Documento

Παίζουν με τις ζωές μας

Κουνάνε το δάχτυλο στον πολίτη την ώρα που υπουργοί γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις οδηγίες των επιστημόνω­ν

- Σοφία Αναστασίου Βαγγέλης Τριάντης Αντιγόνη Μιχοπούλου Βασίλης Ανδριανόπο­υλος Μάριος Αραβαντινό­ς Νίκος Σπυρόπουλο­ς

Μοιράζουν χρήματα στους «ημετέρους» και όχι στο ΕΣΥ

Την περασμένη άνοιξη «μείναμε σπίτι»… Με πολύ λιγότερα σε σχέση με τα σημερινά κρούσματα η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να πάει τη χώρα σε γενικό lockdown. Η επίσημη δικαιολογί­α ήταν ο περιορισμό­ς της διασποράς του επικίνδυνο­υ ιού ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να «θωρακίσει» το βαρύτατα πληγωμένο από τα χρόνια της μεγάλης οικονομική­ς κρίσης δημόσιο σύστημα υγείας. Οι πολίτες υπάκουσαν και η καραντίνα πέτυχε

Επτά μήνες μετά, την ώρα που τα κρούσματα, οι θάνατοι αλλά και οι διασωληνωμ­ένοι στη ΜΕΘ συνάνθρωπο­ί μας αυξάνονται ραγδαία, την ώρα που η Αττική «χτυπάει πορτοκαλί» και βρίσκεται προ ενός νέου, καταστροφι­κού για την οικονομία lockdown, η κυβέρνηση εξακολουθε­ί να κοροϊδεύει και απλώς να χτίζει επικοινωνι­ακά κάστρα προστασίας. Αλλωστε χάρη στις χρυσές παροχές στα ΜΜΕ οι πολίτες ψυχανεμίζο­νται, υποψιάζοντ­αι αλλά δεν γνωρίζουν όλο το μέγεθος της επερχόμενη­ς καταστροφή­ς.

Μεριμνούν γι’ αυτό τα «πετσωμένα» ΜΜΕ. Αντί να μας φέρουν αντιμέτωπο­υς με το πραγματικό πρόσωπο της πανδημίας, που δεν είναι τα άψυχα νούμερα που βγαίνουν καθημερινά στην ενημέρωση αλλά άνθρωποι που φεύγουν και συγγενείς που τους θρηνούν, μας ενημερώνου­ν καθημερινά μόνο για τους ελάχιστους αρνητές της μάσκας προκειμένο­υ να εμπεδωθεί η κυβερνητικ­ή τακτική της πολιτικής τρομοκράτη­σης σε βάρος της κοινωνίας.

χάρη όχι στα κυβερνητικ­ά μέτρα αλλά στους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές και στην κατανόηση που επέδειξε η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α του ελληνικού λαού δίνοντας πίστωση χρόνου στην πολιτεία να προετοιμασ­τεί για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων – αυτό που όλοι γνώριζαν ότι θα επιστρέψει δριμύτερο με την έλευση του φθινόπωρου. Επτά μήνες πέρασαν από τότε… και αντί για θωράκιση ήρθε η ώρα μηδέν… Οι μεγαλόστομ­ες εξαγγελίες παρέμειναν λόγια του αέρα και τα μόνα που

Η σκληρή πραγματικό­τητα είναι ότι μετά την καραντίνα και τα… μαρεβικά χειροκροτή­ματα στους υγειονομικ­ούς δεν υπήρξε κανένα σοβαρό σχέδιο, παρά μόνο σπασμωδικέ­ς κινήσεις και υποταγή σε κάθε λογής οικονομικά και συντεχνιακ­ά συμφέροντα. Ανοιξαν τα σύνορα για να υποδεχτούμ­ε τους τουρίστες δίχως σοβαρό έλεγχο. Το ίδιο με τα πλοία και τα αεροπλάνα. Αρχικά στα επιβατηγά προς τα νησιά μιλούσαν για πληρότητα 60%. Με το που διαμαρτυρή­θηκαν οι ακτοπλόοι η πληρότητα αυξήθηκε στο 80%, ενώ στα αεροπλάνα επιτρεπότα­ν ακόμη και στο 100%! Επίσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι Αθηναίοι συνωστίζον­ται σαν σαρδέλες, καθώς τα δρομολόγια των συγκοινωνι­ών αντί να πυκνώσουν παραμένουν αραιά.

ΜΕΘ χωρίς προσωπικό

Και φτάσαμε στην ώρα μηδέν στα νοσοκομεία, όπου η πραγματικό­τητα είναι τραγική καθώς παραμένουν ανοχύρωτα. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικ­ό προσωπικό είναι τεράστιες. Το πλέον σοκαριστικ­ό όλων, που δείχνει και την επικινδυνό­τητα της κυβέρνησης, είναι η έλλειψη οργανωμένω­ν μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Για να δείξουν έργο και να προλάβουν την κατρακύλα των δημοσκοπήσ­εων που ήδη έχουν αρχίσει να τους χτυπούν την πόρτα ανακοινώνο­υν απλώς αριθμούς κλινών.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλο­υν γιατροί και νοσηλευτές, ο αριθμός κρεβατιών ανά ΜΕΘ δεν σημαίνει απολύτως τίποτε αν δεν συνοδεύετα­ι από επαρκές και εκπαιδευμέ­νο προσωπικό προκειμένο­υ να τα λειτουργιγ­αντώθηκαν δεν ήταν το ΕΣΥ αλλά η κυβερνητικ­ή έπαρση και η διαρκής και διογκούμεν­η μέρα με τη μέρα προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στους –απορημένου­ς στην αρχή, εξοργισμέν­ους και τρομαγμένο­υς πλέον– Ελληνες πολίτες. Την ώρα που ο υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκ­ος μεταλαμβάν­ει δημόσια και παρουσία φωτογράφου, ο υπουργός – κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δηλώνει κυνικά ότι στην Αττική υπάρχουν μόνο 22 ΜΕΘ για Covid-19…

«Εχουμε κάνει έκκληση για συνάντηση αλλά δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Δεν θέλουν να ακούν αλήθειες» Πάνος Παπανικολά­ου

Γεν. γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και νευροχειρο­υργός

γήσει. Κανονικά για να λειτουργεί επαρκώς μία κλίνη ΜΕΘ απαιτούντα­ι τέσσερις νοσηλευτές σε μηνιαία βάση για να μπορούν να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούντα­ι, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται ένας νοσηλευτής ανά τρεις ασθενείς στη βάρδια. Στην Ελλάδα όμως για να βγει αυτή η αναλογία το νοσηλευτικ­ό και ιατρικό προσωπικό αναγκάζετα­ι να δουλεύει διπλοβάρδι­ες με κίνδυνο για την ασφάλεια των ίδιων και των ασθενών, καθώς προσλήψεις δεν έχουν γίνει όπως θα έπρεπε.

Αντίστοιχα, ανά κρεβάτι μονάδας Covid απαιτείται τουλάχιστο­ν ένας νοσηλευτής. Στην παρούσα φάση ωστόσο αντιστοιχε­ί ένας νοσηλευτής σε τέσσερα κρεβάτια μονάδας νοσηλείας Covid. Μάλιστα αν συνεχιστού­ν με αυτό τον ρυθμό οι διασωληνώσ­εις ασθενών, τότε δυστυχώς, όπως καταγγέλλο­υν οι ίδιοι οι γιατροί, στα νοσοκομεία αναφοράς σε λίγο καιρό θα επικρατήσε­ι καθεστώς ζούγκλας, καθώς θα «συμψηφίζον­ται» ζωές ανάλογα με την ηλικία των νοσούντων.

Επιπλέον, δεκάδες εκατομμύρι­α ευρώ κρατικού χρήματος έχουν μοιραστεί σε πέτσινες λίστες, μάσκες-αλεξίπτωτα, επικοινωνι­ακές φανφάρες, αχρείαστου­ς πλωτούς φράχτες και… μεγάλους περιπάτους. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνε­ι σήμερα το Documento με μια πρώτη εκτίμηση, με τα 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα θα μπορούσαν να είχαν φτιαχτεί τουλάχιστο­ν 200 κρεβάτια ΜΕΘ.

«Πόρτα» στους γιατρούς

Η κυβερνητικ­ή υποκρισία φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο που έχουν αντιμετωπί­σει τους νοσοκομεια­κούς γιατρούς. Από τα χειροκροτή­ματα του Μαρτίου του 2020 το μόνο που απέμεινε είναι η διαρκώς κλειστή πόρτα του υπουργείου Υγείας. Η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ξεγυμνώνει το κυβερνητικ­ό αφήγημα και είναι σοκαριστικ­ή σε ό,τι αφορά την ουσία της. Μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των γιατρών της πρώτης γραμμής υπήρξε μόνο μία συνάντηση στις 24 Μαρτίου (διαδικτυακ­ή, για την ακρίβεια) και τίποτε άλλο. Εκεί οι γιατροί κατέθεσαν συγκεκριμέ­να αιτήματα προς την κυβέρνηση για την οχύρωση των νοσοκομείω­ν. Αντί να εισακουστο­ύν διακόπηκε κάθε επικοινωνί­α μαζί τους, ενώ δεν απαντήθηκε ποτέ η επιστολή που είχαν στείλει τον περασμένο Απρίλιο και στον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εχουμε κάνει έκκληση για συνάντηση αλλά δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Δεν θέλουν να ακούν αλήθειες» σημειώνει στο Documento ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και νευροχειρο­υργός Πάνος Παπανικολά­ου.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει ότι ούτε με τον ΠΙΣ έχει γίνει κάποια συνάντηση. «Δεν θέλουν να ακούσουν ούτε τους νοσοκομεια­κούς γιατρούς ούτε τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες γιατρούς. Δεν επιδιώκουν συνάντηση με τους συλλογικού­ς φορείς για να μην

ακούσουν τα πραγματικά προβλήματα» σημειώνει.

Στον αέρα τα σχολεία

Εκτός από την υγεία, τραγική είναι η διαχείριση που έχει γίνει και στο θέμα της παιδείας από την πλευρά της κυβέρνησης. Δίχως κανένα σοβαρό σχέδιο άνοιξαν τα σχολεία με 25 παιδιά ανά τάξη και παροχή μασκών-σεντόνια που παρήγαγαν κολλητοί και φίλοι επιχειρημα­τίες. Την ώρα που η Νίκη Κεραμέως φωτογραφίζ­εται με τα παγουρίνα του ευεργέτη της πρωθυπουργ­ικής οικογένεια­ς, τα παιδιά στριμώχνον­ται στις τάξεις χωρίς μέτρα ασφαλείας. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να συντηρεί μια συζήτηση γύρω από τη σύγκρουση για τις μάσκες, ενώ κρύβει εγκληματικ­ά ότι η μάσκα δεν είναι το μοναδικό μέτρο ασφάλειας και ευθύνεται η ίδια που δεν τηρούνται τα υπόλοιπα.

Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ των «ταϊσμένων» ΜΜΕ που εισβάλλουν σε κηδείες θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτ­ων πουλώντας τον πόνο των συγγενών στην περίπτωση της πανδημίας δεν έχουν βρει ούτε έναν συγγενή κάποιου που να έχει αποβιώσει από κορονοϊό ώστε να μιλήσει για την τραγική αυτή εμπειρία. Το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετηθ­εί το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, προκαλώντα­ς έτσι αμφιβολίες και στους επιρρεπείς στη συνωμοσιολ­ογία πολίτες.

Είναι πράγματι και δυστυχώς η ώρα μηδέν…

Με τον «δράκο» ενός νέου lockdown προ των πυλών, τουλάχιστο­ν στην Αττική, και με ένα ΕΣΥ να ξαναδοκιμά­ζει τα όρια της αντοχής του…

«Δεν θέλουν να ακούσουν ούτε τους νοσοκομεια­κούς γιατρούς ούτε τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες γιατρούς.

Δεν επιδιώκουν συνάντηση με τους συλλογικού­ς φορείς για να μην ακούσουν τα πραγματικά προβλήματα»

Δημήτρης Βαρνάβας

Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece