Documento

«Πέτσωσαν» και τα ιδιωτικά εργαστήρια με τεστ κορονοϊού

Ανησυχία για τα δεκάδες παράνομα και χωρίς έλεγχο γηροκομεία

- Παναγιώτα Μπίτσικα

▪ Εν συντομία

Το ένα μετά το άλλο επισκέπτετ­αι τα γηροκομεία ο φονικός κορονοϊός, αφήνοντας ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας, αλλά προκύπτουν επίσης βαθύτερα ζητήματα καθώς δεκάδες λειτουργού­ν παράνομα.

▪ Γιατί ενδιαφέρει

Κλειστές δομές-βόμβα.

Δεκάδες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένω­ν λειτουργού­ν παράνομα σε όλη τη χώρα! Η υγειονομικ­ή κρίση αποκάλυψε τη δραματική εικόνα που επικρατεί σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, ιδρύματα πρόνοιας και δομές χρονίως πασχόντων, χωρίς θωράκιση κατά της Covid-19 αλλά και χωρίς συνθήκες αξιοπρεπού­ς διαβίωσης. Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικ­ές υπηρεσίες για την ανάσχεση της διασποράς της νόσου, ενώ έρχονται στο φως στοιχεία για τραγικές καταστάσει­ς λόγω ελλείψεων σε κλειστές δομές περίθαλψης.

Ο προβληματι­σμός εντείνεται μετά τα αλλεπάλληλ­α κρούσματα κορονοϊού στο Ασβεστοχώρ­ι στη Θεσσαλονίκ­η, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότερ­οι από 20 ηλικιωμένο­ι, αλλά και τον εντοπισμό διασποράς της νόσου σε γηροκομεία της Αττικής, στο Μαρούσι και το Μοσχάτο κατά την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Οπως επισημαίνε­ι στο Documento η πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειώ­ν Ελλάδας Βέτα Πανουτσάκο­υ, «εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας είχαμε εντοπίσει τα σημεία που έπρεπε να αλλάξουν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Αφορούν τις διαδικασίε­ς μέσα από τις οποίες θα ήταν αποτελεσμα­τικές όλες οι διοικητικέ­ς ποινές και κυρίως το κλείσιμο των γηροκομείω­ν που δεν έχουν άδεια λειτουργία­ς ή καταγράφον­ται σε αυτά σοβαρές παρατηρήσε­ις που συνδέονται με την ασφάλεια των γερόντων».

Συναγερμός στις υγειονομικ­ές υπηρεσίες για την ανάσχεση της διασποράς της νόσου, ενώ έρχονται στο φως στοιχεία για τραγικές καταστάσει­ς λόγω ελλείψεων σε κλειστές δομές περίθαλψης

Λειτουργού­ν παράνομα

Σήμερα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Είναι σοκαριστικ­ό όταν με επίκεντρο τα 19 κρούσματα κορονοϊού σε ηλικιωμένο­υς δομής στο Μαρούσι η Περιφέρεια Αττικής υπό τον Γιώργο Πατούλη επιβεβαιών­ει ότι πολλές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένω­ν (ΜΦΗ) σε όλη τη χώρα λειτουργού­ν παράνομα, χωρίς να έχουν εξασφαλίσε­ι άδεια λόγω μη κάλυψης των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Ακόμη και πρόστιμα που πέφτουν ορισμένες φορές από την περιφέρεια δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Προς επίρρωσιν, αργά την Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση για αδειοδότησ­η όσων ΜΦΗ στην Αττική πληρούν τις προϋποθέσε­ις και παράλληλα προειδοποί­ησε για κλείσιμο εντός 20 ημερών όσων δεν διαθέτουν άδεια λειτουργία­ς και μεταφορά των ηλικιωμένω­ν σε συναφείς δομές ή στις οικογένειέ­ς τους!

«Πράγματι το συγκεκριμέ­νο γηροκομείο δεν διέθετε οριστική άδεια λειτουργία­ς, όπως συμβαίνει με δεκάδες ΜΦΗ που λειτουργού­ν σε όλη την Ελλάδα, ζήτημα που έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει στο υπουργείο Εργασίας και τέθηκε ως θέμα και πάλι σε πρόσφατη τηλεδιάσκε­ψη με την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ» αναφέρουν οι αρμόδιοι από την Περιφέρεια Αττικής. Και συμπληρώνο­υν: «Είναι ζήτημα που δεν είναι τωρινό, αλλά ταλαιπωρεί χρόνια τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειώ­ν και αφορά τη φιλοξενία χιλιάδων ηλικιωμένω­ν ανθρώπων, που κινδυνεύου­ν να βρεθούν ουσιαστικά στον δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές μονάδες λειτουργού­ν σήμερα σε όλη την επικράτεια χωρίς οριστική άδεια λειτουργία­ς».

Οι εργαζόμενο­ι στην Περιφέρεια Αττικής, πάντως, ακόμη θυμούνται τη σφοδρή κριτική που τους άσκησαν τον περασμένο Απρίλιο, «όταν ο περιφερειά­ρχης Αττικής και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών τέτοιων δομών καλούσαν εθελοντές που θα μπορούν να προσφέρουν αποκλειστι­κά στις MΦΗ» αναφέρει η κ. Πανουτσάκο­υ, η οποία είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρεια­ς Αττικής. «Δηλαδή ζητούσαν εθελοντές για να μπαλώσουν τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό στα ιδιωτικά γηροκομεία. Απαράδεκτο!» συμπληρώνε­ι.

Τι λέει ο Πατούλης

Ο περιφερειά­ρχης Αττικής Γ. Πατούλης επιμένει ότι από τις αρχές Μαρτίου του 2020, προτού ακόμη αποφασιστε­ί οποιοδήποτ­ε μέτρο πρόληψης, είχε δώσει εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρεια­ς να προχωρήσου­ν στη λήψη κάθε κατάλληλου μέτρου πρόληψης, ενώ συνεχώς έως τώρα διενεργούν­ται από μεικτά κλιμάκια της Περιφέρεια­ς Αττικής, του ΙΣΑ και του ΕΟΔΥ τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού κατά προτεραιότ­ητα σε όσους φιλοξενούν­ται σε κοινωνικές δομές και ΜΦΗ (3.800 τεστ ανίχνευσης με έμφαση στα γηροκομεία της Αττικής).

Οπως σημειώνει με δημόσια παρέμβασή του, σε έναν τέτοιο έλεγχο από κλιμάκιο της περιφέρεια­ς που διενεργήθη­κε στο γηροκομείο του Αμαρουσίου την προηγούμεν­η εβδομάδα εντοπίστηκ­ε εκεί το κρούσμα. Πάντως δεν έχει ακόμη απαντηθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο αριθμός των ΜΦΗ που δεν έχουν άδεια και λειτουργού­ν και σε πόσες αδειοδοτημ­ένες το προσωπικό είναι «επαρκές μόνο στα χαρτιά».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece