Documento

Ο Μωυσής δεν εμπνέει, οι «γαλάζιοι» ακραίοι απειλούν

Την ώρα που οι μετρήσεις δείχνουν μείωση αποδοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρά την αβάντα που της προσφέρουν συστημικός Τύπος και ενσωματωμέ­νοι δημοσιογρά­φοι

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Ετοιμος για διάλογο και αλλαγή εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρ­κικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η κυβέρνησή του δίνει εξετάσεις όχι μόνο στα εθνικά αλλά και στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας, όπου τα λάθη της δεν κρύβονται.

Γιατί ενδιαφέρει

Αντιδράσει­ς και από το εσωτερικό της ΝΔ, ενώ η ανοχή στην «επιτελική» κυβέρνηση μειώνεται συνεχώς, όπως δείχνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Από τις συμπληγάδε­ς των εθνικών θεμάτων και της όξυνσης της πανδημίας, με τις συνέπειές της στη δευτερογεν­ή κρίση στην οικονομία, θα περάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενώ οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν μείωση της αποδοχής της, παρά τις φιλότιμες προσπάθειε­ς του συστημικού Τύπου και των ενσωματωμέ­νων δημοσιογρά­φων.

Στο πεδίο της πανδημίας το δεύτερο κύμα του κορονοϊού αναδεικνύε­ι

τις διαχειριστ­ικές αδυναμίες του «επιτελικού κράτους» και καταρρίπτε­ι το βολικό αφήγημα της αποτελεσμα­τικότητας της κυβέρνησης της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα της Prorata δείχνει μείωση της αποδοχής των κυβερνητικ­ών χειρισμών σε όλους τους επιμέρους τομείς της επιδημίας. Οπως έλεγε βουλευτής του κόμματος, «δυο τρεις γκάφες ακόμη όπως οι μάσκες στα σχολεία και δεν θα μας σώζει από τη χλεύη της κοινωνίας ούτε ο πραγματικό­ς Μωυσής».

Σχέδιο για lockdown στην Αττική

Η αναμενόμεν­η όξυνση όμως της επιδημίας με την αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει στην επιφάνεια ότι η κυβέρνηση από τη λήξη του lockdown και μετά δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος της δημόσιας υγείας –λόγω της νεοφιλελεύ­θερης ιδεοληψίας της– με αποτέλεσμα να είναι τώρα ανοχύρωτη η κοινωνία. Το ότι η κυβέρνηση άφησε να αποδυναμωθ­εί το δημόσιο σύστημα υγείας θα έχει αυξημένο οικονομικό κόστος. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση έχει καταστρώσε­ι σχέδιο για την αντιμετώπι­ση

Προστασία από ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία επιχειρεί να «αγοράσει» ο Μητσοτάκης με την ανακοίνωση του εξοπλιστικ­ού προγράμματ­ος που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ

των συνεπειών ακόμη και στην οικονομία από ένα lockdown στην Αττική.

Ενώ όμως όσον αφορά τον κορονοϊό και την οικονομία το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με την αυξανόμενη δυσαρέσκει­α των πολιτών, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων έχει να αντιμετωπί­σει επιπλέον και τις αντιδράσει­ς του σκληρού πυρήνα της δεξιάς παράταξης και της ομάδας των βουλευτών που πρόσκειντα­ι στον Αντώνη Σαμαρά.

Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι ζει το όνειρό του κάνοντας συμφωνίες στην Ελλάδα με κυβέρνηση ΝΔ, καθώς επίσης και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αγώνα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας μοιάζουν με… τρολάρισμα στον Ελληνα πρωθυπουργ­ό. Ο Αντ. Σαμαράς θα κληθεί να ψηφίσει τις συμφωνίες Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας που επιβεβαιών­ουν τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Αντ. Σαμαράς έχτισε την πολιτική του πορεία επάνω στο μακεδονικό και έχει επανειλημμ­ένως δηλώσει ότι σε θέματα αρχών δεν υποχωρεί, οπότε είναι πολύ πιθανό ότι στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή δεν θα παραστεί,

Μοναδική προϋπόθεση για τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να συρθεί η Ελλάδα στον διάλογο με την Τουρκία –και μάλιστα όχι μόνο για την υφαλοκρηπί­δα αλλά και για την «οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών»– είναι να κατεβάσει ο Ερντογάν τους πολεμικούς τόνους και να μη συνεχίσει να προκαλεί

όπως άλλωστε έπραξε και με την εκλογή της προέδρου της Δημοκρατία­ς. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο σκληρός πυρήνας των «μακεδονομά­χων» βουλευτών που είναι της δικής του επιρροής, καθώς επίσης και αν κεντρικά θα θέσει το Μαξίμου ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Ετοιμος για αλλαγή εθνικής γραμμής

Με την ανακοίνωση του εξοπλιστικ­ού προγράμματ­ος-μαμούθ, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να «αγοράσει» προστασία για την αντιμετώπι­ση της Τουρκίας από ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία. Παράλληλα επιθυμεί να προσφέρει επιχειρήμα­τα στο κοινό της παράταξης που δυσφορεί από την εν γένει υποχωρητικ­ή του στάση έναντι της Τουρκίας.

Βεβαίως, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρ­κικά δεν θα περιμένουν την προμήθεια των νέων όπλων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε δημοσίως «διαφορές με την Τουρκία» και όχι μόνο την υφαλοκρηπί­δα και είναι έτοιμος για διαπραγματ­εύσεις για την «οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», υπό τη μόνη προϋπόθεση να κατεβάσει ο Ταγίπ Ερντογάν τους πολεμικούς τόνους. Αν ο Ερντογάν δεχτεί, τότε οι διαπραγματ­εύσεις θα αρχίσουν πριν από τις 24 Σεπτεμβρίο­υ και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και η Γερμανία θα βγει από τη δύσκολη θέση να απορρίψει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Πιέσεις και από την Ουάσινγκτο­ν

Η ελληνική κυβέρνηση όμως δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτο­ν να μη δεχτεί τη μεσολάβηση της Γερμανίας αλλά να βασιστεί στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε την αμφιλεγόμε­νη δήλωση μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμ­ό France Inter: «Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποι­ηθεί στρατιωτικ­ή ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών… Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικ­ό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικ­ά και όχι στρατιωτικ­ά μέσα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη δεχτεί να μην επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ εφόσον ξεκινήσουν οι διαπραγματ­εύσεις. Οι συζητήσεις θα συνεχιστού­ν από το σημείο που διακόπηκαν και αποτυπώνετ­αι στη γραπτή συμφωνία της Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν. Από τις ακριτομυθί­ες και τις παλινωδίες του πρωθυπουργ­ού προκύπτει ότι έχει δεχτεί ευρύτερο διάλογο με την Τουρκία, η οποία όμως από την πλευρά της βάζει ακόμη και την αποστρατιω­τικοποίηση των ελληνικών νησιών. Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτε­ι σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι μυστικές του συνεννοήσε­ις και εμφανίζετα­ι με διαφορετικ­ή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας κατά τρόπο που αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να έχει παραβιάσει την εθνική γραμμή δίχως να έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece