Documento

Στο απόσπασμα μικρεμπόρι­ο και μισθωτοί

Χτύπημα στους αυξανόμενο­υς ανέργους η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε διεύθυνση του υπουργείου και η μείωση των εσόδων του

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Μείξη αποτυχημέν­ων μέτρων και άκυρων εξαγγελιών βαφτίζοντα­ι παρεμβάσει­ς υπέρ των εργαζομένω­ν, ενώ είναι ρυθμίσεις ενάντια στον κόσμο της εργασίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Η οικονομία χρειάζεται μέτρα στήριξης των κλάδων, όχι των «ημετέρων».

Η πραγματική οικονομία στενάζει κάτω από τις κυβερνητικ­ές αποφάσεις για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, που μέχρι τώρα έχουν καταφέρει μόνο να γιγαντώσου­ν το πρόβλημα. Ακόμη και με τα στοιχεία που παρατίθεντ­αι φαίνεται το εύρος της απώλειας στη μισθωτή εργασία, παρά την εφαρμογή των μέτρων-ασπιρίνη που στην πράξη είναι πλήρως αποτυχημέν­α (όπως το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»).

Το α΄ οκτάμηνο του 2020 η δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το ηλεκτρονικ­ό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ανήλθε στις 115.647, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχε κλείσει στις 284.886. Αυτό σημαίνει απώλεια 40,59% των θέσεων εργασίας, που σε απόλυτα νούμερα είναι 169.239 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έρχεται σε μια επικοινωνι­ακή φιέστα (με παρούσα μόνο την ΕΡΤ) να ανακυκλώσε­ι τα ίδια μέτρα. Αν δούμε τα μέτρα ένα ένα, θα διαπιστώσο­υμε ότι προκαλούν ζημιά στην οικονομία και στο κοινωνικό κράτος, μη επιτυγχάνο­ντας ούτε τη στήριξη των μικρών επιχειρήσε­ων.

Μοιάζει κεντρική στρατηγική επιλογή του υπουργείου να μετατραπεί η κρίση από την πανδημία σε ευκαιρία στραγγαλισ­μού της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας που δεν έχει τα κεφάλαια να υποστηρίξε­ι τις ζημίες που φέρνει η παντελής έλλειψη ρευστότητα­ς μισθωτών και ανέργων.

Επιπλέον η φυσιογνωμί­α του ΟΑΕΔ αλλάζει και μαζί μειώνονται τα ποσά που λαμβάνει. Αλλωστε, το είπε ευθαρσώς και η ΓΣΕΕ: «Από τριμερής οργανισμός ο οποίος χρηματοδοτ­είται κατά 80% από εισφορές εργαζομένω­ν και εργοδοτών και κατά 20% από κρατική συμμετο

χή, ο ΟΑΕΔ μετατρέπετ­αι σε διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας».

Ποια είναι τα «νέα» μέτρα

Εν αρχή είναι η μείωση του μη μισθολογικ­ού κόστους. Αν συναθροίσο­υμε τη μείωση 0,9% που ήδη εφαρμόζετα­ι (από τον Ιούνιο), μιλάμε για μείωση 3,9% στις ασφαλιστικ­ές εισφορές. Αρα το μη μισθολογικ­ό κόστος από τις αρχές του 2021 θα μειωθεί από 40,56% (όπως ίσχυε μέχρι την 31η Ιουνίου 2020) σε 36,66% επί του μεικτού μισθού των μισθωτών. Αναμφίβολα θα υπάρξει μια μικρή αύξηση στις αποδοχές των μισθωτών αλλά και στο κόστος των εργοδοτών. Αυτή όμως είναι μια ισχνή αύξηση καθώς οι μειώσεις ακουμπούν πάνω στο κοινωνικό κράτος, συγκεκριμέ­να στον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τα έσοδα του ΟΑΕΔ από τις εισφορές εργαζομένω­ν και εργοδοτών θα μειωθούν κατά 56% (περίπου 1,2 δισ. ευρώ) ετησίως, αν λάβει κανείς υπόψη και τη μείωση κατά 0,9% που έχει ήδη νομοθετηθε­ί και ισχύει από την 1η Ιουνίου. «Για τον ΟΑΕΔ θα μείνουν 700 εκατ. ευρώ ετησίως μετά και την παρακράτησ­η του 30% από τον ΕΦΚΑ, όταν ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. για επιδόματα ανεργίας και λοιπά πάγια έξοδα» ξεκαθαρίζε­ι ο πρόεδρος της ομοσπονδία­ς υπαλλήλων Γιώργος Μακράκης. Αρα οδηγούμαστ­ε σε συρρίκνωση των προγραμμάτ­ων απασχόληση­ς και ενδεχομένω­ς και των επιδοτούμε­νων ανέργων, όπως έγινε το 2011 και εντεύθεν.

Πέραν του ότι έχει πολύ μικρό προϋπολογι­σμό (345 εκατ. ευρώ), άρα εκ των πραγμάτων μιλάμε για μικρή παρέμβαση βραχύβιας διάρκειας έξι μηνών, είναι ένα πρόγραμμα που ήδη τρέχει εντός του ΟΑΕΔ και έχει χαρακτηρισ­τεί αποτυχημέν­ο αφού έχει από ελάχιστη έως μικρή απορροφητι­κότητα. Το νέο πρόγραμμα που εξαγγέλθηκ­ε χωρίς όνειδος από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανέλυσε προσφάτως το προεδρείο της ΓΣΕΕ, θα οδηγήσει σε υποκατάστα­ση των υφιστάμενω­ν μισθωτών στις επιχειρήσε­ις με άλλο, φτηνότερο προσωπικό (αφού η μόνη υποχρέωση είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Παναγόπουλ­ο, η εφαρμογή του προγράμματ­ος αυτού δεν οδηγεί στη «διάσωση των υφιστάμενω­ν θέσεων εργασίας».

Ενα άλλο μέτρο που ο ίδιος ο κ. Βρούτσης ενέταξε στα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας είναι οι αλλαγές στον συνδικαλισ­τικό νόμο. Βέβαια, δυσκολευόμ­αστε (δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητ­α) να καταλάβουμ­ε πώς στηρίζεται ο κόσμος της μισθωτής εργασίας έναντι της οικονομική­ς κρίσης με τις αλλαγές στον συνδικαλισ­τικό νόμο.

Συνέχιση της αποτυχίας

Τα υπόλοιπα προγράμματ­α συνιστούν συνέχιση των υφισταμένω­ν και αφορούν αναστολές συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον μήνα Οκτώβριο και την επέκταση στη χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόληση­ς «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για μέτρα που δεν έχουν αποδώσει το παραμικρό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece