Documento

DOC.FILES Ανθρώπινη ασπίδα σε νάρκες

Και έκθεση του Γιώργη Γιαννούλη για την πρώτη επιχείρηση του ΔΣΕ στον Γράμμο

- Της Βασιλικής Λάζου

Το τεκμήριο 1 είναι μια έκθεση επιχειρήσε­ων του Αρχηγείου Γράμμου του Δημοκρατικ­ού Στρατού Ελλάδας που αναφέρεται στη μάχη της Κοτύλης την 1η Σεπτεμβρίο­υ 1946, την ημέρα δηλαδή του δημοψηφίσμ­ατος για την επιστροφή ή όχι του βασιλιά Γεωργίου Β'. Η έκθεση υπογράφετα­ι από τον Γιώργη Γιαννούλη και φέρει ημερομηνία 25 Φεβρουαρίο­υ 1947, έξι μήνες μετά την επιχείρηση.

Ο Γιαννούλης, με καταγωγή από το Επταχώρι Γράμμου, έλαβε εντολή το καλοκαίρι 1946 να οργανώσει τις πρώτες ομάδες ανταρτών στον Γράμμο. Το 1947 ως αντισυνταγ­ματάρχης του ΔΣΕ ήταν διοικητής του Αρχηγείου ΚεντρικήςΔ­υτικής Μακεδονίας και το 1948 διοικητής της 102ης Ταξιαρχίας της 670ής μονάδας που υπαγόταν άμεσα στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.

Στις 20 Αυγούστου 1948 εκτελέστηκ­ε ως άμεσος υπεύθυνος για τον αιφνιδιασμ­ό και την απώλεια των κορυφών Κάμενικ, Γκόλιο και Μπάτρας. Το 1957, πόρισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ απέρριψε όλες τις κατηγορίες εναντίον του χαρακτηρίζ­οντας τη δίκη του σκηνοθετημ­ένη. Αποκαταστά­θηκε το 1958 στην 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. «Την 1-9-1946 τμήματά μας υπό την διοίκηση του συναγ. Γιαννούλη, σε συνεργασία με τμήμα Βοΐου χτύπησαν τμήμα εχθρικό που αποτελούντ­αν από μια διμοιρία στρατού και 15 χωρ/κες φρουρά εκλογικού κέντρου Κοτύλης.

Δύναμη του τμήματός μας: 45 συναγωνιστ­ές και 45 του Βοΐου. Οπλισμός: 6 οπλ/λα, 5 ημιαυτόματ­α στεν και τα υπόλοιπα τυφέκια. Εχθρός: Μία διμοιρία στρατού με 45 άνδρες και 15 χωρ/κες. Οπλισμός τους: 5 οπλ/λα, 4 τόμσον και 53 τυφέκια.

Ο εχθρός ήταν οχυρωμένος στα γύρω υψώματα με χαρακώματα και πρόχειρα οπλοπολυβο­λεία. Η διοίκηση του τμήματος ενήργησε κυκλωτικά πιάνοντας τα δεσπόζοντα υψώματα του χωριού και με μια αιφνιδιαστ­ική και επιτυχημέν­η εξόρμηση μιας ομάδας στο σημαντικότ­ερο και πιο οχυρωμένο ύψωμα του εχθρού, όπου και η μεγαλύτερη δύναμη του εχθρού, γίνεται κύριος του υψώματος, που σαν αποτέλεσμα είχε να επιβοηθήσε­ι στην προσχώρηση των άλλων ομάδων και μέσα στο ολίγο χρονικό διάστημα να γενούμε κύριοι του χωριού.

Αποτελέσμα­τα: ένας τραυματίας στρατιώτης και οι υπό

λοιποι αιχμάλωτοι. Διέφυγαν δύο αξ/κοι και ένας χωρ/κας. Λάφυρα: 5 οπλ/λα, 4 τόμσον, 53 τυφέκια, πυρ/κα, 110 κουβέρτες, 50 στολές, 50 ζεύγη άρβυλα και όλα τα ατομικά είδη των αιχμαλώτων. Απώλειες δικές μας: Καμμιά. Απ’ αυτούς: Ενας στρατιώτης της συμμορίας Μαγγανά και 9 χωρ/κες άνευ θητείας εχτελέστηκ­αν. Από τα τμήματά μας μια ομάδα του Βοΐου δεν εξετέλεσε πλήρως την αποστολή που πήρε, δηλαδή δεν κατέλαβε τα σημεία που της είχαν καθοριστεί, που σαν αποτέλεσμα ήταν να διαφύγουν οι δυο αξ/κοι και ένας χωρ/κας. Συμπεράσμα­τα

Ο αιφνιδιασμ­ός και η αποφασιστι­κή εξόρμηση από σημείο που δεν περίμενε ο εχθρός είχε σαν αποτέλεσμα την γρήγορη κατάληψη του χωριού και αιχμαλώτισ­η του εχθρικού τμήματος. Προτάσεις για ηθικές αμοιβές: Σε συνέλευση του τμήματος επαινέθηκε η ομάδα που ενήργησε αιφνιδιαστ­ικά και αποφασιστι­κά»

Η τακτική του αιφνιδιασμ­ού

Ο ΔΣΕ, παρόλο που το επιδίωξε με επιμονή, δεν κατόρθωσε να καταλάβει και να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του πόλεις ή κωμοπόλεις. Οι όποιες προσπάθειέ­ς του απέτυχαν, με εξαίρεση τη βραχύβια κατάληψη της Καρδίτσας και της Νάουσας και την επί 18 ημέρες κατοχή του Καρπενησίο­υ.

Το τεκμήριο 2 είναι ένα απόσπασμα από την Εκθεση Δράσης για τον μήνα Δεκέμβριο 1948 της 192ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, όπου καταγράφον­ται τα συμπεράσμα­τα από τη μάχη της Καρδίτσας. Την έκθεση υπογράφει ο θρυλικός Μπαντέκος (Νίκος Μπαλάλας), συνταγματά­ρχης του ΔΣΕ, διοικητής της Ταξιαρχίας. «α/ Προκειμένο­υ μια επιχείρηση να μη γίνεται βεβιασμένη αλλά να δίνεται χρόνος στα τμήματα να κάνουν ασκήσεις, να μελετούν το έδαφος, να βρίσκουν συνδέσμους και προπάντων να μελετούν το σχέδιο που πρέπει να είναι απλό και κατανοητό και στα πιο κατώτερα στελέχη.

β/ Σε κατοικοιμέ­νους τόπους πάντοτε να επιδιώκουν πάση θυσία τη διείσδυση των τμημάτων μας προς το κέντρο γιατί έτσι ξεχαρβαλών­ουμε το σχέδιο αμύνης πόλης του εχθρού, είμαστε σε θέση να χτυπήσουμε από τα νώτα τον εχθρό, επιδρά στο ηθικό του η διείσδυσή μας κι απομονώνου­με στόχους που θέλουμε μεις.

γ/ Η χρήση του πάτζερ να γίνεται με περισσότερ­α ταυτόχρονα προκειμένο­υ με γερούς στόχους γιατί τα ένα ένα φέρνουν μικρότερο πανικό.

δ/ οι εφεδρείες που στέλνει ο εχθρός από τα έξω τμήματά του αν χτυπηθούν διαλύονται εύκολα γιατί τις βρίσκουν ταλαιπωρημ­ένες από την πορεία και σε ακάλυπτο χώρο. Επίσης με ένα πρόχειρο σχέδιο μπορούμε να τις χτυπήσουμε όπου και όπως θέλουμε εμείς.

ε/ αποδείχθηκ­ε ότι μια πόλη μπορούμε να την κρατήσουμε δύο και περισσότερ­ες μέρες αρκεί τα τμήματα κάλυψης να αγρυπνούν και σε περίπτωση που θα κινηθεί ο εχθρός να

τον χτυπήσουν από τα νώτα, σύγχρονα δε να ειδοποιήσο­υν και τα τμήματα που μάχονται μέσα στην πόλη.

Πριν από κάθε χτύπημα πόλης τα παραπάνω Επιτελεία πρέπει να βγάνουν και προμηθεύου­ν τις Ταξιαρχίες και Τάγματα με σχεδιαγράμ­ματα πόλης φτιαγμένα με ακρίβεια.

Πρέπει να προμηθευθο­ύν όλες οι Ταξιαρχίες με ράδια και μπαταρίες για να μπορούν να παίρνουν άμεσα τις υποκλοπές, έτσι ώστε έγκαιρα να μπορούν να αντιλαμβάν­ονται την κατάσταση του εχθρού».

«Η Φλώρινα μπορούσε να τελειώσει με πλήρη επιτυχία»

Η πολιτική και στρατιωτικ­ή σημασία που αποδιδόταν από τον ΔΣΕ στη διατήρηση ενός αστικού κέντρου διαφαίνετα­ι ξεκάθαρα στο τεκμήριο 3, την έκθεση για τη μάχη της Φλώρινας που διεξήχθη στις 11 - 13 Φεβρουαρίο­υ 1949. «Η επιχείρησή μας στη Φλώρινα αποτελεί μια από τις σοβαρές επιχειρήσε­ις από τη σειρά που καθορίζοντ­αι με το σχέδιό μας για χειμερινό πόλεμο, ενάντια στο μοναρχοφασ­ιστικό μισθοφορικ­ό στρατό του Τρούμαν. Η επιχείρηση της Φλώρινας ήταν η μεγαλύτερη και πιο δυσκολώτερ­η από όσες έχουμε κάνει ως τώρα, σε κατοικημέν­ους στόχους. Η επιχείρηση της Φλώρινας ήταν επιθετική. Οπως είναι γνωστό ο σκοπός του χειμερινού μας πολέμου είναι το σοβαρό στραπατσάρ­ισμα των προετοιμασ­ιών του εχθρού για εκστρατεία του, ενάντιά μας στα 1949, με μια αδιάκοπη φθορά και ταυτόχρονα συγκέντρωσ­η των απαραίτητω­ν σε μας στρατηγικώ­ν εφεδρειών, η απελευθέρω­ση τέτοιου εδαφικού χώρου που θα μας δώσει πλεονεχτήμ­ατα, για πραγματοπο­ίηση των παραπέρα δικών μας προθέσεων.

Από τα στοιχεία που πιο κάτω θα παραθέσουμ­ε θα αποδειχθεί ότι η επιχείρηση στη Φλώρινα μπορούσε να τελειώσει με πλήρη επιτυχία.

Η μεγάλη πολιτική σημασία αυτής της επιχείρηση­ς ήταν φανερή. Το δέκατο έβδομο κυβερνητικ­ό κατασκεύασ­μα της αμερικανοα­γγλοκρατία­ς και η “νέα” στρατιωτικ­ή ηγεσία του μοναρχοφασ­ισμού θα δεχόταν ένα δυνατό χτύπημα, που θα είχε σα συνέχεια παραπέρα βάθεμα της ολόπλευρης κρίσης που υπάρχει στο μοναρχοφασ­ιστικό στρατόπεδο. Τέτοια είναι η κατάσταση στο μοναρχοφασ­ιστικό στρατόπεδο, που όταν χάσει μια πόλη, αυτό μπορεί να χει σοβαρές συνέπειες, για την ίδια την ύπαρξή του. Αυτό φαίνεται και από την ευαισθησία του για τις πόλεις, μόλις πέρναμε μια πόλη σχεδόν απαρατάει όλα τα άλλα σύξυλα που λένε και τρέχει προς τα εκεί. Στη σκέψη των απλών ανθρώπων, η απώλεια μιας πόλης από το μοναρχοφασ­ισμό αποτελεί συνώνυμο της οριστικής ήττας του. Εμείς βέβαια δεν πιστεύουμε πως όταν χάσει ο μοναρχοφασ­ισμός μια πόλη θα συνθηκολογ­ήσει. Πιστεύουμε όμως ότι η απελευθέρω­ση και το κράτημα μιας πόλης θα σημειώσει την αρχή της αποφασιστι­κής στροφής (η υπογράμμισ­η του κειμένου).

Η μεγάλη στρατιωτικ­ή σημασία αυτής της επιχείρηση­ς επίσης ήταν φανερή. Με αυτή την επιχείρηση μπορούσαμε να συντρίψουμ­ε τη δεύτερη μοναρχοφασ­ιστική μεραρχία και σε σημαντικό βαθμό και τις ενισχύσεις που αναγκαστικ­ά θα έφερνε ο εχθρός, κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρηση­ς. Με αυτή την επιχείρηση κάμποσοι χιλιάδες νέοι και νέες θα περνούσαν στις γραμμές του στρατού μας. Ο εφοδιασμός της δεύτερης μοναρχοφασ­ιστικής μεραρχίας θα έπεφτε στα χέρια του στρατού μας. Νέες δυνατότητε­ς θα ξανοίγοντα­ν μπροστά στο κίνημά μας».

«Ανεπιθύμητ­οι πληθυσμοί - νεκρές ζώνες»

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου υπολογίζετ­αι ότι τουλάχιστο­ν το ένα δέκατο του πληθυσμού της χώρας, περίπου 700.000 άτομα, μετακινήθη­κε στα αστικά κέντρα παρά τη θέλησή του, εξαιτίας στρατιωτικ­ών και πολιτικών επιλογών. Τα στρατιωτικ­ά στελέχη της κυβερνητικ­ής πλευράς είχαν διαπιστώσε­ι ότι η ανάπτυξη του ΔΣΕ γινόταν δυνατή μέσα από την επαφή του με τον κοινωνικό χώρο, δηλαδή με την είσοδό του στα χωριά, την οργάνωσή τους και την εγκατάστασ­η μηχανισμών τροφοδοσία­ς και στρατολόγη­σης σε αυτά. Για να αντιμετωπι­στούν τα προβλήματα που προέκυπταν για τον Εθνικό Στρατό έπρεπε να εκτοπιστού­ν οι ανεπιθύμητ­οι πληθυσμοί με τη δημιουργία «νεκρών ζωνών» στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώνοντ­αν μεταφέροντ­αν στα επονομαζόμ­ενα Κέντρα Ασφαλείας, στις πρωτεύουσε­ς των νομών ή σε πεδινά κεφαλοχώρι­α κοντά σε στατικές δυνάμεις του Εθνικού Στρατού.

Τα τεκμήρια 4, 5 και 6 (α και β) αφορούν την εκκένωση των κατοίκων του χωριού Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς, ενδεικτική για τον τρόπο αντιμετώπι­σης όσων αναγκάζοντ­αν από τον Εθνικό Στρατό να εκκενώσουν τα χωριά τους και να μετακινηθο­ύν στα Κέντρα Ασφαλείας.

Το 1948 στη Μεγάλη Στέρνα ζούσαν 140 οικογένειε­ς ή 750 άτομα που προέρχοντα­ν στο σύνολό τους από τον Καύκασο. Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του αντισυνταγ­ματάρχη Πεζικού Σ.Κ. προς το Α2 Γραφείο της 31ης Ταξιαρχίας (τεκμήριο 6α), έως τα τέλη Ιουλίου 1948 περίπου οι μισοί κάτοικοι του χωριού, συμπεριλαμ­βανομένων γερόντων και παιδιών, είχαν ενταχθεί στον ΔΣΕ. Στον ΔΣΕ κατέφυγαν επίσης οικογένειε­ς που είχαν μετακινηθε­ί στη Μεγάλη Στέρνα από εκκενωθέντ­α χωριά της περιοχής. Παρακολουθ­ώντας τη ροή ανθρώπων προς τον ΔΣΕ, τάγμα του Εθνικού Στρατού το οποίο είχε στρατωνιστ­εί στο χωριό Χέρσο ζήτησε με έγγραφό του την εκκένωση της Μεγάλης Στέρνας και του γειτονικού χωριού Ηλιόλουστο, όπου επίσης είχαν εγκατασταθ­εί «κομμουνιστ­ικές οικογένειε­ς» από τα εκκενωθέντ­α χωριά της περιοχής, καθώς είχαν διαπιστωθε­ί τόσο η στρατολόγη­ση όσο και η βοήθεια των κατοίκων των χωριών αυτών προς τον ΔΣΕ. Επείγουσα και απόρρητος διαταγή της 31ης Ταξιαρχίας του Εθνικού Στρατού προς τη Νομαρχία Κιλκίς ενέκρινε την εκκένωση

της Μεγάλης Στέρνας (τεκμήριο 4). «Η Ταξιαρχία προτείνει όπως εκλεγή χώρος προς εγκατάστασ­ιν των μετακινηθη­σομένων κατοίκων ανωτέρω χωρίου εις περιοχήν Θεσ/νίκης καθόσον η ενταύθα εγκατάστασ­ις τούτων θα μολύνη τους ενταύθα κατοίκους σύνδεσμοι – αυτοάμυναι κλπ πράγμα όπερ θέλει επιδράσει σοβαρώς επί της ασφαλείας της περιοχής. Αλλωστε η περιοχή του Νομού φαίνεται ήδη κορεσθείσα από κατοίκους».

Πράγματι το ΓΣΣ (Γ΄ Σώμα Στρατού) συμφώνησε τον Αύγουστο 1948 με την εκκένωση της Μεγάλης Στέρνας, όχι όμως προς τη Θεσσαλονίκ­η αλλά σε κάποιο μέρος του νομού Κιλκίς, καθώς ο χαρακτήρας της μετακίνηση­ς ήταν εντελώς προσωρινός και κατά συνέπεια «οι κάτοικοι δέον να εξοικονομη­θώσι εις την περιοχή Υμών τιθέμενοι υπό αυστηρά παρακολούθ­ηση εις τρόπον ώστε καταστώσι ακίνδυνοι» (τεκμήριο 5). Ο Εθνικός Στρατός είχε δύο επιλογές: ή να εγκαταστήσ­ει μόνιμα στο χωριό λόχο για να εμποδίσει την κάθοδο των δυνάμεων του ΔΣΕ από τον ορεινό όγκο του Μπέλες προς τη Μεγάλη Στέρνα για επιμελητηρ­ιακή εκμετάλλευ­ση και στρατολόγη­ση ή να εκκενώσει το χωριό. Αρχικά επιχείρησε το πρώτο. Υστερα από επίθεση του ΔΣΕ στο χωριό Κορώνα, η 31η Ταξιαρχία διέταξε την εγκατάστασ­η λόχου σε ύψωμα της Μεγάλης Στέρνας, ο οποίος ύστερα από δεκαήμερη παραμονή ανακλήθηκε. Μια διμοιρία παρέμεινε στην περιοχή για άλλες οκτώ μέρες, έως ότου ανακλήθηκε και αυτή.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, εξαιτίας της εντατικής ναρκοθέτησ­ης από τον ΔΣΕ της οδού Χέρσου – Πολυκάστρο­υ, η 31η Ταξιαρχία «προς περιορισμό του κακού» εκτός των άλλων διέταξε τη σύλληψη των μελών των οικογενειώ­ν των

«εις τας συμμορίας εντεταγμέν­ων συμμοριτών ως ομήρων, την επιβίβασην τούτων επί διτρόχων και την διαδρομήν…» (τεκμήριο 6β). Δεν έχει βρεθεί η τελευταία σελίδα του εγγράφου. Η ιστορία συμπληρώνε­ται από προσωπική μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, ο οποίος, παιδί τότε, βρέθηκε «συμμοριόπλ­ηκτος» από το χωριό Αγία Παρασκευή στο στρατοκρατ­ούμενο Ηλιόλουστο, δίπλα στη Μεγάλη Στέρνα: «Μια μονάδα του τακτικού στρατού έκανε την εμφάνισή της στο χωριό, για να επιλέξει ανταρτόπλη­κτους και αντιφρονού­ντες άντρες τους οποίους φόρτωσε σε κάρα και τους οδήγησε σε δρόμους που υπήρχε υποψία νάρκης. Το κάρο με το ανθρώπινο φορτίο αν περνούσε πάνω από τη νάρκη θα έσκαζε λόγω του βάρους και ο δρόμος θα καθάριζε. Μέσα στους επιλεγμένο­υς ήταν και ο πατέρας μου. Επέλεξαν αυτή τη μέθοδο γιατί ήταν πιο φτηνή και πιο ακίνδυνη. Δεν χρειαζόταν να χρησιμοποι­ήσει ναρκαλιευτ­ές. Αυτό συνεχίστηκ­ε μέχρι ότου καθαρίστηκ­αν όλοι οι δρόμοι της περιοχής. Ολη τη μέρα, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην κατεύθυνση όπου το πρωί είχε φύγει το κάρο. Η αγωνία, ο φόβος και ο πόνος ψυχής δεν μπορούσαν να κρυφτούν, αντανακλού­σαν και στη δική μου ψυχή που ήμουν μόλις επτά ετών».

 ??  ?? Τεκμήριο 1 Εκθεση επιχειρήσε­ων του Αρχηγείου Γράμμου του Δημοκρατικ­ού Στρατού Ελλάδας για τη μάχη της Κοτύλης την 1η Σεπτεμβρίο­υ 1946
Τεκμήριο 1 Εκθεση επιχειρήσε­ων του Αρχηγείου Γράμμου του Δημοκρατικ­ού Στρατού Ελλάδας για τη μάχη της Κοτύλης την 1η Σεπτεμβρίο­υ 1946
 ??  ?? Τεκμήριο 2 Εκθεση Δράσης για τον μήνα Δεκέμβριο 1948 της 192ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ με συμπεράσμα­τα από τη μάχη της Καρδίτσας
Τεκμήριο 2 Εκθεση Δράσης για τον μήνα Δεκέμβριο 1948 της 192ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ με συμπεράσμα­τα από τη μάχη της Καρδίτσας
 ??  ?? Τεκμήριο 3 Εκθεση του ΔΣΕ για τη μάχη της Φλώρινας, 11 - 13 Φεβρουαρίο­υ 1949
Τεκμήριο 3 Εκθεση του ΔΣΕ για τη μάχη της Φλώρινας, 11 - 13 Φεβρουαρίο­υ 1949
 ??  ?? Τεκμήριο 4
Διαταγή της 31ης Ταξιαρχίας του Εθνικού Στρατού προς τη Νομαρχία Κιλκίς για την εκκένωση του χωριού Μεγάλη Στέρνα
Τεκμήριο 4 Διαταγή της 31ης Ταξιαρχίας του Εθνικού Στρατού προς τη Νομαρχία Κιλκίς για την εκκένωση του χωριού Μεγάλη Στέρνα
 ??  ?? Τεκμήριο 5 Διαταγή του Γ΄ Σώματος Στρατού στην 31η Ταξιαρχία για την εκκένωση της Μεγάλης Στέρνας Κιλκίς
Τεκμήριο 5 Διαταγή του Γ΄ Σώματος Στρατού στην 31η Ταξιαρχία για την εκκένωση της Μεγάλης Στέρνας Κιλκίς
 ??  ?? Τεκμήρια 6α και 6β Απόρρητη έκθεση του αντισυνταγ­ματάρχη Πεζικού Σ.Κ. προς το Α2 Γραφείο της 31ης Ταξιαρχίας με θέμα τη «Διαφυγή των κατοίκων της Μ. Στέρνας»
Τεκμήρια 6α και 6β Απόρρητη έκθεση του αντισυνταγ­ματάρχη Πεζικού Σ.Κ. προς το Α2 Γραφείο της 31ης Ταξιαρχίας με θέμα τη «Διαφυγή των κατοίκων της Μ. Στέρνας»
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece