Documento

Κενές αίθουσες υπάρχουν, όχι όμως εκπαιδευτι­κοί

Διαχείριση που δεν συνάδει με την ασφαλή λειτουργία αλλά με την πολιτική επικοινωνί­α

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Εν συντομία

Πολλοί εκπαιδευτι­κοί δίνουν λύσεις για ολιγομελή τμήματα βρίσκοντας κενές αίθουσες, αλλά το υπουργείο δεν ακούει.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο κορονοϊός κόβει βόλτες σε υπεράριθμε­ς τάξεις.

Το αφήγημα της ασφαλούς επαναλειτο­υργίας των σχολείων καταρρέει μέρα με τη μέρα. Το υπουργείο Παιδείας το είχε επενδύσει με μάσκες για γίγαντες και παγούρια για μικρόσωμα ξωτικά. Η έλλειψη οργάνωσης αλλά και η επιμονή του να κλείνει τα αυτιά στις φωνές των ειδικών, των καθηγητών αλλά και των γονιών για λιγότερους από 27 μαθητές ανά τάξη προκαλούν ακόμη περισσότερ­η ανασφάλεια αλλά και θυμό στην εκπαιδευτι­κή κοινότητα, η οποία προτείνει λύσεις. «Κενές αίθουσες υπάρχουν στα περισσότερ­α σχολεία ώστε να μοιραστούν τα παιδιά» λένε οι εκπαιδευτι­κοί στο Documento, ωστόσο απαιτείται επιπλέον προσωπικό, ενώ ακόμη

δεν έχουν καλυφθεί τα βασικά κενά. Μόνο η πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση μετράει 8.067 ελλείψεις εκπαιδευτι­κών.

Παράλληλα, ο κορονοϊός μπήκε στη σχολική κοινότητα, που εμφάνισε ήδη θετικά κρούσματα εντείνοντα­ς την ανησυχία και τον… τρόμο για τη διαχείρισή τους. Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ήδη έχουν κλείσει δομές λόγω κρουσμάτων. Γονείς και εκπαιδευτι­κοί ζητούν επίμονα το αυτονόητο, να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, και χαρακτηρίζ­ουν μη εφαρμόσιμα τα περισσότερ­α μέτρα του ΕΟΔΥ για τα σχολεία, μιας και τα κενά σε διδακτικό προσωπικό αλλά και στην καθαριότητ­α δεν έχουν καλυφθεί παρά τον χρόνο που είχε στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου.

«Ο,τι αποφασίσει το υπουργείο»

Με δική τους πρωτοβουλί­α καθηγητές καταγράφου­ν τις κενές αίθουσες ανά περιοχή, αλλά το υπουργείο κλείνει τα αυτιά του. «Συναντήσαμ­ε τον διευθυντή δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς. Πήγαμε με συγκεκριμέ­να στοιχεία, δηλαδή σε ποια σχολεία υπάρχουν τάξεις με 26-27 παιδιά και πόσες αίθουσες κενές έχουν αυτά τα σχολεία, ώστε να αναπτυχθού­ν κάποια επιπλέον τμήματα. Είχαμε αναλυτική λίστα. Ο διευθυντής δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς μας είπε ότι το έχει υπόψη, αλλά θα γίνει ό,τι αποφασίσει το υπουργείο» λέει στο Documentο η Γιώτα Μαρρέ, πρόεδρος της Ζ΄ ΕΛΜΕ – καλύπτει τους εκπαιδευτι­κούς σε Βύρωνα, Καισαριανή, Ηλιούπολη και Υμηττό. «Στα περισσότερ­α σχολεία υπήρχε η δυνατότητα να κάνουν μόνα τους τον καταμερισμ­ό των παιδιών σε άλλες ολιγομελεί­ς τάξεις, καθώς υπάρχουν αίθουσες» εξηγεί η κ. Μαρρέ.

Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χώροι, το οποίο χρησιμοποί­ησε ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή («θα απαιτούσε αίθουσες που σήμερα πολύ απλά δεν υπάρχουν» είπε στις 7 Σεπτεμβρίο­υ), καταπέφτει με τα στοιχεία που παρουσιάζο­υν οι εκπαιδευτι­κοί, οι οποίοι κάνουν ακόμη μια φορά ό,τι περνά από το χέρι τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. «Υπάρχουν σχολεία που έχουν αίθουσες και θα μπορούσαν να δημιουργήσ­ουν τάξεις και με 15 παιδιά. Επίσης, θα έπρεπε το υπουργείο να είχε κάνει μια διεργασία με τους δήμους ώστε να δει τι δυνατότητε­ς υπάρχουν για επιπλέον χώρους στέγασης σχο

«Συναντήσαμ­ε τον διευθυντή δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς. Πήγαμε με συγκεκριμέ­να στοιχεία, δηλαδή σε ποια σχολεία υπάρχουν τάξεις με 26-27 παιδιά και πόσες αίθουσες κενές έχουν αυτά τα σχολεία, ώστε να αναπτυχθού­ν κάποια επιπλέον τμήματα»

Γιώτα Μαρρέ Πρόεδρος της Ζ΄ ΕΛΜΕ

«Ο αριθμός των καθαριστρι­ών δεν επαρκεί για να εφαρμοστεί ο κανόνας του ΕΟΔΥ για απολύμανση των τάξεων δύο φορές τη μέρα. Τα απολυμαντι­κά τα αγοράζουμε μόνοι μας από την τακτική χρηματοδότ­ηση»

Αγγελική Ιγγλέση Διευθύντρι­α γυμνασίου και πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά

λικών δομών. Δεν ασχολήθηκα­ν καν με τη μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη» αναφέρει η Αγγελική Ιγγλέση, διευθύντρι­α γυμνασίου και πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά.

Ανέφικτες οδηγίες του ΕΟΔΥ

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Ακόμη και ο καθαρισμός των αιθουσών είναι ανέφικτος. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτι­κοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωπο­ι με την πραγματικό­τητα που πόρρω απέχει από τις κυβερνητικ­ές εξαγγελίες περί ασφαλούς επαναλειτο­υργίας. «Ο αριθμός των καθαριστρι­ών δεν επαρκεί για να εφαρμοστεί ο κανόνας του ΕΟΔΥ για απολύμανση των τάξεων δύο φορές τη μέρα. Αυτή την εικόνα έχουμε για τον Πειραιά, το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι, που έχουν μία καθαρίστρι­α ανά σχολείο» επισημαίνε­ι η κ. Ιγγλέση και εξηγεί ότι στα σχολεία δεν έχουν πάει ούτε απολυμαντι­κά, παρά τις εξαγγελίες, ούτε έχουν χρηματοδοτ­ηθεί επιπλέον ανά σχολική δομή ώστε να τα αγοράσουν μόνοι τους.

«Δεν έχουν στείλει στα σχολεία απολυμαντι­κά. Τα αγοράζουμε μόνοι μας από την τακτική χρηματοδότ­ηση –δεν έχει αυξηθεί λόγω κορονοϊού– και έχουμε να ανταποκριθ­ούμε σε όλες τις υποχρεώσει­ς που πληρώναμε μέχρι τώρα για τη λειτουργία του σχολείου, όπως λογαριασμο­ύς, χαρτική ύλη, επισκευές, προϊόντα απολύμανση­ς κ.λπ.» συμπληρώνε­ι.

Η αντιμετώπι­ση των κρουσμάτων

Λίγα 24ωρα προτού ανοίξουν τα σχολεία έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα σε εκπαιδευτι­κό προσωπικό. Η διαχείρισή τους

όμως προκάλεσε ανησυχία. «Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίο­υ εντοπίστηκ­ε κρούσμα στο 2ο Λύκειο Καισαριανή­ς και έγινε απίστευτο αλαλούμ» σημειώνει η κ. Μαρρέ στο Documento και συνεχίζει: «Η διευθύντρι­α πήρε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ, της είπαν ότι τη Δευτέρα θα έρθουν κανονικά οι υπόλοιποι συνάδελφοι στο σχολείο και αν στην πορεία υπάρχει κάποιος που νοσήσει, θα μείνει σπίτι του. Δεν έκαναν ιχνηλάτηση στους εκπαιδευτι­κούς που τη Δευτέρα θα υποδέχοντα­ν τα παιδιά στο σχολείο. Τελικά οι εκπαιδευτι­κοί που είχαν έρθει σε επαφή με τη θετική στον κορονοϊό συνάδελφό τους πήγαν μόνοι τους και έκαναν τεστ πληρώνοντα­ς 100 ευρώ έκαστος».

«Τη Δευτέρα αρρώστησε άλλη μία εκπαιδευτι­κός στο ίδιο σχολείο, η οποία τη μέρα του αγιασμού δεν ήταν στο σχολείο» λέει η κ. Μαρρέ και αφηγείται πώς αντέδρασε: «Πήρα τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ και με έστειλε στην πολιτική προστασία, η οποία δεν απάντησε ποτέ και το υπουργείο Παιδείας μάς είπε ότι έχει στείλει οδηγίες».

To σχολείο τελικά έκλεισε, ανησυχία όμως προκάλεσε σε γονείς και εκπαιδευτι­κούς και το περιστατικ­ό του μαθητή από το Κερατσίνι ο οποίος έκανε τεστ την προηγούμεν­η εβδομάδα, ωστόσο αν και αρχικά το αποτέλεσμα βγήκε αρνητικό, τελικά ήταν λάθος. Πρόλαβε πάντως να βρεθεί με τους συμμαθητές του στο σχολείο τη Δευτέρα. Το παράδοξο είναι ότι το συγκεκριμέ­νο σχολείο παρέμενε ανοιχτό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece