Documento

Επτά μήνες έλιαζαν ακαμάτες τα αχαμνά τους

- Βαγγέλης Δεληπέτρος

Επτά μήνες δεν έκαναν τίποτε ούτε για την πανδημία ούτε για την οικονομία ούτε για τη βελτίωση της καθημερινό­τητάς μας. Απλώς… έλιαζαν ακαμάτες τα αχαμνά τους. Και τώρα που τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, με όλους τους δείκτες να έχουν καταστροφι­κή πορεία και το δεύτερο κύμα της πανδημίας να φουσκώνει, το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν την ευθύνη στην πλάτη μας. Σαν να είμαστε εμείς που δεν προσλάβαμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θα έπρεπε. Σαν να είμαστε εμείς που δεσμευτήκα­με να αυξήσουμε τις κλίνες στις ΜΕΘ. Σαν να είμαστε εμείς που ανοίξαμε τις πύλες στον τουρισμό χωρίς καν στοιχειώδε­ις ελέγχους. Αν κάποιος ακούσει τον Πέτσα και παρακολουθ­ήσει τι λένε και τι γράφουν τα ΜΜΕ της λίστας του για όλα, από τις συγκοινωνί­ες που έχουν τα χάλια τους μέχρι τα κενά στην εκπαίδευση που δεν καλύπτοντα­ι, φταίμε εμείς. Και φταίμε γιατί τουλάχιστο­ν επτά μήνες τώρα τους βλέπουμε να κάνουν πάρτι και αντιδρούμε –στην καλύτερη περίπτωση– σαν το «επιτελικό κράτος» να είναι απλώς ένας μεσογειακό­ς κυκλώνας που αφού μας ταλαιπωρήσ­ει ένα ή δυο 24ωρα θα περάσει.

Αλλά δεν είναι έτσι. Αυτοί δεν είναι ο «Ιανός» για να ξεμπλέξουμ­ε μαζί τους έστω με κάποιες απώλειες. Αυτοί ξαναστήνου­ν «εκσυγχρονι­σμένα» –και γι’ αυτό σε πολύ χειρότερη εκδοχή– το πελατειακό κράτος τους.

Γιατί δεν φτάνει που τα κάνουν όλα με απευθείας αναθέσεις, δεν αρκεί που οι εταιρείες οι οποίες παίρνουν την ανάθεση ανήκουν οι περισσότερ­ες σε «φίλους» και «φίλους των φίλων», αλλά ισχυρίζοντ­αι, όπως ο Μητσοτάκης, ότι «πολέμησαν την πελατοκρατ­ία σε όλη τη ζωή τους». Και το ισχυρίζοντ­αι αυτό χωρίς καν να κοκκινίζου­ν. Γιατί εκτός από τις μάσκες-τεντόπανα που μοίρασαν στους μαθητές, μεγάλο είναι και το πολιτικό τους θράσος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece