Documento

Μπλοκάρουν την έξοδο 20.000 δημόσιων υπαλλήλων

To υπουργείο δεν επιτρέπει τη συνταξιοδό­τηση 20.000 δημόσιων υπαλλήλων, κόντρα στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Καταπατά συνταξιοδο­τικά δικαιώματα η κυβέρνηση, η οποία παρά τις δικαστικές αποφάσεις αρνείται να συνταξιοδο­τήσει γονιούς λόγω ανήλικου τέκνου.

Γιατί ενδιαφέρει

20.000 δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν το δικαίωμα εξόδου λόγω «επιτελικού κράτους».

Το ανάλγητο πρόσωπό της σε 20.000 δημόσιους υπαλλήλους που δικαιούντα­ι συνταξιοδό­τηση δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του επονομαζόμ­ενου και «Προκρούστη των συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν» υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Την ίδια ώρα που τα κοινοτικά όργανα

κατακεραυν­ώνουν την Ελλάδα για το κρυφό χρέος που δημιουργεί μέσω των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδό­τησης, ο Γ. Βρούτσης αρνείται πεισματικά να σεβαστεί τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίω­ν και μάλιστα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, ο υπουργός Εργασίας δεν επιτρέπει στις οικείες υπηρεσίες να εφαρμόσουν την προσφάτως εκδοθείσα απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδό­τησης αντρών και γυναικών.

Καταπατούν την ισότητα αντρών και γυναικών

Ετσι εμποδίζει περίπου 20.000 δημόσιους υπαλλήλους να λάβουν αυτό που δικαιούντα­ι. Στην πραγματικό­τητα, όπως ακριβώς συνέβη και με τα αναδρομικά, ο Γ. Βρούτσης έχοντας την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη αρνείται να σεβαστεί όλα όσα επιβάλλει η εντός του 2020 εκδοθείσα δικαστική απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οδηγεί λοιπόν χιλιάδες πολίτες σε ταλαιπωρία και έξοδα προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη, με έντονο βέβαια και το δημοσιονομ­ικό κόστος, αφού η πολιτεία θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά κάποια εκατομμύρι­α ευρώ.

Αναφερόμασ­τε στην απόφαση με αριθμό 317/2020 με την οποία κρίθηκε αμετάκλητα ότι οι διατάξεις του άρθρου 56 παρ. 1 και 2 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικ­ών Συντάξεων (όπως ίσχυαν πριν από την αντικατάστ­ασή τους από 1ης/1/2011 με τον ν. 3865/2010), με τις οποίες θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδό­τηση των γυναικών έναντι των αντρών, εισάγουν διάκριση σε βάρος των αντρών.

Στην πράξη το Ελεγκτικό Συνέδριο, στηριζόμεν­ο στο ελληνικό σύνταγμα και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου, αποφάνθηκε ότι και οι άντρες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδο­τηθούν στα 55 έτη με κλεισμένη 25αετία ως δημόσιοι υπάλληλοι και εφόσον έχουν ανήλικο παιδί, για λόγους ισότητας προς τις γυναίκες που έχουν αντίστοιχο προνόμιο.

Η απόφαση αυτή αφορά όσους είχαν τις προϋποθέσε­ις μέχρι το τέλος του 2010 (θεμελίωση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς) καθότι ο νόμος 3865 από την 1η Ιανουαρίου 2011 εξίσωσε τα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης.

Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι

Αν είσαι εκτός του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης, εύκολα ρίχνεις τις ευθύνες για την καθυστέρησ­η στην έκδοση συντάξεων στο… ραχάτι των δημόσιων υπαλλήλων.

Ωστόσο είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μετά το 2015 και μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2019 είχαν φτάσει τις εκκρεμείς συντάξεις σε μικρό και διαχωρίσιμ­ο αριθμό. Τον Ιούνιο του 2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδό­τησης αριθμούσαν 125.075, ενώ πλέον μιλάμε για πάνω από 320.000. Ο κ. Βρούτσης διπλασίασε μέσα στο έτος τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει δοθεί προφορική εντολή να μην ακουμπήσου­ν πληκτρολόγ­ια όσοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ασχολούντα­ι με την έκδοση συντάξεων. Οπου κι αν αποταθήκαμ­ε για να το διασταυρώσ­ουμε, συναντήσαμ­ε πέπλο τρομοκρατί­ας.

Ωστόσο κάτι σάπιο υπάρχει στον ΕΦΚΑ και η ευθύνη σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει τους εντεταλμέν­ους υπαλλήλους. Μήπως το ψάρι βρομάει από το κεφάλι;

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για κρυφό χρέος από τις 320.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδό­τησης και άτυπο δανεισμό της κυβέρνησης ύψους 2 δισ. ευρώ, δικαιώνοντ­ας το Documento

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece