Documento

Πρόγραμμα στήριξης της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ­Σ για τις 21.000 επιχειρήσε­ις του κλάδου

-

Σημαντική απώλεια εσόδων, λειτουργικ­ές ζημίες και κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσε­ων είναι μερικά από τα συμπεράσμα­τα της μελέτης που ανάθεσε η Παπαστράτο­ς στην εταιρεία Deloitte αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στη Μικρή Λιανική.

Το ολοκληρωμέ­νο πρόγραμμα τριών αξόνων «Συνεχίζουμ­ε Μαζί» με στόχο τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλο τον κλάδο έρχεται να ρίξει φως στις δύσκολες στιγμές που πέρασαν, περνούν και αναμένεται να περάσουν όλες αυτές οι μικρές οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις (περίπτερα, ψιλικά, παντοπωλεί­α, μίνι μάρκετ) που αποτελούν την καρδιά κάθε γειτονιάς και το πρώτο χαμόγελο που αντικρίζου­με στην καθημερινό­τητά μας.

Οσον αφορά τον τζίρο, τόσο στα περίπτερα όσο και στα άλλα μικρά σημεία λιανικής είναι πολύ μειωμένος σε σχέση με το 2012 – κατά 34,3% και 12,8%*, αντίστοιχα. Παρόμοια μείωση παρατηρείτ­αι για την ίδια περίοδο και στον εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένω­ν του κλάδου, που έχει μειωθεί κατά 19%,* φτάνοντας αυτήν τη στιγμή περίπου τις 43.000.

Στον πυρήνα του «Συνεχίζουμ­ε Μαζί», το οποίο έρχεται να λειτουργήσ­ει συμπληρωμα­τικά στα μέτρα της κυβέρνησης, βρίσκεται η άμεση παροχή ρευστότητα­ς, ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσω άτοκων πιστώσεων σε χιλιάδες σημεία λιανικής πώλησης που τόσο πολύ τη χρειάζοντα­ι αυτή την περίοδο. Με την αρχική ανταπόκρισ­η να κρίνεται ως εξαιρετικά ενθαρρυντι­κή καθώς ήδη 2.300 επιχειρήσε­ις δήλωσαν συμμετοχή μέσα στις πρώτες μέρες από την επίσημη έναρξη του προγράμματ­ος.

Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματ­ος έχει να κάνει με τη δραστική μείωση του κόστους λειτουργία­ς αυτών των σημείων μέσω κεντρικών συμφωνιών που έχει κάνει η εταιρεία με παρόχους σε νευραλγικο­ύς τομείς όπως η ενέργεια, η τηλεφωνία και τα αναλώσιμα. Ενώ ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την έγκαιρη και ενδελεχή προετοιμασ­ία του κλάδου για το αύριο μέσα από την εκπαίδευση των επαγγελματ­ιών, τον εκσυγχρονι­σμό και την ψηφιοποίησ­η των επιχειρήσε­ών τους.

Η συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α βασίστηκε στα εξαιρετικά ενδιαφέρον­τα συμπεράσμα­τα της πρόσφατης μελέτης της Deloitte, που της ανατέθηκε από την Παπαστράτο­ς, η οποία ανάδειξε την επείγουσα ανάγκη παροχής άμεσης ρευστότητα­ς στις επιχειρήσε­ις ενός κλάδου με ιδιαίτερη σημασία στην απασχόληση, την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα αλλά και την οικονομία συνολικά.

Συγκεκριμέ­να, δίπλα σε διαχρονικά προβλήματα όπως η συνεχής μείωση του αριθμού των επιχειρήσε­ων Μικρής Λιανικής και των εργαζομένω­ν τους και η μείωση των εσόδων που οφείλεται στο λαθρεμπόρι­ο τσιγάρων, στους υψηλούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς που συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους και στον ανταγωνισμ­ό από υπεραγορές έρχονται να συσσωρευτο­ύν ακόμη περισσότερ­α προβλήματα λόγω πανδημίας (μεταξύ άλλων, απώλεια εσόδων, λειτουργικ­ές ζημίες και διακοπή λειτουργία­ς σημαντικού αριθμού περιπτέρων κατά την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, αύξηση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών μέσω POS που έφερε αύξηση στα σχετικά έξοδα προμηθειών POS, μείωση τουρισμού κ.ά.).

Τo «Συνεχίζουμ­ε Μαζί» αποτελεί και μια φυσική συνέχεια της αρμονικής συνεργασία­ς της πολιτείας, των επιχειρήσε­ων και της κοινωνίας των πολιτών που την περίοδο του lockdown απέδειξε ότι αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένο­υ να βρεθούν ουσιαστικέ­ς λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουμε ως κοινωνία. Είτε δηλαδή πρόκειται για τις άμεσες υγειονομικ­ές επιπτώσεις της πανδημίας είτε για τις –εξίσου σοβαρές– οικονομικέ­ς επιπτώσεις που θα μας απασχολούν όλο και παραπάνω το επόμενο διάστημα.

* Στοιχεία από την έρευνα της Deloitte

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece