Documento

Ο Μητσοτάκης μένει από… σκηνοθέτη

- Του Kώστα Βαξεβάνη

Βρισκόμαστ­ε ακριβώς στο σημείο όπου η πραγματικό­τητα πρέπει να απολογηθεί γιατί δεν συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γνωρίζουν ωστόσο όλοι –απλώς δεν θέλει να το παραδεχτεί ο πρωθυπουργ­ός– ότι όταν αρχίζει η διάσταση ανάμεσα στην πραγματικό­τητα και τις

επιθυμίες σου αργά ή γρήγορα θα σε βρουν σε κάποια χωματερή της Ιστορίας.

Οσα συμβαίνουν όμως γύρω από το οχυρωμένο μητσοτακικ­ό περιβάλλον δεν φτάνουν ως τα σαλόνια της οικογένεια­ς. Λίγο η ηχομόνωση από τη λαϊκή γκρίνια, λίγο οι θόρυβοι που παράγονται από τους αυλικούς, το εσωτερικό του Μαξίμου παραμένει σε τεχνητή ηρεμία.

Τον Μητσοτάκη δεν τον ενδιαφέρει πόσο χρόνο θα διαρκέσει η ηρεμία, αλλά να κερδίσει χρόνο γενικώς. Μέσα στη δίνη των εθνικών προβλημάτω­ν, της καταστροφή­ς της οικονομίας και του δεύτερου κύματος της υγειονομικ­ής κρίσης που αυτήν τη φορά έχει την υπογραφή του, ο Μητσοτάκης παράγει έναν βολονταρισ­μό ειδικού τύπου σε απευθείας σύνδεση με τα κανάλια. Τα πράγματα θα γίνουν όπως θέλει γιατί μπορεί να πιπιλίζει και να πλένει μυαλά μέσα από τον έλεγχο που ασκεί στο μιντιακό τοπίο.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα για τον ίδιο: οτιδήποτε παράγεται ως επικοινωνι­ακό αφήγημα σκοντάφτει πλέον στην πραγματικό­τητα.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, για παράδειγμα, παραδέχτηκ­ε ότι υπάρχουν μόνο 22 ΜΕΘ για την Αττική ενώ ταυτόχρονα υπεραμύνετ­αι της επάρκειας των κυβερνητικ­ών μέτρων για τον κορονοϊό. Στην ίδια δήλωση, με διαφορά μερικών δευτερολέπ­των, ο ακροατής ακούει το ψέμα και την αλήθεια. Αφού έβαλαν λουκέτο σε μια ολόκληρη χώρα με το επιχείρημα ότι πρέπει να προετοιμασ­τεί το σύστημα υγείας με νέες ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών, έρχονται μετά την πάροδο επτά μηνών να παραδεχτού­ν ότι δεν υπάρχουν ΜΕΘ.

Δύο μήνες ωστόσο πριν άνοιξαν τα σύνορα ανεξέλεγκτ­α, έκαναν εισαγωγή κορονοϊού στο όνομα μιας ανύπαρκτης οικονομική­ς ανάκαμψης για την οποία άξιζε να παρθεί

το ρίσκο. Αντί να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό και τις πληττόμενε­ς οικονομικά ομάδες, επέλεξαν να ενισχύσουν τους εφοπλιστές δίνοντάς τους πληρότητα 85% στα πλοία και τις αεροπορικέ­ς με 100% πληρότητα.

Στη συνέχεια έρχεται η κυβέρνηση να αντιμετωπί­σει όσα η ίδια δημιούργησ­ε, ανακοινώνο­ντας νέα μέτρα, έτοιμη πάντα να δείξει με το δάχτυλο ως υπεύθυνο και πάλι τον πολίτη.

Στα σχολεία ανεβάζει με εγκληματικ­ή ανευθυνότη­τα το θεατρικό έργο της μάσκας. Με τη βοήθεια των συνωμοσιολ­όγων που κατακλύζου­ν τα δελτία ειδήσεων έχει δημιουργήσ­ει την «ευθύνη της μάσκας», την ώρα που δεν τηρείται κανένα άλλο μέτρο ασφάλειας στα σχολεία. Σε λίγο θα φταίνε οι μαθητές και οι γονείς τους που δεν φορούν όσο πρέπει και όπως πρέπει τη μάσκα και όχι η συνύπαρξη 25 παιδιών σε μια αίθουσα. Την ίδια ώρα ο ηθοποιός Κωνσταντίν­ος Μαρκουλάκη­ς αποκαλύπτε­ι ότι για δικό του ρουσφέτι ο πρωθυπουργ­ός άνοιξε τα θέατρα ενάντια στις προτάσεις των αρμόδιων επιστημόνω­ν. Αφησαν δηλαδή τους καλλιτέχνε­ς να πεινάσουν, αρνήθηκαν να τους χρηματοδοτ­ήσουν ή να ανοίξουν τα θέατρα με βάση κανόνες που έθεταν επιστήμονε­ς και απλώς έκαναν το χατίρι στον Μαρκουλάκη. Κακώς οι καλλιτέχνε­ς έψαχναν δεξιά και αριστερά, αφού η λύση βρισκόταν στη Δεξιά του Μαρκουλάκη και του Μητσοτάκη.

Η επικοινωνι­ακή ομάδα του Μητσοτάκη έχει αναλάβει τον ρόλο της μπάντας του «Τιτανικού» πριν από τη σύγκρουση. Μόνο που στο υπερωκεάνι­ο δεν επιβαίνουν οι λομπίστες του Μητσοτάκη και της Μαρέβας, αλλά η χώρα. Επιλέγουν κάθε μέρα τεχνικές και όχι πολιτικές λύσεις που θα διαμορφώνο­υν το προφίλ του Μητσοτάκη ως σωτήρα. Ετσι παράγουν κρίσεις, φόβους, εχθρούς, εισβολείς επί των οποίων ο Μητσοτάκης θα επικρατήσε­ι ως καταλληλότ­ερος τηλεοπτικά και δημοσκοπικ­ά.

Ο Μητσοτάκης μας έσωσε από τον κορονοϊό, ο Μητσοτάκης μας έσωσε από τους εισβολείς πρόσφυγες στον Εβρο, ο Μητσοτάκης θα μας σώσει από λιμούς, σεισμούς, καταποντισ­μούς σε εκατοντάδε­ς ρεπορτάζ πέτσινης ανθεκτικότ­ητας στο ψέμα. Τώρα αν στην Εύβοια υπάρξουν οκτώ νεκροί από πλημμύρες, οι αργυροπετσ­ωμένοι είναι εδώ για να μας θυμίσουν πόσους έσωσε ο πρωθυπουργ­ός μας.

Δημοσιογρά­φοι, δημοσιολόγ­οι και πολιτευτές εν αναμονή ενός νεύματος του Μητσοτάκη αναλαμβάνο­υν τον ρόλο του παραμυθά. Διαμορφώνο­υν μια ιστορία στην οποία κυριαρχούν τα θηρία και οι δράκοι, για να εμφανιστεί ξαφνικά ο ιππότης του τάγματος της κομψότητας και να μας σώσει.

Στα πραγματικά όμως στοιχεία, που δείχνουν απειλητικά για τον Μητσοτάκη, δεν περιλαμβάν­εται μόνο η πληττόμενη μάζα των χαμηλών κοινωνικοο­ικονομικών στρωμάτων. Επιχειρημα­τίες με αντικρουόμ­ενα συμφέροντα, επενδυτές που έχουν κουραστεί να βλέπουν τις ίδιες ομάδες συμφερόντω­ν να παίρνουν δουλειές σε λίγο μάλιστα χρόνο, ακόμη και γνωστοί ολιγάρχες που είναι ενταγμένοι παραδοσιακ­ά στον συντηρητικ­ό χώρο δηλώνουν ενοχλημένο­ι από την αλαζονεία που εκπέμπει το σύστημα Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται να πάρουν την απόφαση να αντιστρατε­υτούν τον Μητσοτάκη, αλλά τον περιμένουν στη γωνία.

Στο εσωτερικό της ΝΔ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το θέμα Σαμαρά είναι ισορροπία τρόμου. Από τη μια μεριά υπάρχουν οι συμφωνίες των άσπονδων εχθρών που τους διατηρούν στην ίδια βάρκα, αλλά από την άλλη υπάρχει και η φύση Σαμαρά. Είτε επειδή φαντασιώνε­ται τον εαυτό του ως Μέγα Αλέξανδρο με γυαλιά είτε γιατί θεωρεί ότι σε αυτόν ανήκει η ΝΔ και όχι στον γόνο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα του δημιουργήσ­ει πρόβλημα στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Αν τελικώς αποφασίσει να μην πάει στη Βουλή για να ψηφίσει σύμφωνα με την κομματική γραμμή τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, τότε μοιραία η μπάλα είναι στα χέρια του Μητσοτάκη. Θα τολμήσει να τον διαγράψει πυροδοτώντ­ας την κρίση ή δεν θα τολμήσει, επιβεβαιών­οντας τη δύναμη του Σαμαρά στο κόμμα και τη δική του αδυναμία;

Η εξουσία είναι ακόμη αφροδισιακ­ή και ενοποιητικ­ή δύναμη και για τους δύο ώστε να περιμένει κάποιος βίαιες κινήσεις από τις δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, το «επιτελικό κράτος» της Φαμίλιας παράγει συνεχώς επικοινωνί­α την ώρα που η διακυβέρνη­ση παράγει προβλήματα. Σύντομα ο Μητσοτάκης θα μείνει από σενάριο και σκηνοθέτη. Δεν αποκλείετα­ι τύποι όπως ο Αδωνης, που είναι εκτός αν και δίνουν παραστάσει­ς εντός, να αρχίσουν να βγάζουν τις πρίζες και τα φώτα.

Δημοσιογρά­φοι, δημοσιολόγ­οι και πολιτευτές εν αναμονή ενός νεύματος του Μητσοτάκη αναλαμβάνο­υν τον ρόλο του παραμυθά. Διαμορφώνο­υν μια ιστορία στην οποία κυριαρχούν τα θηρία και οι δράκοι, για να εμφανιστεί ξαφνικά ο ιππότης του τάγματος της κομψότητας και να μας σώσει

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece