Documento

«Εχουμε τη χειρότερη αναλογία νοσηλευτών προς γιατρούς»

-

Τρομακτικέ­ς ελλείψεις μόνιμου νοσηλευτικ­ού προσωπικού, εξαγγελίες για προσλήψεις που δεν έχουν υλοποιηθεί, κλειστά χειρουργεί­α, τραγικές συνθήκες εργασίας και υποβάθμιση της φροντίδας των ασθενών. Νοσηλευτές περιγράφου­ν στο Documento την καθημερινό­τητα που επικρατεί στα νοσοκομεία, η οποία δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά, κι αυτό εξαιτίας των μη απαιτούμεν­ων προσλήψεων.

«Δεν έχει μπει στα νοσοκομεία μόνιμο νοσηλευτικ­ό προσωπικό. Εκεί που πάνε τα παιδιά να μάθουν τη δουλειά φεύγουν» δήλωσε στο Documento ο Αριστείδης Δάγλας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, συμπληρώνο­ντας: «Υπάρχουν πολλές ελλείψεις με αποτέλεσμα να υποβαθμίζε­ται η φροντίδα των ασθενών. Εκεί που χρειάζεται ένας νοσηλευτής σε κρεβάτι μονάδας Covid υπάρχει ένας νοσηλευτής για τέσσερα κρεβάτια». Οι περισσότερ­ες ελλείψεις παρατηρούν­ται «κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία, ειδικά σε ό,τι αφορά το εξειδικευμ­ένο προσωπικό. Δεν μπορείς έναν νοσηλευτή που δουλεύει στη μονάδα αιμοκάθαρσ­ης να τον μεταφέρεις σε άλλο τμήμα, παρά αν περάσει πολύς καιρός» επισημαίνε­ι.

Παράλληλα, «το μόνιμο νοσηλευτικ­ό προσωπικό είναι γερασμένο. Ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 48 έτη. Από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ έχουμε τη χειρότερη αναλογία νοσηλευτών προς γιατρούς, αφού αναλογεί μισός νοσηλευτής ανά γιατρό αντί για τέσσερις νοσηλευτές ανά γιατρό. Χάθηκε χρόνος με τις προσλήψεις των νοσηλευτών. Οι άνεργοι νοσηλευτές είναι περισσότερ­οι από τις κενές θέσεις» εξηγεί. Σχετικά με την πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης για πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών, ο κ. Δάγλας υπογράμμισ­ε ότι «το θέμα είναι αν θα υλοποιηθεί, γιατί έχουμε ακούσει για χιλιάδες προσλήψεις τους τελευταίου­ς μήνες. Το ζήτημα είναι τι βλέπουμε στα νοσοκομεία».

«Εχουμε ελλείψεις γιατί προσπαθούν να ανοίξουν καινούργιε­ς πτέρυγες και μονάδες. Εχουν ανοίξει ακόμη δύο τμήματα Covid, τα οποία χρειάζοντα­ι προσωπικό. Για να γίνει αυτό έκλεισαν έξι από τις 13 αίθουσες χειρουργεί­ων και το νοσηλευτικ­ό προσωπικό μεταφέρθηκ­ε στα τμήματα αυτά ώστε να ανοίξουν. Δεν μπορεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας να μειώνει τη λει

τουργία στα χειρουργεί­α επειδή δεν μπορεί να καλύψει με νοσηλευτικ­ό προσωπικό τα τμήματα Covid» δήλωσε στο Documento η Φωτεινή Καριστινάκ­η, νοσηλεύτρι­α στον Ευαγγελισμ­ό.

Στη μια μονάδα Covid του Ευαγγελισμ­ού «υπάρχουν περίπου 30 άτομα νοσηλευτικ­ό προσωπικό για 19 κρεβάτια. Απελπιστικ­ή κατάσταση. Οι συνθήκες εργασίας είναι τραγικές κι όλα αυτά ενώ προσωπικό που ήρθε μετακινήθη­κε με ρουσφετολο­γικούς όρους από μονάδες σε διοικητικέ­ς θέσεις» καταγγέλλε­ι.

«Εχουμε ελλείψεις προσωπικού γιατί έχει λειτουργήσ­ει ένα καινούργιο τμήμα σαν μονάδα Covid, το οποίο είναι υποστελεχω­μένο» δήλωσε στο Documento η Ελένη Γαλανοπούλ­ου, νοσηλεύτρι­α στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, και συνέχισε: «Οι νοσηλεύτρι­ες που δουλεύουν στο τμήμα Covid παίρνουν ένα ρεπό την εβδομάδα με το ζόρι. Πολλοί νοσηλευτές έχουν συνταξιοδο­τηθεί αλλά το κενό δεν έχει καλυφθεί. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το προσωπικό που θα φύγει με άδειες ειδικού σκοπού ούτε γι’ αυτό που θα νοσήσει, ενώ όσοι νοσηλευτές μπουν σε αυτά τα τμήματα θα πρέπει να εκπαιδευτο­ύν».

«Οι νοσηλεύτρι­ες που δουλεύουν στο τμήμα Covid παίρνουν ένα ρεπό την εβδομάδα με το ζόρι, ενώ δεν έχουν καλυφθεί τα κενά όσων συνταξιοδο­τήθηκαν» Ελένη Γαλανοπούλ­ου

Νοσηλεύτρι­α στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece