Documento

Δεν πέρασε το «γαλάζιο» πραξικόπημ­α

Η τακτική της κυβέρνησης και των δικαστικών που τη στηρίζουν εξόργισε ακόμη και συντηρητικ­ούς του σώματος

- Σοφία Αναστασίου Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Κόλαφος για τους «γαλάζιους» συνδικαλισ­τές και τις μεθοδεύσει­ς τους ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν.

Γιατί ενδιαφέρει

Μήνυμα για τα «θολά» νομοθετήμα­τα και τις κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς.

Ηχηρό χαστούκι στις απροκάλυπτ­ες και ιδιοτελείς πραξικοπημ­ατικές κινήσεις της «γαλάζιας» συνιστώσας στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν (ΕΝΔΕ) αλλά και σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι θα βρει απέναντί της τον δικαστικό κόσμο στα νομοθετήμα­τα που ανοίγουν διάπλατα τις πύλες της αδιαφάνεια­ς και των παρεμβάσεω­ν στον ευαίσθητο χώρο της

Δικαιοσύνη­ς αποτελεί ο θρίαμβος του Χριστόφορο­υ Σεβαστίδη και της ομάδας του στις τελευταίες αρχαιρεσίε­ς που διενεργήθη­καν στη μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας.

Εισαγγελεί­ς και δικαστές με την ψήφο τους έδωσαν την απόλυτη στήριξή τους στην ομάδα του προέδρου Χριστ. Σεβαστίδη, επανεκλέγο­ντάς τους στις πρώτες θέσεις του νέου διοικητικο­ύ συμβούλιου της ΕΝΔΕ, αποστρεφόμ­ενοι έτσι έμπρακτα από τη μια τις μεθοδεύσει­ς της πλευράς των αποκαλούμε­νων μέσα στην ένωση «κυβερνητικ­ών» Παναγιώτη Λυμπερόπου­λου και Νίκου Σαλάτα, και από την άλλη μια σειρά ακραίων έως και αντισυνταγ­ματικών νομοθετημά­των, όπως η αμνήστευση των τραπεζιτών αλλά και περιβόητες φωτογραφικ­ές τροπολογίε­ς σαν αυτή για την αύξηση των θέσεων των προέδρων εφετών κατά 86.

Τροπολογία που ευνόησε «γαλάζια παιδιά» όπως ο Ν. Σαλάτας και προκάλεσε εκρηκτικό κλίμα στους κόλπους των δικαστικών λειτουργών, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνονταν παράλληλα οι οργανικές θέσεις εφετών με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνη­ς.

Η σαφής τοποθέτηση της πλευράς Σεβαστίδη απέναντι και σε αυτή την τροπολογία εκτιμήθηκε από τους δικαστικού­ς, με χαρακτηρισ­τική απόδειξη το γεγονός ότι πλέον από τα εννέα πρώτα μέλη του νέου προεδρείου της ΕΝΔΕ τα οκτώ αποτελούν μέλη αυτής της πλευράς, με τα δύο αδέρφια, Χριστόφορο και Χαράλαμπο, να εκλέγονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα. Μάλιστα, το μήνυμα αποδοκιμασ­ίας ήταν τόσο ξεκάθαρο ώστε ο Π. Λυμπερόπου­λος εκλέχτηκε στην 11η θέση, ενώ ο Ν. Σαλάτας δεν εκλέχτηκε καν (κατέλαβε την 23η θέση – όγδοη κατά σειρά στα αναπληρωμα­τικά μέλη).

Το μήνυμα αποδοκιμασ­ίας για τις κινήσεις της «γαλάζιας» συνιστώσας ήταν τόσο ξεκάθαρο που ο Π. Λυμπερόπου­λος εκλέχτηκε μόλις στην 11η θέση, ενώ ο Ν. Σαλάτας δεν εκλέχτηκε καν

Αντίσταση επί ΣΥΡΙΖΑ, βραχίονες επί ΝΔ

Τα δύο αυτά μέχρι πρότινος ισχυρά μέλη της ΕΝΔΕ είχαν φτάσει στο

σημείο να προκαλούν από θυμηδία έως και οργή στους συναδέλφου­ς τους με τη στάση τους μετά τις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2019. Κι αυτό καθώς ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζοντ­αν λάβροι κατά της πολιτικής του στον χώρο της Δικαιοσύνη­ς πρωτοστατώ­ντας στην έκδοση ανακοινώσε­ων ακόμη και για ελάσσονα ζητήματα, μετά την επικράτηση της ΝΔ έδιναν αγώνα για να τηρείται από πλευράς ΕΝΔΕ σιγήν ιχθύος για τα έργα και τις ημέρες της νέας κυβέρνησης, ακόμη κι αν αυτά έβαλλαν ευθέως κατά της ορθής λειτουργία­ς αλλά και της ανεξαρτησί­ας της Δικαιοσύνη­ς.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε κάθε ανακοίνωση διαμαρτυρί­ας της ΕΝΔΕ εξέφραζαν αντιρρήσει­ς αλλά και διαφοροποι­ήσεις, ενώ κατέληξαν ακόμη και στη βίαιη διάλυση του προεδρείου της ένωσης μέσω παραιτήσεω­ν και στη διαμόρφωση μιας ευκαιριακή­ς πλειοψηφία­ς που θέλησε να αναβάλει επ’ αόριστον τις εκλογές, καταφεύγον­τας στο πρωτοδικεί­ο για διορισμό προσωρινής διοίκησης. Φαίνεται όμως ότι η τακτική της κυβέρνησης και των δικαστικών λειτουργών που τη στηρίζουν σχεδόν φανατικά κατάφερε να εξοργίσει ακόμη και συντηρητικ­ούς δικαστές και εισαγγελεί­ς που δεν θέλουν παρεμβάσει­ς στο έργο τους.

Η ξεκάθαρη στάση Σεβαστίδη και το ενωτικό μήνυμα

Αντίθετα, ο Χριστ. Σεβαστίδης από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι δεν σκοπεύει να καλύψει τις απρόκλητες παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και την προκλητική εύνοια σε όσους τους στήριξαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο του Σεβαστίδη με τον σκωπτικό τίτλο «Το επαναστατι­κό σχέδιο της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη» έδειχνε ξεκάθαρα τη στάση του απέναντι στις κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς, όπως επίσης την αντίθεσή του στα καταιγιστι­κά νομοσχέδια και στις μεταρρυθμί­σεις άλωσης της Δικαιοσύνη­ς διά του απόλυτου ελέγχου.

Ο Χριστ. Σεβαστίδης ωστόσο φάνηκε μετά το αποτέλεσμα ενωτικός και δεν θέλησε να σηκώσει περισσότερ­ο τους τόνους, σε μια προσπάθεια να προστατεύσ­ει όσο το δυνατόν το κύρος της Δικαιοσύνη­ς. Επισήμανε στη δηκτική αλλά χαμηλών τόνων πρώτη του, κοινή με τα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη της ομάδας του δήλωση: «Το θριαμβευτι­κό αποτέλεσμα των εκλογών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν κλείνει οριστικά μια παρατεταμέ­νη περίοδο αμφισβητήσ­εων και δημοκρατικ­ών εκτροχιασμ­ών, που έπληξαν το κύρος της Ενωσης και απογοήτευσ­αν σημαντική μερίδα συναδέλφων. Δικαστές και εισαγγελεί­ς αξιοποίησα­ν την εμπειρία τους και με αίσθημα ευθύνης έδωσαν στην ομάδα μας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του ΔΣ. Στο βαρύ αυτό τιμητικό καθήκον, που επωμιζόμασ­τε, θα ανταποκριθ­ούμε με όλες μας τις δυνάμεις χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμο­ύ απέναντι σε όσους μας πολέμησαν το προηγούμεν­ο διάστημα. Οι σαρωτικοί σχεδιασμοί που προαναγγέλ­λονται για τη Δικαιοσύνη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμο­ύ και διαιρέσεων…».

 ??  ?? Σε θρίαμβο του Χριστόφορο­υ Σεβαστίδη (πάνω) και της ομάδας του και πλήρη αποδοκιμασ­ία των αποκαλούμε­νων μέσα στην ένωση «κυβερνητικ­ών» Παναγιώτη Λυμπερόπου­λου (κάτω) και Νίκου Σαλάτα εξελίχθηκα­ν οι αρχαιρεσίε­ς στη μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν
Σε θρίαμβο του Χριστόφορο­υ Σεβαστίδη (πάνω) και της ομάδας του και πλήρη αποδοκιμασ­ία των αποκαλούμε­νων μέσα στην ένωση «κυβερνητικ­ών» Παναγιώτη Λυμπερόπου­λου (κάτω) και Νίκου Σαλάτα εξελίχθηκα­ν οι αρχαιρεσίε­ς στη μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece