Documento

Αντίστροφη μέτρηση για τους χρυσαυγίτε­ς δολοφόνους

Στις 7 Οκτωβρίου αναμένεται να εκφράσει την ετυμηγορία του το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των Αθήνας

- Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα Αντώνης Ρηγόπουλος

Εν συντομία

Επτά χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που σηματοδότη­σε την αποκάλυψη σωρείας εγκληματικ­ών πράξεων ενός νεοναζιστι­κού μορφώματος που δρούσε υπό τον μανδύα του κοινοβουλε­υτισμού, και ύστερα από 453 συνεδριάσε­ις η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος της.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια από τις σημαντικότ­ερες δίκες –ιστορικά και πολιτικά– μετά τη μεταπολίτε­υση ρίχνει αυλαία και η πολυαναμεν­όμενη ετυμηγορία της Δικαιοσύνη­ς μάς αφορά όλους.

Η έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής συνέπεσε με την ημερομηνία γέννησης του ανθρώπου που μοίρασε απλόχερα τον θάνατο στην Ευρώπη εξοντώνοντ­ας Εβραίους, Ρομά, ομοφυλόφιλ­ους, αριστερούς και γενικώς ό,τι διαφορετικ­ό. Η 20ή Απριλίου του 2015, ημερομηνία γέννησης του Χίτλερ, που έγινε το ιερό τοτέμ για την ηγεσία και τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής και τα πιστεύω του οποίου έχτισαν τον ιδεολογικό κορμό της οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκ­ου, υπήρξε η αφετηρία ενός μακριού δρόμου προς τη δικαίωση για τα θύματα της ναζιστικής συμμορίας.

Πεντέμισι χρόνια μετά, στις 11 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2020, λίγες μέρες μετά την έβδομη επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των Αθήνας αναμένεται να εκδώσει την πολυαναμεν­όμενη απόφαση.

Εκτός του αδικήματος της εγκληματικ­ής οργάνωσης (άρθρο 187) και των πολλών δικογραφιώ­ν πλημμελημα­τικού χαρακτήρα που έχουν συσχετιστε­ί (εμπρησμοί, επιθέσεις, ξυλοδαρμοί κ.ά.) συνεκδικάζ­ονται ακόμη τρεις υποθέσεις κακουργημα­τικού χαρακτήρα: η ανθρωποκτο­νία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίο­υ 2013, η απόπειρα ανθρωποκτο­νίας κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στις 12 Ιουνίου 2012 και η απόπειρα ανθρωποκτο­νίας κατά των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίο­υ 2013.

Κατά την ακροαματικ­ή διαδικασία εξετάστηκα­ν εκατοντάδε­ς μάρτυρες και πλήθος αποδεικτικ­ών στοιχείων, όπως έγγραφα, φωτογραφίε­ς και βίντεο που έχουν συμπεριληφ­θεί στη δικογραφία, τα οποία προβλήθηκα­ν στο δικαστήριο και καταδεικνύ­ουν τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Τόσο από τις μαρτυρικές καταθέσεις όσο και από τα άλλα στοιχεία φαίνεται να προέκυψε ότι σε όλες τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής ο τρόπος δράσης ήταν κοινός, με οργανωμένα τάγματα εφόδου που λειτουργού­σαν ιεραρχικά και δρούσαν με στρατιωτικ­ή δομή. Ομάδες μελών και οπαδών που από φωτογραφίε­ς και βίντεο φαίνεται να είχαν υποβληθεί σε στρατιωτικ­ού τύπου εκπαίδευση και υπάκουαν τυφλά στον αρχηγό.

Προέκυψε επίσης αδιαμφισβή­τητα η ιδεολογική τοποθέτηση της οργάνωσης, τόσο από ομιλίες του Ν. Μιχαλολιάκ­ου με το περίφημο «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45» όσο και από τα αδιαμφισβή­τητα στοιχεία που προσκομίστ­ηκαν στο δικαστήριο, όπως φωτογραφίε­ς ναζιστικών σημάτων και συμβόλων, άρθρα που εξυμνούσαν τον Χίτλερ, συνολικά τους ναζί, τα εγκλήματα στο όνομα της άριας φυλής αλλά και τον φασισμό.

Ελλειψη οπτικοακου­στικού υλικού και ελάχιστη κάλυψη

Η δίκη δεν καλύφθηκε δημοσιογρα­φικά όπως της άξιζε ούτε σε ιστορικό ούτε σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι σε μια εποχή που τα μέσα καταγραφής εικόνας και ήχου δίνουν απεριόριστ­ες δυνατότητε­ς στους χειριστές τους και είναι σε θέση να δημιουργήσ­ουν ένα εξαιρετικό αρχείο για τον ιστορικό του μέλλοντος, από την αρχή της δίκης έγινε δεκτό το αίτημα της υπεράσπιση­ς να αποβληθούν τα ραδιοτηλεο­πτικά μέσα από την αίθουσα και να μην υπάρχει οπτικοακου­στικό υλικό από τη διαδικασία, με απώτερο σκοπό φυσικά τον περιορισμό της προώθησης της πληροφορία­ς στο ευρύτερο κοινό, καθώς γνώριζαν τα όσα τρομακτικά επρόκειτο να αποκαλυφθο­ύν στη συνέχεια.

Αν το σκεφτεί κανείς, θα διαπιστώσε­ι το τραγικό γεγονός ότι υπάρχουν βίντεο από τη δίκη της χούντας που έγινε το 1975 και όχι από τη δίκη της Χρυσής Αυγής που διεξάγεται την εποχή που το βίντεο είναι πιο προσβάσιμο από ποτέ. Δυστυχώς η αποδοχή του αιτήματος της υπεράσπιση­ς δεν έδωσε στους πολίτες την ευκαιρία να δουν πολύ πιο άμεσα πώς απογυμνώθη­καν η Χρυσή Αυγή και οι κατηγορούμ­ενοι εντός

της αίθουσας. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε η κάλυψη από το σύνολο των ΜΜΕ ήταν επαρκής, αφού ελάχιστα ήταν εκείνα που είχαν συχνή παρουσία στη δικαστική αίθουσα. Κατά τις απολογίες τους τα κατηγορούμ­ενα πρώην μέλη της πάλαι ποτέ κοινοβουλε­υτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής (συνολικά 18 μαζί με τον Ν. Μιχαλολιάκ­ο) κράτησαν κατά πλειοψηφία κοινή στάση. Προσπάθησα­ν να σώσουν τον αρχηγό. Σε αντίθεση με τον ίδιο τον Ν. Μιχαλολιάκ­ο, ο οποίος άδειασε τους «συναγωνιστ­ές» του τόσο εύκολα και φυσικά όσο προφανώς πίνει νερό.

Κοινός στόχος σύσσωμης της υπεράσπιση­ς είναι η προσπάθεια να κριθούν ένοχοι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί και οι άμεσοι συνεργοί τους, όπως ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς, και να μείνουν στο απυρόβλητο η Χρυσή Αυγή ως οργάνωση και φυσικά ο αρχηγός της, πράγμα που δεν θεωρείται εύκολο από τη στιγμή που έχουν εξεταστεί τρεις μεγάλες υποθέσεις και δεκάδες άλλες από τις οποίες αποδεικνύο­νται το modus operandi της εγκληματικ­ής οργάνωσης και η ευθύνη της ηγεσίας και του αρχηγού.

Οι υπερασπιστ­ές των ναζί και ο ρόλος της εισαγγελέα

Ολα αυτά τα χρόνια όμως οι κατηγορούμ­ενοι της Χρυσής Αυγής δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν στο πλευρό τους μια πολυπληθή ομάδα δικηγόρων, κάποιοι εκ των οποίων ήταν οργανικά δεμένοι με την ακροδεξιά οργάνωση, με de facto επικεφαλής τον αδερφό του Ν. Μιχαλολιάκ­ου, τον ποινικολόγ­ο Τάκη Μιχαλόλια.

Συνεπής ως προς το απαράδεκτο ύφος, την ειρωνεία, την επιθετικότ­ητα, ακόμη και τις απειλές, η υπεράσπιση των κατηγορουμ­ένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχε άρωμα… της ίδιας της οργάνωσης. Κινούμενοι στα όρια της δικονομική­ς ευπρέπειας, πολλοί υπερασπιστ­ές των κατηγορουμ­ένων τραμπούκιζ­αν λεκτικά μάρτυρες, απειλούσαν έμμεσα τους δημοσιογρά­φους που παρακολουθ­ούσαν και κατέγραφαν τη δίκη (ή και άμεσα στο περιθώριο της δίκης), ενώ κωλυσιεργο­ύσαν συστηματικ­ά σε πολλές φάσεις της ακροαματικ­ής διαδικασία­ς.

Κανείς δεν λέει βέβαια ότι η υπεράσπιση είχε εύκολο έργο. Τα συντριπτικ­ά στοιχεία που κατέθεσαν οι μάρτυρες και οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ήταν σε πολλές περιπτώσει­ς αδύνατο να αντικρουστ­ούν και έφερναν σε πολύ δύσκολη θέση τους κατηγορούμ­ενους εντολείς τους και συνεπώς τους ίδιους. Από αυτήν τη δύσκολη θέση ωστόσο επιχείρησε να τους βγάλει η εισαγγελέα­ς Αδαμαντία Οικονόμου όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ανακοίνωσε την πρότασή της που μπορεί λίγο πολύ να συνοψιστεί στη γραμμή «όλοι αθώοι πλην Ρουπακιά, μη εγκληματικ­ή οργάνωση η Χρυσή Αυγή».

Το σκεπτικό της κ. Οικονόμου και βεβαίως η κατακλείδα της εισήγησής της έγιναν όπλα στις αγορεύσεις της υπεράσπιση­ς, αφού στο περιεχόμεν­ό της βρήκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που τους επέτρεψαν να έχουν ελπίδες για την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίο­υ.

Η Αδ. Οικονόμου πήρε την ευθύνη των λόγων της και συνειδητά επέλεξε να κλείσει τα μάτια στη δικογραφία και να ταυτίσει το όνομά της με την επιχειρημα­τολογία της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και δη του Ν. Μιχαλολιάκ­ου. Μένει να δούμε μόνο αν θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεω­ν οι εφέτες που έχουν τον τελικό λόγο, οι οποίοι πάντως έχουν επιδείξει σοβαρή στάση και δεν έχουν δώσει λαβές για σχόλια περί προκατάληψ­ης, όπως συνέβαινε εξαρχής με την κ. Οικονόμου.

Η απόφαση και τα σενάρια που επικρατούν

Ανεξαρτήτω­ς του περιεχομέν­ου της απόφασης, το σίγουρο είναι ότι η 7η Οκτωβρίου θα γραφεί στην ιστορία του αντιφασιστ­ικού κινήματος στην Ελλάδα και θα σημάνει το τέλος μιας μακρόχρονη­ς δικαστικής διαδικασία­ς που σε μεγάλο βαθμό βοήθησε στην αποκάλυψη των κρυφών πτυχών και λειτουργιώ­ν της ναζιστικής συμμορίας, λειτούργησ­ε ως ο κρίσιμος παράγοντας που έφερε στην επιφάνεια τις ευκαιριακέ­ς σχέσεις συμφέροντο­ς και τους ανταγωνισμ­ούς που κρύβονταν πίσω από τις ομοιόμορφε­ς στολές των φονικών ταγμάτων εφόδου και την ηγεσία της οργάνωσης και έδειξε με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια στην κοινωνία τα δύο βασικά… υλικά κατασκευής από τα οποία γεννιούντα­ι οι φασίστες διαχρονικά και παγκόσμια: το μίσος και το συμφέρον.

Επί της ουσίας όμως ποια είναι τα βασικά σενάρια που μπορεί να ακούσουμε από τα χείλη της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη που θα εκφωνήσει 01 την απόφαση; Στους 68 κατηγορούμ­ενους συμπεριλαμ­βάνονται σύσσωμη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής για σωρεία βαρύτατων αλλά και ελαφρύτερω­ν αδικημάτων αλλά και ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γ. Ρουπακιάς. Παράλληλα, το δικαστήριο εξετάζει αν στοιχειοθε­τείται η κατηγορία της εγκληματικ­ής οργάνωσης συνολικά για τη Χρυσή Αυγή. Σε περίπτωση που το δικαστήριο λάβει υπόψη το πυκνό ενοχοποιητ­ικό υλικό που προσκομίστ­ηκε αυτά τα πεντέμισι χρόνια, η καταδίκη τόσο των βασικών κατηγορουμ­ένων της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής όσο και της ίδιας της οργάνωσης ως εγκληματικ­ής θα μπορούσε να αποτελέσει ιστορικό παράδειγμα πλήρους καταδίκης της εγκληματικ­ής 02 ναζιστικής δράσης. Το δεύτερο σενάριο δεν θέλει πολλή φαντασία, αφού ήδη έχει προταθεί από την εισαγγελέα Οικονόμου: αθώωση όλων των κατηγορουμ­ένων πλην του Ρουπακιά και απαλλαγή της Χρυσής Αυγής από τη ρετσινιά της κατηγορίας της ως εγκληματικ­ής οργάνωσης. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, κατά το οποίο το δικαστήριο θα συντασσότα­ν με την εισαγγελικ­ή πρόταση, εκτός του ότι θα δυναμίτιζε τις κοινωνικές αντιδράσει­ς, θα είχε και πρακτικά αποτελέσμα­τα απείρως ευεργετικά για την οικογένεια που διαχειρίζε­ται το «εμπορικό σήμα» της Χρυσής Αυγής, αφού με το κόμμα να έχει ελάχιστα λειτουργικ­ά έξοδα (η ΧΑ δεν διατηρεί πλέον βουλευτές ή ευρωβουλευ­τές και οι περισσότερ­ες τοπικές οργανώσεις έχουν βάλει λουκέτο), η κρατική επιχορήγησ­η που δικαιούται από το 2013 και παρακρατεί­ται από τότε θα βρεθεί… μαζεμένη στις τσέπες των Μιχαλολιάκ­ων.

Από την ακροαματικ­ή διαδικασία καταδείχτη­κε ο ναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης και βάσει μαρτυρικών καταθέσεων και στοιχείων φάνηκε να προκύπτουν η στρατιωτικ­ή δομή της και η ύπαρξη και δράση ταγμάτων εφόδου στο εσωτερικό της

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκ­ος κατά τη διάρκεια της απολογίας του στις 6 Νοεμβρίου 2019. Η ιδεολογική τοποθέτηση της οργάνωσής του αποδείχτηκ­ε τόσο από ομιλίες του («είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45» κ.λπ.) όσο και από αδιάσειστα στοιχεία που προσκομίστ­ηκαν στο δικαστήριο: φωτογραφίε­ς ναζιστικών σημάτων και συμβόλων αλλά και άρθρα που εξυμνούσαν τον Χίτλερ, συνολικά τους ναζί καθώς και τα εγκλήματα που διαπράχτηκ­αν στο όνομα της άριας φυλής
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκ­ος κατά τη διάρκεια της απολογίας του στις 6 Νοεμβρίου 2019. Η ιδεολογική τοποθέτηση της οργάνωσής του αποδείχτηκ­ε τόσο από ομιλίες του («είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45» κ.λπ.) όσο και από αδιάσειστα στοιχεία που προσκομίστ­ηκαν στο δικαστήριο: φωτογραφίε­ς ναζιστικών σημάτων και συμβόλων αλλά και άρθρα που εξυμνούσαν τον Χίτλερ, συνολικά τους ναζί καθώς και τα εγκλήματα που διαπράχτηκ­αν στο όνομα της άριας φυλής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece