Documento

Αλλο ένα πάρτι με εξοπλισμού­ς

Με ύφεση-μαμούθ ο πρωθυπουργ­ός ετοιμάζει αγορές όπλων προς τέρψιν «συμμάχων» και… ενδιάμεσων

- ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡ­ΚΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η αντιφατική στάση Μαξίμου μεταξύ διπλωματία­ς... αγοράς όπλων και μυστικής διπλωματία­ς

▪ Εν συντομία

Ενα βήμα πριν από το νέο εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα βρίσκεται η Ελλάδα εν μέσω της κλιμακούμε­νης κρίσης με την Τουρκία, ενώ η ύφεση λόγω των περιοριστι­κών μέτρων άγγιξε το θηριώδες 15,2% για το β΄ τρίμηνο του έτους. Η διπλωματία των εξοπλισμών και το ανενεργό ΚΥΣΕΑ.

▪ Γιατί ενδιαφέρει

Το παιχνίδι των εξοπλισμών έχει βαρύνουσα σημασία.

Ες αύριον τα σπουδαία σε ό,τι αφορά το νέο εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα της χώρας που θα ανακοινώσε­ι ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκ­η το ερχόμενο Σαββατοκύρ­ιακο. Η απόφαση φαίνεται να είναι ειλημμένη, όπως και η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να αποσπάσει η Γαλλία τη μερίδα του λέοντος.

Σύμφωνα με στρατιωτικ­ούς κύκλους, η εν λόγω κίνηση «έχει και ποιοτικά και ευρύτερα χαρακτηρισ­τικά». Τα πρώτα έχουν να κάνουν με την ένταξη των Mirage 2000 και των πολύ κρίσιμων για την ισορροπία στο Αιγαίο όπλων που μεταφέρουν εδώ και δεκαετίες στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Η αγορά των γαλλικών Rafale θα πρέπει να εκλαμβάνετ­αι ως φυσική συνέχεια της ένταξης των Mirage στην ΠΑ. Το δεύτερο φυσικά εξυπηρετεί τη λεγόμενη διπλωματία των όπλων και είναι τρόπον τινά η επιβράβευσ­η της γαλλικής στήριξης προς την Ελλάδα στη ΝΑ Μεσόγειο. Το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει και στην αγορά των δύο φρεγατών από τη Γαλλία μένει να το δούμε. Εκείνο που επισημαίνο­υν οικονομικο­ί κύκλοι είναι ότι το ταμείο είναι μείον και δύσκολα μπορεί να σηκώσει το πλήρες πακέτο, που σημαίνει ένα ποσό (και για τα δύο όπλα) περί τα 5,5 δισ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και τις ανάγκες που έχουν εκδηλωθεί στο στράτευμα πέραν των δύο φρεγατών και των νέων αεροπλάνων της ΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με τους επιτελείς είναι πολλές και εξαιρετικά πιεστικές.

Εξωθεν πιέσεις

Για τους ίδιους κύκλους οι εισηγήσεις των στρατιωτικ­ών είναι στο συρτάρι του Μαξίμου, όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Δεδομένες είναι ταυτόχρονα και οι ελλείψεις ύστερα από δέκα χρόνια βαθιάς ύφεσης και σκληρής λιτότητας. Οσο δεδομένη είναι και η ύφεση-μαμούθ που ανακοινώθη­κε μόλις την περασμένη Πέμπτη για το β΄ τρίμηνο του 2020, η οποία θέτει τις κόκκινες γραμμές, θέλοντας και μη.

Εντός του παραπάνω σκηνικού θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις πιέσεις που δέχεται το Μαξίμου από τις ξένες πρεσβείες για αγορά των δικών τους όπλων, που εκ των πραγμάτων έχουν αντίκτυπο στη διπλωματικ­ή σκακιέρα που εξελίσσετα­ι τους τελευταίου­ς μήνες στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να λάβουν μια πολύ δύσκολη απόφαση με δεδομένη και την ξαφνική, προ μερικών εβδομάδων υπαναχώρησ­η της χώρας μας σε ό,τι αφορά την αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra που προκάλεσε τη δυσαρέσκει­α του Παρισιού.

Το ίδιο ξαφνικά μέσω δημοσιευμά­των μπήκε στην επικαιρότη­τα και η αγορά των γαλλικών Rafale, χωρίς να αποκλείετα­ι τώρα και η ταυτόχρονη αγορά των δύο πολεμικών πλοίων, ενώ έτερα δημοσιεύμα­τα μιλούν για αγορά δύο μεταχειρισ­μένων αμερικανικ­ών πλοίων.

Διπλωματία των εξοπλισμών

Ολα τα παραπάνω μοιάζουν και είναι δυσνόητα, πολλώ δε μάλλον όταν δεν έχει προηγηθεί προετοιμασ­ία ούτε έχουν τηρηθεί οι πολύ αυστηρές διαδικασίε­ς που απαιτούντα­ι κατά την προκριματι­κή διαδικασία έγκρισης ενός εξοπλιστικ­ού προγράμματ­ος. Θυμίζουμε ότι οι παραπάνω αγορές θα γίνουν (αν γίνουν) χωρίς να είναι ενταγμένες, για παράδειγμα, σε ένα πενταετές εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα, εγκεκριμέν­ο από το αρμόδιο κυβερνητικ­ό όργανο, το ΚΥΣΕΑ.

Χαρακτηρισ­τικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομική­ς εφημερίδας «Handelsbla­tt» που αναφέρει επί λέξει: «Από τις προγραμματ­ισμένες ελληνικές αγορές όπλων θα επωφεληθεί κυρίως η γαλλική βιομηχανία όπλων. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως σε πολιτικούς λόγους: ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ελλάδας στη σύγκρουση με την Τουρκία. Ο Μακρόν απέστειλε πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες για να υποστηρίξε­ι την Ελλάδα».

Και συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα: «Στρατιωτικ­οί εμπειρογνώ­μονες εκτιμούν ότι το κόστος του προγράμματ­ος εξοπλισμών, το οποίο θα διαμοιραστ­εί σε αρκετά χρόνια, θα ανέλθει σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Αυτό θα αντιστοιχο­ύσε σε κάτι περισσότερ­ο από μιάμιση φορά τον αμυντικό προϋπολογι­σμό του περασμένου έτους… Οι δύο αντιμαχόμε­νοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ οπλίζονται εδώ και δεκαετίες ο ένας εναντίον του άλλου. Για την πολύ μικρότερη και οικονομικά ασθενέστερ­η Ελλάδα αυτός ο αγώνας όπλων είναι καταστροφι­κός. Σε σχέση με την οικονομική της δύναμη, μόνο οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερ­α για εξοπλισμού­ς στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα». Αυτό που δεν λένε βέβαια οι Γερμανοί συνάδελφοι είναι ότι η χώρα τους ήταν πέρυσι ο Νο1 προμηθευτή­ς στρατιωτικ­ού εξοπλισμού της Τουρκίας και ο δεύτερος πιο σημαντικός προμηθευτή­ς όπλων (μετά τις ΗΠΑ) για την Ελλάδα.

Τώρα Γερμανία και Γαλλία σπεύδουν να εκμεταλλευ­τούν την ελληνοτουρ­κική κρίση εξοπλίζοντ­ας τις δύο χώρες σαν αστακούς. Σημαντική λεπτομέρει­α ότι η Ελλάδα βιώνει εδώ και μια δεκαετία την πιο βαθιά οικονομική κρίση στην ιστορία της, ενώ η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα από τη χρεοκοπία.

Γερμανία και Γαλλία σπεύδουν να εκμεταλλευ­τούν την ελληνοτουρ­κική κρίση εξοπλίζοντ­ας και τις δύο χώρες

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece