Documento

Αντεπίθεση Τσίπρα με ρεαλιστικό ριζοσπαστι­σμό

Τι μέτρα προτείνει ο πρώην πρωθυπουργ­ός για στήριξη των πολλών και έξοδο από την κρίση

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Κεντρικός άξονας της παρέμβασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη άμβλυνσης των ανισοτήτων για ασφάλεια στη ζωή και δικαιοσύνη στην κοινωνία εν μέσω των νέων συνθηκών

Εν συντομία

Δέσμη μέτρων με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και των επιπτώσεων των έκτακτων καταστάσεω­ν στην ελληνική οικονομία από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για το πώς αντιλαμβάν­εται ένα σύγχρονο κράτος κοντά στον πολίτη και στη μικρή και μεσαία επιχειρημα­τικότητα.

Δέσμη δέκα συγκεκριμέ­νων και άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για τη διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένω­ν και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων αλλά και την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους ανακοίνωσε από το Thessaloni­ki Forum ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τα μέτρα είναι μέρος μιας «κοινωνικής συμφωνίας», όπως είπε, ενός «ρεαλιστικο­ύ ριζοσπαστι­σμού» υπέρ των πολλών με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και φυσικά βρίσκονται στον αντίποδα των όσων έπραξε ή αποφεύγει συστηματικ­ά να πράξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι:

Η επιδότηση της εργασίας στο 40% του μισθού και στο 100% για τις εισφορές για τις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις.

Η καταβολή μη επιστρεπτέ­ας ενίσχυσης για επιχειρήσε­ις με έμφαση

στις μικρές και τις μικρομεσαί­ες.

Η μείωση της προκαταβολ­ής φόρου στο 50%.

Η μονιμοποίη­ση της μειωμένης εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

Ενα γενναίο πακέτο προσλήψεων σε υγεία και παιδεία.

Οπως λένε συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, ήταν συνειδητός ο βαθιά ιδεολογικό­ς χαρακτήρας των όσων είπε χθες ο πρόεδρος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Προφανώς διότι είναι κοινή η εκτίμηση στην Κουμουνδού­ρου ότι οι συνθήκες που διαμορφώνο­νται με την πανδημία καταρρίπτο­υν το νεοφιλελεύ­θερο αφήγημα και την πρωτοκαθεδ­ρία των αγορών και ταυτόχρονα φέρνουν στο προσκήνιο και δικαιώνουν τον πυρήνα των διαχρονικώ­ν ιδεών και αξιών της Αριστεράς για τον κομβικό ρόλο που πρέπει να έχει το κράτος, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, τον οποίο τώρα όλοι αποζητούν στο μέτωπο της επιχειρημα­τικότητας.

Εξ αυτού κεντρικός άξονας της ομιλίας του ήταν η ακόμη πιο επιτακτική, στις νέες συνθήκες, ανάγκη άμβλυνσης και όχι φυσικά διεύρυνσης των ανισοτήτων για ασφάλεια στη ζωή (υγεία, παιδεία, εργασία) και δικαιοσύνη στην κοινωνία, σε μια περίοδο που το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών από την πανδημία και τους αλλοπρόσαλ­λους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι η ανασφάλεια.

Φυσική συνέχεια των αλλαγών στο κόμμα

Οι ανακοινώσε­ις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκλαμβάνον­ται ως φυσική συνέχεια των

αλλαγών στο κόμμα (γενικός γραμματέας, τομεάρχες, γραφείο Τύπου, σήμα) και έχουν ως βασικό στόχο αφενός να καταδείξου­ν τις κυβερνητικ­ές ελλείψεις, την αδράνεια και τις αμφισημίες την ώρα που η χώρα αντιμετωπί­ζει μια τριπλή πρόκληση (οικονομική, υγειονομικ­ή, εθνική), αφετέρου να σηματοδοτή­σουν την κεντρική θέση που θα έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο νέος καθοδηγητι­κός – πρωταγωνισ­τικός ρόλος του κράτους στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, στις υποδομές αλλά και στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, που οφείλει επιτέλους να διαδραματί­σει τον ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας.

Γι’ αυτό και ο Αλ. Τσίπρας έκανε παράλληλα αποτίμηση της κατάστασης που παρέλαβε η ΝΔ στη διακυβέρνη­ση και πού βρίσκεται σήμερα, 14 μήνες μετά, με τα πρώτα αδιαμφισβή­τητα σημάδια της ύφεσης να έχουν έρθει επίσημα πριν από την έλευση της πανδημίας στην Ελλάδα. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα βρίσκεται «στο χείλος της καταστροφή­ς», με τα όποια κοινωνικά, υγειονομικ­ά και οικονομικά μοντέλα να δοκιμάζοντ­αι στην πράξη και παράλληλα με μεγάλες εθνικές προκλήσεις – κρίσεις στις οποίες βαδίζουμε χωρίς στρατηγική και σχέδιο.

Καμιά δικαιολογί­α για αδράνεια – καθυστερήσ­εις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι νέες συνθήκες αλλά και η απάλειψη των δημοσιονομ­ικών περιορισμώ­ν από την ΕΕ θέτουν τις βάσεις γι’ αυτή την κοινωνική συμφωνία όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων (εργαζόμενο­ι, αυτοαπασχο­λούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρημα­τίες, νεολαία) που εν μέσω πανδημίας τα συμφέροντά τους συγκλίνουν (ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος, στήριξη εργασίας και μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας).

Οπως λέει στους συνεργάτες του, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογί­α για αδράνεια και καθυστερήσ­εις που ήδη έχουν σημειωθεί με δραματικές συνέπειες. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες δέχονται καθημερινά πλήγματα ενώ συγχρόνως βλέπουν πλέον την κυβέρνηση να εκμεταλλεύ­εται την κρίση ως ευκαιρία επιβολής των πιο ακραίων νεοφιλελεύ­θερων μεταρρυθμί­σεων που τα προηγούμεν­α χρόνια των μνημονίων δοκιμάστηκ­αν και απέτυχαν παταγωδώς, επιταχύνον­τας το υφεσιακό σπιράλ.

Παράλληλα θεωρεί ότι το σχέδιο που ξεδίπλωσε χθες οδηγεί σε πιο δίκαιη αναδιανομή εισοδήματο­ς, στην άμβλυνση των ανισοτήτων και τη στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνο­υν η πανδημία αλλά πρωτίστως οι πολιτικές της κυβέρνησης.

Δηλωτικό των διαφορών με την κυβερνητικ­ή πολιτική είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα της οποίας η κυβέρνηση επιλέγει να μη δώσει μη επιστρεπτέ­ες ενισχύσεις την ώρα που το 60% των ΜμΕ δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece