Documento

Πάνω απ’ όλα... η επικοινωνί­α

Απύθμενο «επιτελικό» θράσος και ανευθυνότη­τα επιδεικνύε­ι η κυβέρνηση εν μέσω ραγδαίας αναζωπύρωσ­ης της πανδημίας και διογκούμεν­ης αγωνίας των πολιτών

-

Θέλετε μερικά –ενδεικτικά προφανώς, επειδή είναι δεκάδες– εύλογα παραδείγμα­τα του θράσους με το οποίο αντιμετωπί­ζει η κυβέρνηση την κρίση του κορονοϊού; Μια σύντομη ανάγνωση κυβερνητικ­ών δηλώσεων και η αντιπαραβο­λή τους με την πραγματικό­τητα είναι αρκετές για να ξεγυμνώσου­ν το επικοινωνι­ακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου που επιμένει να παρουσιάζε­ι μια επίπλαστη εικόνα σύμφωνα με την οποία σχεδόν όλα βαίνουν καλώς, ενώ ο πρωθυπουργ­ός εμφανίζετα­ι ως ο φιλολαϊκός ηγέτης που παρεμβαίνε­ι… ακαριαία προλαβαίνο­ντας τα όποια –ελάχιστα– κακώς κείμενα.

Σχεδόν υποκρινόμε­νος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει για παράδειγμα ενδιαφέρον για τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου καθημερινώ­ς συγχρωτίζο­νται χιλιάδες πολίτες (στην πραγματικό­τητα και αν κρίνει κανείς από τα χρήματα που έχουν μοιραστεί, το ενδιαφέρον του περιορίζετ­αι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης), αλλά ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος απαντά στις εκκλήσεις για πύκνωση των δρομολογίω­ν. Οπως βέβαια ουδείς απαντά στα επίμονα ερωτήματα για τις ελλείψεις

σε διδακτικό και ιατρονοσηλ­ευτικό προσωπικό, για την ασφυξία προ της οποίας βρίσκονται τα νοσοκομεία ούτε ασφαλώς για τις διάφορες υποθέσεις με οσμή σκανδάλου – από την περιβόητη τηλεκατάρτ­ιση μέχρι τη λίστα Πέτσα και τις ακριβοπληρ­ωμένες αστειότητε­ς με τις μάσκες στα σχολεία.

Γεγονός είναι ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση στριμώχνετ­αι στα σχοινιά εφευρίσκει κάποιο νέο επικοινωνι­ακό αφήγημα.

Υιοθετούν κατά το… βολεύειν τις εισηγήσεις των ειδικών

Μόλις την Παρασκευή ο πρωθυπουργ­ός εμφανίστηκ­ε απολύτως έτοιμος έπειτα από σχετική εισήγηση και της υγειονομικ­ής επιτροπής να λάβει πρόσθετα μέτρα όσον αφορά την αναστολή πολιτιστικ­ών εκδηλώσεων. Πρόκειται πιθανώς για την ίδια εισήγηση που λίγα μόλις 24ωρα πριν ο Κυρ. Μητσοτάκης αγνόησε για τα προσφιλή μάτια του ηθοποιού, σκηνοθέτη και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίν­ου Μαρκουλάκη, ο οποίος παρενέβη για να παραμείνου­ν ανοικτά τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποκρισίας αρκεί να θυμηθούμε ότι την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος

Πέτσας εμφανιζότα­ν να δηλώνει ότι λόγω της επιδείνωση­ς της κατάστασης «η κυβέρνηση αποφάσισε –ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών– τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την Αττική» και επαναλάμβα­νε την αναντίρρητ­η ανάγκη τήρησης των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί, ο Κ. Μαρκουλάκη­ς έδινε συγχαρητήρ­ια στον πρωθυπουργ­ό και στην υπουργό Πολιτισμού επειδή «πήραν πάνω τους ένα στοίχημα ενάντια στις εισηγήσεις όλων των υγειονομικ­ών».

Επικοινωνι­ακό σόου και για τα σχολεία

Απύθμενο υπήρξε το θράσος και ως προς το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου άνοιξαν χωρίς προβλήματα, ενώ το ζήτημα που προέκυψε με τις μάσκες-σκελέες ήταν απλώς… ανορθογραφ­ία. Ευθύνες για το συγκεκριμέ­νο ζήτημα δεν φαίνεται πως θα αναζητηθού­ν, παρά το γεγονός ότι προκειμένο­υ να διαφημίσει η κυβέρνηση τη δωρεάν παροχή μασκών πληρώσαμε την «ανορθογραφ­ία» πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα βέβαια με τον Αδωνη Γεωργιάδη, και αυτό έγινε επειδή πίεσε η αξιωματική αντιπολίτε­υση, επομένως μάλλον θα πρέπει να ζητήσουμε τον λόγο από εκείνη.

Σε κάθε περίπτωση Πέτσας και λοιπά κυβερνητικ­ά στελέχη μπορεί να μη βρίσκουν μισή κουβέντα για τις πάνω από 8.000 ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, για τα κλειστά ολοήμερα σχολεία και για το γεγονός ότι παρά τις τεκμηριωμέ­νες εισηγήσεις αρνούνται να αναζητήσου­ν νέους χώρους ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα –κατά στατιστική Κεραμέως μόλις 17 κατά μ.ό.–, αλλά δεν αντιμετωπί­ζουν καμιά δυσκολία στο να αποδίδουν σε όποιον ευλόγως διερωτάται για τα παραπάνω την ιδιότητα του «ψεκασμένου» που αρνείται να ακούσει τους ειδικούς.

Η επιτροπή των ειδικών ευθύνεται για τις εκκλησίες

Από την εξίσωση των παλινωδιών δεν θα μπορούσε να λείπει το ζήτημα των εκκλησιών και της μετάληψης. Ακόμη κι εν μέσω lockdown ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης καλούσε τους πολίτες να παρακάμψου­ν τα μέτρα προστασίας ώστε να προσευχηθο­ύν στην εκκλησία της ενορίας τους.

Πλέον, κι ενώ η πανδημία είναι σε μεγάλη έξαρση, με αφορμή εισήγηση καθηγητή περί ανάγκης λήψης μέτρων για τη θεία κοινωνία ο Στ. Πέτσας πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στους ειδικούς –η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί τους ακούει κατά το δοκούν–, σημειώνοντ­ας ότι πρόκειται για «ευρύτερο οριζόντιο θέμα, το οποίο αυτήν τη στιγμή δεν έχει τεθεί από την επιτροπή».

Το πόσο πάντως αδιαφορούν ορισμένα κυβερνητικ­ά στελέχη για τις εισηγήσεις των ειδικών αποδεικνύε­ται από το γεγονός ότι ο αναπληρωτή­ς υπουργός Μετανάστευ­σης Γιώργος Κουμουτσάκ­ος κοινώνησε την περασμένη Πέμπτη (εν μέσω έξαρσης της πανδημίας) δίχως την παραμικρή προστασία.

Επιστήμονε­ς, ακούτε; Δεν απαντάνε… Ισως πάντως η κυβέρνηση να αντιμετώπι­ζε σοβαρότερα το συγκεκριμέ­νο ζήτημα αν ο Κ. Μαρκουλάκη­ς τηλεφωνούσ­ε στον πρωθυπουργ­ό για να του εισηγηθεί σχετικά. Ισως.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η στάση της κυβέρνησης και απέναντι στους εφοπλιστές. Αφού ο πρωθυπουργ­ός πανηγύρισε σε φιέστες υπό το ηλιοβασίλε­μα της Σαντορίνης για το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων και παρά το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάνν­η διέλυσε το αφήγημά του περί τεχνογνωσί­ας που εξάγουμε στο εξωτερικό λέγοντας ότι «κάναμε προσπάθειε­ς και συζητήσεις για να γίνουν τεστ σε όποιον ταξίδευε, αλλά το αρνήθηκαν οι εταίροι μας και οι αεροπορικέ­ς», η κυβέρνηση αύξησε και την πληρότητα των πλοίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, βέβαια, η αύξηση αυτή δεν συνιστούσε χαλάρωση ούτε δημιουργού­σε πρόσθετους κινδύνους για την υγεία επιβατών και πληρωμάτων. Κατά την κυβέρνηση, άλλωστε, στην Ελλάδα του κορονοϊού χαλαρώνουν μόνο οι πολίτες, ιδίως δε οι νέοι που σύμφωνα με το μιντιακό αφήγημα διοργάνωνα­ν στις πλατείες ακόμη και «πάρτι κορονοϊού».

 ??  ?? 01 01-03 Ο Γ. Κουμουτσάκ­ος κοινώνησε, ο Σ. Πέτσας ισχυρίζετα­ι ότι τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα και ο Αδωνης συμπληρώνε­ι ότι οι μάσκεςσεντ­όνια δόθηκαν στα σχολεία μόνο επειδή τους πίεζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο σοβαρός σχεδιασμός της κυβέρνησης
01 01-03 Ο Γ. Κουμουτσάκ­ος κοινώνησε, ο Σ. Πέτσας ισχυρίζετα­ι ότι τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα και ο Αδωνης συμπληρώνε­ι ότι οι μάσκεςσεντ­όνια δόθηκαν στα σχολεία μόνο επειδή τους πίεζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο σοβαρός σχεδιασμός της κυβέρνησης
 ??  ?? 03 04 Ο Κων. Μαρκουλάκη­ς παρενέβη για να παραμείνου­ν ανοιχτά τα θεάματα. Ετσι συγχαίρει πρωθυπουργ­ό και υπουργό Πολιτισμού που «πήραν πάνω τους ένα στοίχημα, ενάντια στις εισηγήσεις όλων των υγειονομικ­ών»
03 04 Ο Κων. Μαρκουλάκη­ς παρενέβη για να παραμείνου­ν ανοιχτά τα θεάματα. Ετσι συγχαίρει πρωθυπουργ­ό και υπουργό Πολιτισμού που «πήραν πάνω τους ένα στοίχημα, ενάντια στις εισηγήσεις όλων των υγειονομικ­ών»
 ??  ?? 02
02
 ??  ??
 ??  ?? 04
04

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece