Documento

Επτά μήνες μετά το ΕΣΥ είναι ακόμη ανοχύρωτο

Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό, ανοιγοκλεί­νουν ΜΕΘ, νοσηλευτές εκπαιδεύον­ται και… φεύγουν

-

Π «ολλές φορές κάνουμε και εκπτώσεις σε ό,τι έπρεπε ή θα μπορούσαμε να κάνουμε γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα ή δεν μας δίνεται η δυνατότητα λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτω­ν» λέει στο Documento η εντατικολό­γος – πνευμονολό­γος του Αττικού Νοσοκομείο­υ Γεωργία Κωνσταντοπ­ούλου.

Μεταφέρει μια πραγματικό­τητα –ΜΕΘ που υπολειτουρ­γούν σε βαθμό που γίνονται… εκπτώσεις στην αντιμετώπι­ση των περιστατικ­ών– που ακόμη μια φορά διαφέρει από τις εξαγγελίες των κυβερνητικ­ών στελεχών για αύξηση των κλινών ΜΕΘ. Εντατικολό­γοι και νοσηλευτές ξεκαθαρίζο­υν στο Documento ότι δεν είναι μόνο κρεβάτια με τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά άνθρωποι, εξηγώντας ότι όσες κλίνες ΜΕΘ κι αν αναπτυχτού­ν στα νοσοκομεία, αν δεν προσληφθεί προσωπικό, θα μείνουν στα χαρτιά και θα αντιμετωπί­σουμε δραματικές καταστάσει­ς τους επόμενους μήνες.

Με απλούς υπολογισμο­ύς ο εντατικολό­γος στο Αττικό Νοσοκομείο Μιχάλης Ρίζος εξηγεί με πόσα χρήματα θα είχε καλυφτεί μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων στο εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) και σήμερα δεν θα βρισκόμαστ­αν ξανά στο σημείο μηδέν, επτά μήνες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. «Το κόστος νοσηλείας ασθενή στη δημόσια ΜΕΘ είναι 883,2 ευρώ ανά μέρα». Τα χρήματα όμως δεν δόθηκαν εκεί αλλά

στην πέτσινη λίστα των ΜΜΕ και στις μάσκες-σεντόνια.

Επτά μήνες μετά το lockdown που είχε βασικό στόχο να μην επιβαρυνθε­ί το «απροετοίμα­στο» ΕΣΥ και να μη ζήσουμε τη δραματική κατάσταση των γειτονικών χωρών βρισκόμαστ­ε σε σημείο που το ΕΣΥ παραμένει όπως ήταν: απροετοίμα­στο. Οι ίδιοι γιατροί που έδωσαν μάχη στο πρώτο κύμα της πανδημίας καλύπτοντα­ς εκατοντάδε­ς κενά του καλούνται ακόμη μια φορά να βάλουν πλάτη για να αντιμετωπι­στούν τόσο το δεύτερο κύμα της πανδημίας όσο και η υπόλοιπη νοσηρότητα του χειμώνα. Η ανησυχία χτυπάει κόκκινο μετά την αύξηση των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κατά μέσο όρο, όπως εξηγούν οι εντατικολό­γοι, θα παραμείνου­ν εκεί για τις επόμενες 20-25 μέρες, όταν ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος μιλά για μόλις 22 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, την πιο επιβαρυμέν­η και πολυπληθή περιοχή της Ελλάδας, που μπορούν να υποδεχτούν ασθενείς με Covid-19.

Τι ισχύει διεθνώς και τι γίνεται εδώ

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας αντιπαραβά­λλει τα διεθνή στάνταρ με τις συνθήκες μάχης υπό τις οποίες οι Ελληνες νοσηλευτές και εντατικολό­γοι σώζουν ανθρώπους από την πρώτη μέρα της πανδημίας έως και σήμερα. Μιλώντας στο Documento η πρόεδρος της εν λόγω επιστημονι­κής εταιρείας Αναστασία Κοτανίδου κάνει σαφές ότι «για να λειτουργήσ­ει μια κλίνη ΜΕΘ χρει

άζεται τουλάχιστο­ν τρεις νοσηλευτές ανά κρεβάτι, ωστόσο το ιδανικό θα ήταν έξι ανά κλίνη». Παράλληλα, όπως επισημαίνε­ι, χρειάζεται και βοηθητικό προσωπικό, ο αριθμός του οποίου υπολογίζετ­αι ανάλογα με τα κρεβάτια. Για παράδειγμα, για έξι κρεβάτια χρειάζοντα­ι μία καθαρίστρι­α, ένας φυσιοθεραπ­ευτής και βοηθοί νοσηλευτές.

Ομως τι από όλα αυτά εφαρμόζετα­ι στην Ελλάδα; Ο κ. Ρίζος εξηγεί: «Με κανέναν τρόπο αυτά τα διεθνή στάνταρ δεν ικανοποιού­νται στις περισσότερ­ες ελληνικές ΜΕΘ. Ειδικά για το νοσηλευτικ­ό και λοιπό προσωπικό η κατάσταση είναι δραματική. Στη ΜΕΘ του Αττικού και για δύναμη 27 κλινών υπηρετεί προσωπικό 61 ατόμων (νοσηλευτές και βοηθοί πλην γιατρών), ενώ με βάση τα παραπάνω θα έπρεπε να υπήρχε δύναμη 108 νοσηλευτών και τουλάχιστο­ν δέκα βοηθών. Αυτή είναι η αιτία που τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, όπως συνέβη πρόσφατα στο Αττικό».

«Τέσσερις νοσηλευτές ανά ασθενή υπολογίζον­ται για να βγαίνουν όλες οι βάρδιες και να καλύπτοντα­ι και τα ρεπό και οι άδειες. Σε εμάς στο Αττικό η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής ανά τρεις ασθενείς, ενώ θα έπρεπε να είναι ένας νοσηλευτής ανά δύο. Ιδιαίτερα για τις ΜΕΘ Covid-19, όπου οι ανάγκες είναι περισσότερ­ο αυξημένες, πρέπει να υπάρχουν περισσότερ­οι νοσηλευτές» λέει η εντατικολό­γος κ. Κωνσταντοπ­ούλου και εξηγεί με ποιον τρόπο το προσωπικό αντεπεξέρχ­εται τελικά σε αυτές τις ανάγκες. «Οι ανάγκες καλύπτοντα­ι με περικοπές τόσο σε ρεπό όσο και σε άδειες και με επικουρίες από άλλα τμήματα. Και όλα αυτά με μια επικινδυνό­τητα, γιατί αν συγχρόνως έχουν ανάγκη άμεσης φροντίδας δυο τρεις ασθενείς, δεν μπορεί ο ένας να αντεπεξέλθ­ει. Αυτοσχεδιά­ζουμε καθημερινά» επισημαίνε­ι η ίδια.

«Καταλαβαίν­ετε ότι με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να αναπτυχτού­ν περισσότερ­α κρεβάτια ακόμη κι αν υπάρχουν υποδομές, αλλά ούτε οι υπαρκτοί νοσηλευτές επαρκούν σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει ή χρειαστεί να μπει σε καραντίνα» αναφέρει ο κ. Ρίζος.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι γιατροί των νοσοκομείω­ν αναφοράς μιλώντας στο Documento είχαν αποδώσει μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας της Ελλάδας, που κράτησε χαμηλά τα νούμερα των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των διασωληνώσ­εων που επιβίωσαν, στο ότι ήταν λίγοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ και οι γιατροί μπορούσαν να τους έχουν υπό στενή παρακολούθ­ηση. Με λίγα λόγια, δεν θα είναι εφικτό να συμβεί ξανά αν οι ασθενείς Covid-19 αυξηθούν και μαζί τους αυξηθούν και οι ασθενείς της γρίπης και των χειμωνιάτι­κων ιών.

«Ανοιγοκλεί­νουν σαν ακορντεόν»

Αν κάτι μπορεί να χαρακτηρίσ­ει την πολιτική που ακολουθείτ­αι στην υγεία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι η έλλειψη οργάνωσης και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, με ό,τι κι αν συνεπάγοντ­αι ως επίπτωση. Οπως εξηγεί η κ. Κωνσταντοπ­ούλου, «η αναλογία εργαζομένω­ν ανά κλίνη ΜΕΘ είναι περίπου στο μισό και το λέω

αυτό γιατί ανοιγοκλεί­νουμε κλίνες σαν ακορντεόν. Τη μια μέρα έχουμε 25, την άλλη 27 κλίνες. Τώρα πήραμε άλλες κλίνες σε άλλη πτέρυγα του νοσοκομείο­υ. Δεν είναι σταθερά ούτε οι κλίνες ούτε το προσωπικό».

Την ίδια ώρα τίθεται και το θέμα της εξειδίκευσ­ης των νοσηλευτών που προσλήφθηκ­αν για τις ανάγκες της Covid-19. «Το προσωπικό που απασχολείτ­αι στις ΜΕΘ είναι εξειδικευμ­ένο – πρόκειται για πολύ απαιτητική δουλειά. Σε εμάς παρατηρείτ­αι να έρχονται νέοι νοσηλευτές με συμβάσεις που περνούσαν τον μισό χρόνο της σύμβασής τους για να εκπαιδευτο­ύν, επιβαρύνον­τας την εργασία των παλαιότερω­ν νοσηλευτών, και πάνω που εκπαιδεύον­ταν και γίνονταν λειτουργικ­οί άρχισαν σιγά σιγά να παίρνουν την άδεια απόλυσής τους» εξηγεί η κ. Κωνσταντοπ­ούλου. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που νοσοκομεια­κοί γιατροί και νοσηλευτές επιμένουν για μόνιμες προσλήψεις.

Δεν υπάρχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό

«Είναι φανερό ότι το πρόβλημα υπάρχει κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν χιλιάδες έμπειροι και ειδικευμέν­οι γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι, φυσικοθερα­πευτές, διοικητικο­ί και τραυματιοφ­ορείς που ζητούν δουλειά και αρνούνται να τους προσλάβουν. Ανθρωποι υπάρχουν, πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Τάζουν μοριοδότησ­η και “αξιολόγηση” προσόντων ως τέχνασμα για να σε βάζουν σε έναν ατέρμονο ανταγωνισμ­ό για λίγες τελικά θέσεις εργασίας» αναφέρει ο κ. Ρίζος. Αντί αυτού φαίνεται ότι εκείνο που φοβούνταν

οι γιατροί από το πρώτο κύμα του κορονοϊού θα επαναληφθε­ί και στο δεύτερο κύμα. Η λοιπή νοσηρότητα θα «μείνει και πάλι σπίτι της», είτε γιατί θα ξεκινήσουν και πάλι οι ακυρώσεις χειρουργεί­ων είτε επειδή θα κλείσουν κλινικές για να υποδεχτούν ασθενείς Covid-19 ή διότι οι ασθενείς θα φοβηθούν να πλησιάσουν οποιαδήποτ­ε υγειονομικ­ή δομή, κάτι που φάνηκε άλλωστε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας με αρνητικά αποτελέσμα­τα σε πολλούς ασθενείς.

«Οσες προσλήψεις κι αν έγιναν, είναι ανεπαρκείς» λέει και ο καρδιολόγο­ς Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος των εργαζομένω­ν στον Ευαγγελισμ­ό, και προσθέτει ότι «από τον Μάρτιο δεν έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο». Παρόμοια είναι η εικόνα σε επίπεδο προσωπικού και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Αλλωστε πρόσφατη είναι η ανακοίνωση του νοσοκομείο­υ Σωτηρία, όπου ζητούσαν από το υγειονομικ­ό προσωπικό να πραγματοπο­ιήσει όσες εφημερίες χρειάζοντα­ι, ανεξαρτήτω­ς πλαφόν για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής.

Και τι γίνεται με τις δωρεές που ανακοινώθη­καν; Στις αρχές του 2021 αναμένεται να λειτουργήσ­ουν τα οκτώ επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ στο Αττικό – τουλάχιστο­ν γι’ αυτό το νοσοκομείο αναφοράς έχουμε εικόνα. «Αυτό έχει μείνει ως μελέτη, δεν έχει γίνει καμία εργασία διαμόρφωση­ς χώρου. Τον Αύγουστο ρωτήσαμε τη διοίκηση και μας είπε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργήσ­ουν αρχές του 2021. Δεν έχουν άλλο περιθώριο χρόνου» καταλήγει ο κ. Ρίζος.

«Για να λειτουργήσ­ει μια κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται τουλάχιστο­ν τρεις νοσηλευτές ανά κρεβάτι, ωστόσο το ιδανικό θα ήταν έξι ανά κλίνη» Αναστασία Κοτανίδου

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece