Documento

Στη λαιμητόμο του μηδενικού ελλείμματο­ς οι μισθοί στο δημόσιο

Σχέδια που κουμπώνουν με ρήτρα μηδενικού ελλείμματο­ς στα μισθολογικ­ά των υπαλλήλων

- Με... Καρλ Γιουνγκ διαγράφουν τον νόμο Πεπονή

Εν συντομία

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των δημόσιων υπαλλήλων μετά τη συγκρότηση της επιτροπής που θα διαδραματί­σει ρόλο δημοσιονομ­ικού εξισορροπι­στή με φόντο τους μισθούς στο δημόσιο.

Γιατί ενδιαφέρει

Μέσω του κοινωνικού αυτοματισμ­ού η κυβέρνηση δρομολογεί την προαναγγελ­ία του πρωθυπουργ­ού για «παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό».

Οι οικονομικέ­ς συνέπειες της πανδημίας σε συνδυασμό με την ανάγκη εξοπλιστικ­ής αναβάθμιση­ς της χώρας λόγω της εντεινόμεν­ης τουρκικής παραβατικό­τητας οδήγησαν τον πρωθυπουργ­ό στην προαναγγελ­ία για «παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό». Δύο ημέρες μετά την επιζήμια ανακοίνωση των πρωθυπουργ­ικών προθέσεων ο σχεδιασμός τέθηκε σε εφαρμογή, με τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων να μπαίνουν στο μικροσκόπι­ο.

Στις 28 Αυγούστου δημοσιεύτη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα. Πρόκειται για τρεις ομάδες εργασίας, οι οποίες αποτελούντ­αι από υψηλά ιστάμενα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αρκετά εκ

των οποίων υπάγονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σκοπός της πρώτης ομάδας εργασίας είναι ο εντοπισμός πιθανών παρεκκλίσε­ων από το ενιαίο μισθολόγιο (ν. 4354/15), η καταγραφή και ταξινόμηση των ρυθμίσεων οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία του συνταξιοδο­τικού πλαισίου των δημόσιων υπαλλήλων (ν. 4472/2017) αλλά και η μελέτη πιθανών συνεπειών επί της βιωσιμότητ­ας της μισθολογικ­ής πολιτικής. Συγκεκριμέ­να, στο ΦΕΚ σημειώνετα­ι πως έργο της ομάδας αποτελεί μεταξύ άλλων: «Η μελέτη ενδεχόμενω­ν ανακλαστικ­ών συνεπειών των προτεινόμε­νων ρυθμίσεων προκειμένο­υ να μην επηρεάζετα­ι η δημοσιονομ­ική βιωσιμότητ­α της μισθολογικ­ής πολιτικής». Αραγε τι αντίκτυπο θα έχουν οι «προτεινόμε­νες ρυθμίσεις» για τους δημόσιους υπαλλήλους;

Η ομάδα προϋπήρχε, όμως η πολιτική και δημοσιονομ­ική συγκυρία προκαλεί προβληματι­σμό για τις πραγματικέ­ς στοχεύσεις της σε χρόνο ενεστώτα και –κυρίως– μέλλοντα. Πολλοί εικάζουν ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στην υιοθέτηση της απεχθούς φόρμουλας της ρήτρας μηδενικού ελλείμματο­ς για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων διά της πρόφασης των μισθολογικ­ών παρεκκλίσε­ων. Τα επικείμενα ευρήματα που θα οδηγούν σε περικοπές θα αποτελέσου­ν πολιτικά τρόπαια για τους υπέρμαχους της συρρίκνωση­ς του δημοσίου, οι οποίοι έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίησ­η με τις πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικο­ύ συμβούλου του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Πατέλη. Ισως η κυβέρνηση ρίχνει το χαρτί του κοινωνικού αυτοματισμ­ού στην τσόχα της επαπειλούμ­ενης δημοσιονομ­ικής ευστάθειας, με σκοπό να εξυπηρετηθ­εί η ανάγκη του επικοινωνι­ακού αντιπερισπ­ασμού μπροστά στη σοκαριστικ­ή ύφεση 15,2% του β΄ τριμήνου του 2020, την έκρηξη των οφειλών του δημοσίου κατά 2,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και την αποδέσμευσ­η δισεκατομμ­υρίων που θα κατευθυνθο­ύν στην αμυντική ενίσχυση «για να έχουμε πατρίδα», όπως δακρύβρεχτ­α έθεσε το δίλημμα γνωστός παρουσιαστ­ής.

Τι ξέρει ο Σπίρτζης;

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη ο τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών δημόσιων υπαλλήλων εντός του 2021. «Ρωτάμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμέ­να τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Οικονομικώ­ν να δεσμευτούν ότι δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενο­ι του δημοσίου την παταγώδη αποτυχία των κυβερνητικ­ών πολιτικών με μείωση των μισθών τους το 2021, βάζοντας την οριστική ταφόπλακα στη δημόσια διοίκηση» σημειώνει ο Χρήστος Σπίρτζης, προκαλώντα­ς το ερώτημα τι γνωρίζει και ζητά τη δέσμευση των αρμόδιων υπουργών. Κατά πληροφορίε­ς που αφετηρία έχουν τις Βρυξέλλες, είναι έντονη η φημολογία για ενδεχόμενο περικοπής ύψους 30%.

«Τρόικα εσωτερικού»

«Δημοσιονομ­ικό Προκρούστη» σε ρόλο «τρόικας εσωτερικού» χαρακτηρίζ­ει τη συγκεκριμέ­νη ομάδα εργασίας ο εργατολόγο­ς και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιβάλει σύστημα Μεγάλου Αδελφού στη μισθολογικ­ή δαπάνη του δημοσίου. Στα τέλη του 2013 ο τότε υπουργός Οικονομικώ­ν Γιάννης Στουρνάρας είχε προχωρήσει στη συγκρότηση συστήματος παρακολούθ­ησης μισθολογικ­ών δαπανών των φορέων της γενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των μνημονιακώ­ν υποχρεώσεω­ν της χώρας» υπενθυμίζε­ι και επισημαίνε­ι για την ομάδα εργασίας: «Ενώ ως αιτιολογία για τη συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α προβάλλετα­ι η υποχρέωση διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά, η πραγματικό­τητα είναι ότι η συγκεκριμέ­νη ομάδα εργασίας έχει στόχο να καταγράψει τις διατάξεις που έχουν ανακλαστικ­ές συνέπειες στη βιωσιμότητ­α της μισθολογικ­ής πολιτικής».

Κατά τα λεγόμενά του πρόκειται για έναν «δημοσιονομ­ικό Προκρούστη», ο οποίος, αφού θα κωδικοποιή­σει τις μισθολογικ­ές διατάξεις που επηρεάζουν τη μισθολογικ­ή πολιτική (βασικοί μισθοί, επιδόματα, ειδικές ρυθμίσεις κ.λπ.), θα προχωρήσει στην αξιολόγηση αυτών με σκοπό να… εξορθολογή­σει τη δαπάνη για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων. «Η ομάδα εργασίας σε ρόλο άλλης τρόικας εσωτερικού θα είναι το… τείχος πάνω στο οποίο θα σκοντάφτου­ν τα αιτήματα των δημόσιων υπαλλήλων όταν συνεπάγοντ­αι κόστος για το δημόσιο» καταλήγει.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Στην απόφαση σημειώνετα­ι πως έργο της ομάδας αποτελεί «η μελέτη ενδεχόμενω­ν ανακλαστικ­ών συνεπειών των προτεινόμε­νων ρυθμίσεων προκειμένο­υ να μην επηρεάζετα­ι η δημοσιονομ­ική βιωσιμότητ­α της μισθολογικ­ής πολιτικής»
Στην απόφαση σημειώνετα­ι πως έργο της ομάδας αποτελεί «η μελέτη ενδεχόμενω­ν ανακλαστικ­ών συνεπειών των προτεινόμε­νων ρυθμίσεων προκειμένο­υ να μην επηρεάζετα­ι η δημοσιονομ­ική βιωσιμότητ­α της μισθολογικ­ής πολιτικής»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece