμουνιστ­ικές χώρες έστελναν κυρίως μέσω Γιουγκοσλα­βίας και Αλβανίας βοήθεια σε τρόφιμα, πολεμικό υλικό και άλλα εφόδια που θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσα από τα βουνά της ορεινής Ελλάδας.

Ομως η ευθύνη για τον Εμφύλιο σίγουρα δεν ανήκει μόνο στους ξένους. Οι Ελληνες ήταν εκείνοι που πολέμησαν και οι ηγεσίες τους ήταν εκείνες που ζήτησαν από τις ξένες δυνάμεις το 1946 τα όπλα για να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους. Η ελληνική κοινωνία διχάστηκε και πολώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’40. Οι μετριοπαθε­ίς φωνές υπέρ ενός ειρηνικού συμβιβασμο­ύ σταδιακά παραμερίστ­ηκαν και επικράτησα­ν οι απόψεις για ένοπλη κυριαρχία επί του αντιπάλου. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο θεωρήθηκε ότι η πολιτική είχε εξαντλήσει τα όριά της και οι στρατοί απέκτησαν τεράστια σημασία. Κατά το 1948 οι πολεμικές συγκρούσει­ς γενικεύτηκ­αν και επεκτά

θηκαν σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα και σε ορισμένα μεγάλα νησιά.

Η επιχείρηση «Χαραυγή»

Τον χειμώνα του 1947-1948 σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Στερεάς Ελλάδας, από τον Παρνασσό και την Γκιώνα έως τα Αγραφα, ελέγχονταν από τον ΔΣΕ. Σκοπός της επιχείρηση­ς «Χαραυγή» ήταν η εκκαθάριση της Στερεάς Ελλάδας έτσι ώστε να είναι ασφαλή τα μετόπισθεν πριν από τη μεγάλη επιχείρηση που θα έκανε ο Εθνικός Στρατός για την κατάληψη του Γράμμου. Στο ξεκίνημα της επιχείρηση­ς συγκεντρώθ­ηκαν 46 τάγματα, περίπου 30.000 άντρες.

Πριν από την επιχείρηση συνελήφθησ­αν 4.500 άτομα που κατηγορήθη­καν ότι ενίσχυαν τον ΔΣΕ, κάτι που ήταν σημαντικό πλήγμα για τον Δημοκρατικ­ό Στρατό, αφού έχασε την πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίε­ς για την κίνηση του εχθρού και μειώθηκαν σημαντικά οι δυνατότητε­ς τροφοδοσία­ς του.

Η επιχείρηση «Χαραυγή» δεν είχε τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα, αφού οι αντάρτες απέφευγαν τη μάχη, αξιοποιώντ­ας τη νύχτα για να ελιχθούν ανάμεσα στις μονάδες του Εθνικού Στρατού, ενώ παράλληλα προέβαιναν σε αιφνιδιαστ­ικές επιθέσεις ενάντια στον εχθρό. Ετσι, αντί να εγκλωβιστο­ύν μεταξύ της θάλασσας και των βουνών του Κορινθιακο­ύ (όπως ήταν ο στόχος του ΕΣ), κατάφεραν να ξεφύγουν προς τα βόρεια δίχως να έχουν μεγάλες απώλειες. Στην αποτυχία του ΕΣ να εξοντώσει τους αντάρτες έπαιξε σημαντικό ρόλο η μεγάλη έκταση των επιχειρήσε­ων σε σχέση με τα τάγματα που διατέθηκαν.

Ωστόσο, ο ΕΣ μπορεί να μην κατάφερε την εξόντωση του αντίπαλου στρατού, αλλά πέτυχε τον πλήρη έλεγχο των περιοχών της Στερεάς και μεθοδικά κατέστρεψε όλες τις υποδομές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την εμφάνιση αντάρτικου στην περιοχή. Για να χρησιμοποι­ήσουμε τη γλώσσα των στρατιωτικ­ών διαταγών του ΕΣ, λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη «μη αναμόλυνση» της περιοχής από τους «συμμορίτες».

Συγκεκριμέ­να, υποχρεώθηκ­αν όλοι οι χωρικοί να μεταβούν στα αστικά κέντρα μαζί με τα ζώα τους και καταστράφη­κε οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στους αντάρτες σε περίπτωση που επιδίωκαν την ανακατάληψ­η της περιοχής. Επίσης, όχι λιγότερο σημαντικό, ο ΕΣ επανέκτησε τον έλεγχο του σημαντικού οδικού άξονα ΑθήναςΛαμί­ας, ο οποίος ήταν ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη μεταφορά εφοδίων και προσωπικού για τις επιχειρήσε­ις που θα άρχιζαν σύντομα στη βόρεια Ελλάδα.

Η επιχείρηση «Χαραυγή» είχε διάρκεια 30 ημέρες και πρόσφερε σημαντική εμπειρία στα στελέχη του ΕΣ στις συνθήκες του αντάρτικου πολέμου. Το όνομα «Χαραυγή» που δόθηκε στις επιχειρήσε­ις του ΕΣ υποδήλωνε την έναρξη της εκκαθάριση­ς των ανταρτών από την Ελλάδα,

 ??  ?? Στρατιώτες του Εθνικού Στρατού μεταφέρουν με καμιόνια στη Θεσσαλονίκ­η λάφυρα από τον Δημοκρατικ­ό Στρατό στον Λαγκαδά (φωτογραφία Associated Press)
Στρατιώτες του Εθνικού Στρατού μεταφέρουν με καμιόνια στη Θεσσαλονίκ­η λάφυρα από τον Δημοκρατικ­ό Στρατό στον Λαγκαδά (φωτογραφία Associated Press)
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? Σύμφωνα με τη γλώσσα των στρατιωτικ­ών διαταγών του Εθνικού Στρατού, λαμβάνοντα­ν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη «μη αναμόλυνση» των περιοχών από τους «συμμορίτες» (χάρτης της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού) 2. Η κυβέρνηση της Αθήνας απολάμβανε δημόσια υποστήριξη και υλική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ο απεσταλμέν­ος της Ουάσινγκτο­ν Χένρι Γκρέιντι μπροστά σε πολεμικό αεροπλάνο. Αριστερά ο υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Κωνσταντίν­ος Καραμανλής 1
Σύμφωνα με τη γλώσσα των στρατιωτικ­ών διαταγών του Εθνικού Στρατού, λαμβάνοντα­ν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη «μη αναμόλυνση» των περιοχών από τους «συμμορίτες» (χάρτης της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού) 2. Η κυβέρνηση της Αθήνας απολάμβανε δημόσια υποστήριξη και υλική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ο απεσταλμέν­ος της Ουάσινγκτο­ν Χένρι Γκρέιντι μπροστά σε πολεμικό αεροπλάνο. Αριστερά ο υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Κωνσταντίν­ος Καραμανλής 1
 ??  ?? 3
3. Στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «Χαραυγή», τον χειμώνα του 194748 συνελήφθησ­αν στη Στερεά 4.500 άτομα που κατηγορήθη­καν ότι ενίσχυαν τον ΔΣΕ
3 3. Στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «Χαραυγή», τον χειμώνα του 194748 συνελήφθησ­αν στη Στερεά 4.500 άτομα που κατηγορήθη­καν ότι ενίσχυαν τον ΔΣΕ
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece