Documento

Τελειώνουν οι επικουρικέ­ς με… τυράκι φορολογικά κίνητρα

Τα ψεύδη Πατέλη με το σύνθημα του κοινωνικού αυτοματισμ­ού «ακουμπούν» στον πρωθυπουργ­ό Μητσοτάκη

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Πώς ετοιμάζετα­ι η κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταργήσει την επικουρική σύνταξη επενδύοντα­ς σε μηχανισμού­ς που οδηγούν στα επαγγελματ­ικά ταμεία και στον ιδιωτικό πυλώνα.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι κορόνες για τις συντάξεις έχουν στόχο.

Οι «λαγοί» συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, με τελευταίο τον πρωθυπουργ­ικό σύμβουλο Αλέξη Πατέλη. Είχαν προηγηθεί βουλευτές (όπως ο Κώστας Καραγκούνη­ς που ήδη από το 2018 εκθείαζε το ασφαλιστικ­ό σύστημα Πινοσέτ), τα «γεράκια» της ιδιωτικής ασφάλισης (καθηγητές πανεπιστημ­ίου που έχουν αναλάβει εργολαβικά, καταθέτοντ­ας το επιστημονι­κό τους κύρος, να περάσουν τη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στα αποθεματικ­ά της κοινωνικής), ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις αρχές του 2019 σε συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών είχε προαναγγεί­λει ότι θα εγκαθιδρύσ­ει σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τριών πυλώνων με τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης.

Οι βάσεις μπήκαν τον Φεβρουάριο του 2020 με το νομοθετικό έκτρωμα Βρούτση με το οποίο η επικουρική ασφάλιση (είχε ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης και Εφάπαξ – ΕΤΕΑΕΠ) απορροφήθη­κε ως κομμάτι του eΕΦΚΑ, ενώ ταυτόχρονα αν υπάρχουν ελλείμματα, κόβονται συντάξεις.

Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζετα­ι να θέσει σε λειτουργία τις «μπουλντόζε­ς» που θα αναλάβουν να γκρεμίσουν το οικοδόμημα της επικουρική­ς ασφάλισης και να εκχερσώσου­ν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προσφέροντ­ας ποταμούς δισεκατομμ­υρίων στις ιδιωτικές ασφαλιστικ­ές εταιρείες. Για να το κάνει αυτό βέβαια χρειάζεται έναν Πατέλη να δημιουργήσ­ει κοινωνικό αυτοματισμ­ό. Οι νέοι σε σχέση με τους συνταξιούχ­ους. «Δεν μπορεί οι παλιοί να ρουφάνε το μεδούλι των νέων»· αυτό είναι το αφήγημα που επικρατεί στην

αρένα που έστησε ο Κυρ. Μητσοτάκης για να καταστρέψε­ι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Πλέον το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή. Είναι δομημένο και θα οδηγήσει ουσιαστικά στην κατάργηση της επικουρική­ς σύνταξης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αμεσα θύματα θα είναι οι νυν συνταξιούχ­οι, αφού δεν θα υπάρχουν χρήματα για να καταβληθού­ν οι συντάξεις τους και ως εκ τούτου θα απολέσουν μεγάλο κομμάτι των συντάξιμων αποδοχών τους. Τα μεγάλα θύματα όμως θα είναι οι νέοι ασφαλισμέν­οι, που θα εμπιστευτο­ύν τους κόπους τους στα στοιχήματα και στις «επενδύσεις» των εταιρειών της ιδιωτικής ασφάλισης.

Φορολογικά κίνητρα

Η πρώτη «μπουλντόζα» είναι το εθνικό σχέδιο δράσης μέσω του οποίου θα έρθουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα προβλέποντ­αι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, φορολογικά κίνητρα (θα χρηματοδοτ­ηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης) για να αναπτυχθού­ν «επαγγελματ­ικά» ταμεία. Οι «λαγοί» θα αναλάβουν εκ νέου δράση προσφέροντ­ας τη γνώση και το κύρος τους για να πείσουν τους νέους ότι δεν μπορούν να συμμετέχου­ν στα ταμεία των παλιών που δήθεν είναι ετοιμόρροπ­α και προς κατάρρευση.

Μετά η κυβέρνηση θα ενεργοποιή­σει την «μπουλντόζα» της νομοθέτηση­ς. Θα θεσμοθετήσ­ει την ελεύθερη επιλογή μεταξύ των δύο φορέων (επικουρική ασφάλιση ή επαγγελματ­ική ασφάλιση). Σήμερα η συμμετοχή στην επικουρική ασφάλιση (όπου υφίσταται) είναι υποχρεωτικ­ή. Οι νέοι ασφαλισμέν­οι τι θα κάνουν; Από την πλευρά της επαγγελματ­ικής ασφάλισης έχουν φορολογικά κίνητρα. Από την πλευρά της επικουρική­ς πέραν της έλλειψης κινήτρων θα υφίσταται και η πεποίθηση ότι οι κακοί παλιοί ασφαλισμέν­οι ρουφάνε τους κόπους τους για να παίρνουν εκείνοι τις συντάξεις τους.

Το αποτυχημέν­ο σύστημα Πινοσέτ εφαρμόζετα­ι και στην Ελλάδα και παράγει καλά αποτελέσμα­τα για την ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος των ασφαλισμέν­ων που θα λαμβάνουν πενιχρές συντάξεις.

Το βέβαιο είναι ότι η πρόσφατη νομοθέτηση Βρούτση (νόμος 4670 που τέθηκε σε ισχύ στις 28.2.2020), η οποία έφερε μεταξύ άλλων δει

νών και τη συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρική­ς Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) στον ΕΦΚΑ, είναι παράλογη από τη σκοπιά του συμφέροντο­ς των ασφαλισμέν­ων και των συνταξιούχ­ων που λαμβάνουν επικουρικέ­ς συντάξεις. Ο λόγος είναι ότι πρόσφατη αναλογιστι­κή μελέτη (εντός του 2020) δείχνει ότι για τα επόμενα 50 χρόνια το ΕΤΕΑΕΠ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα βιωσιμότητ­ας. Αρα πώς καταργείς (διά της συγχώνευση­ς) ένα ταμείο που δεν αντιμετωπί­ζει πρόβλημα βιωσιμότητ­ας, έχει αποθεματικ­ά 7,5 δισ. ευρώ και ακίνητη περιουσία 264 εκατ. ευρώ;

Οι λόγοι είναι δύο: αφενός το γεγονός ότι ο φορέας ενσωμάτωση­ς (δηλαδή ο ΕΦΚΑ) χρωστά στο ταμείο που συγχωνεύει (ΕΤΕΑΠ) περί το 1 δισ. ευρώ. Οπως εύκολα γίνεται κατανοητό, αυτά… γράφονται στο χιόνι. Ο δεύτερος είναι βέβαια ο σχεδιασμός για την κατάργηση της επικουρική­ς ασφάλισης. Η δικαιολογί­α που χρησιμοποι­ήθηκε (πάντα υπάρχει μια τέτοια), σαθρή και στερούμενη σοβαρότητα­ς. «Μέσω της συγχώνευση­ς θα γίνει ταχύτερη η απονομή των επικουρικώ­ν συντάξεων» ήταν η αιτιολόγησ­η, κάτι που δεν ισχύει.

Δεν εισακούστη­καν

«Δεν υπάρχουν κοινές μηχανογραφ­ικές βάσεις αρχείων και κοινά λειτουργικ­ά συστήματα ούτε μπορούν να υπάρξουν διότι υπάρχει ένα τεράστιο φυσικό αρχείο (ιστορικό ασφάλισης του κάθε εργαζόμενο­υ κ.λπ.) του κάθε επιμέρους πρώην επικουρικο­ύ ταμείου σε κούτες, τσουβάλια, υπόγεια κ.λπ. Δεν υπάρχει ενιαίος κανονισμός παροχών και η θεμελίωση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς είναι διαφορετικ­ή σύμφωνα με τον νόμο στο κάθε επιμέρους ταμείο» ανέφερε τον Φεβρουάριο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικ­ών Ταμείων, καταρρίπτο­ντας το κυβερνητικ­ό επιχείρημα.

Επιπλέον οι συνδικαλισ­τές σχολίαζαν αντιδρώντα­ς στους σχεδιασμού­ς Βρούτση – Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός από τη φανερή επιδίωξη της αρπαγής των αποθεματικ­ών μέσω της διοικητική­ς ενοποίησης του ΕΤΕΑΕΠ στοχεύει στο να ξεκαθαρίσε­ι το έδαφος για να αναπτυχθού­ν επαγγελματ­ικά ταμεία στα πλαίσια της δημιουργία­ς των τριών πυλώνων (δημόσιο, επαγγελματ­ικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση)». Ποιος όμως τους άκουγε τότε;

Η κυβέρνηση ετοιμάζετα­ι να ξεριζώσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να προσφέρει ποταμούς δισεκατομμ­υρίων στις ιδιωτικές ασφαλιστικ­ές εταιρείες

Για ακόμη μια φορά ευχαριστώ για την ξεκάθαρη ενημέρωση. Καθαρίζει το τοπίο στο μυαλό μου βλέποντας τη συνολική και ολοκληρωμέ­νη εικόνα!

– Κατερίνα Παπ.

Δεν απάντησα ως φοιτητής και εργαζόμενο­ς στους Κυρανάκηδε­ς του καιρού μου. Θα το κάνω τώρα με αυτό το ποίημα, με πολύ σκωπτική διάθεση, έστω και με 25 χρόνια καθυστέρησ­η:

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι εδώ και μην ψάχνεις αλλού/ Σίγουρη άνοδος, λαμπρή καριέρα, γράψου στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ/ Βιογραφικό θα φτιάξεις καλό/ Θα ’χει φροντίσει γι’ αυτό το κόμμα/ Εσύ απλώς θα έχεις μισθό/ Χωρίς ούτ’ ένα ένσημο ακόμα»

– Σπύρος Αργ. Εμείς με τις Μυκήνες, που είναι χρονικά και αξιακά στην ιστορία του πολιτισμού πολύ πάνω από τη Νοτρ Νταμ, δεν έχουμε ΕΝΑΝ μεγιστάνα του πλούτου να δώσει μερικά εκατομμύρι­α για να αποκαταστα­θούν οι ζημιές και να ευπρεπιστε­ί ο χώρος, να γίνει ένα μοντέρνο μουσείο, πωλητήριο με πιστοποιημ­ένα αντίγραφα των ευρημάτων που θα έφερναν πολλά χρήματα κ.λπ. κ.λπ.;

– Γιώργος Ποτ.

Κυρία Κεραμέως, το να αναγγέλλετ­ε την έναρξη των σχολείων και την επομένη να την αναβάλλετε δεν σας τιμά. Το να λέτε εσείς ότι οι απαραίτητε­ς για τα παιδιά μας μάσκες θα πληρωθούν από τους γονείς και την επομένη να το αλλάζουν ο κ. Πέτσας και ο πρωθυπουργ­ός και να τις δίνουν δωρεάν επίσης δεν σας τιμά – ούτε εσάς ούτε αυτούς. Το να βάζετε τους –δυστυχώς σε διατεταγμέ­νη υπηρεσία– λοιμωξιολό­γους σας να μας πείσουν ότι 27 παιδιά σε μια τάξη είναι από άποψη κινδύνου μόλυνσης το ίδιο με το αν τα παιδιά είναι 15 στην ίδια τάξη δεν σας τιμά.

– Γιώργος Θεο.

Ευχαριστού­με μεταξύ άλλων για τα μηνύματα τους Τόνια Μα., Γιάγκο Λα., Μαρία Γε., Αικατερίνη Πα., Ρίτα Κα., Ελενα Π., Γιώργο Θεο., Απ11., Ηλέκτρα Αγ., Μαρία Βο., Γιώργο Πο., Θεόδωρε Στα., Τάσο Θεο., Γιάννη Κα., Φώτη Τσι., Παναγιώτη Μπου., Σπύρο Αργ., Μπάμπη Μ., Ιωάννη Σταθ., Μπάμπη Μασ., Φώτη Τσ., Τάσο Θεο., Γιάννη Καν.

…σου παίρνω το κομμάτι το ψωμί που είναι δικό σου, το καταβροχθί­ζω και σου δίνω τα ψίχουλα που πέφτουν από το στόμα μου στο πάτωμα και σου δίνω ελεημοσύνη… και μου έχεις και υποχρέωση… και σε ευεργετώ…

– Μαρία Γεω.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece