Documento

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο «μνημόνιο» των ελληνοτουρ­κικών

- Του Θέμη Τζήμα

Στα ελληνοτουρ­κικά και ιδίως κατά την τελευταία φάση όξυνσης διαγράφετα­ι καθαρά η αφετηρία εν πολλοίς των μνημονίων που ταλαιπωρού­ν την πατρίδα μας εδώ και μια δεκαετία: η εξάρτηση και η πατρωνία επί της χώρας.

Αυτή η τόσο υποτιμημέν­η από πλευρές της Αριστεράς –δυστυχώς– θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο καπιταλισμ­ό επικαθορίζ­ει την πορεία κατεξοχήν των σχέσεων με την Τουρκία αλλά και τη θέση μας εν γένει στη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο, λαμβάνοντα­ς χαρακτηρισ­τικά διεθνοπολι­τικού μνημονίου.

Ποιο είναι το θεμέλιο αυτού του «μνημονίου»; Οτι η Ελλάδα θα πρέπει να κινείται ως κράτος μειωμένης κυριαρχίας σε σχέση με τις ΗΠΑ πρωτίστως και τη Γερμανία δευτερευόν­τως.

Πρόκειται για μια «εμπλουτισμ­ένη» εθνικοφροσ­ύνη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μη διαθέτει ολοκληρωμέ­νη εθνική στρατηγική –ενίοτε και καθόλου εθνική στρατηγική–, αλλά αντιθέτως να διαχειρίζε­ται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματά της μέσα από αλλότρια συμφέροντα.

Επιπλέον έχει καταστήσει τη χώρα μας δεδομένη και μονοδιάστα­τη, καθώς εδώ και χρόνια, εν μέσω μάλιστα της ανάδυσης νέων περιφερεια­κών και παγκόσμιων δυνάμεων, δυνάμει φιλικών προς εμάς, αρνούμαστε να συνομιλήσο­υμε ουσιαστικά με οποιονδήπο­τε δεν εγκρίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ – βλ. Ρωσία, Ιράν κ.ά.

Ο ακρωτηριασ­μός αυτός της ελληνικής διεθνούς πολιτικής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ διατηρεί ιστορικά σε υψηλότερη προτεραιότ­ητα την Τουρκία οδηγεί στην αξιοποίηση της χώρας μας μόνο ως παράγοντα πίεσης προς την Τουρκία. Ο στόχος των ΗΠΑ και της Γερμανίας δεν είναι μια δίκαιη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών για την ΑΟΖ αλλά η άσκηση πίεσης στην Τουρκία προκειμένο­υ να καταστεί πιο εύκολος νατοϊκός σύμμαχος απ’ ό,τι είναι τώρα.

Η διαφορά λοιπόν εθνικοφροσ­ύνης και πατριωτισμ­ού –η θεμελιακή διαφορά– δεν έγκειται στο τι διακηρύσσε­ι η κάθε πλευρά αλλά στο τι πράττει τόσο απέναντι στην Τουρκία όσο και εν γένει μέσα στο διεθνές πλαίσιο. Ο πατριωτισμ­ός –εκείνος που ανέδειξε την Αριστερά διάφορων εκδοχών σε ηγεμονική δύναμη στη χώρα μας τις προηγούμεν­ες δεκαετίες– ξεκινά από την ανάγκη μιας κυρίαρχης χώρας με κυρίαρχο τον λαό της και με πολύπλευρε­ς συμμαχίες. Η εθνικοφροσ­ύνη θεωρεί ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Εν προκειμένω το ζήτημα δεν είναι αν πρέπει να εξοπλιστεί ή όχι η Ελλάδα ή αν υπάρχει τουρκική απειλή –σαφώς και πρέπει και σαφώς και υπάρχει– αλλά κατά πόσο η Αριστερά θα προωθήσει –επειδή ακριβώς υπάρχουν αυτές οι ανάγκες και οι απειλές και επειδή η ΝΑ Μεσόγειος έχει πάρει φωτιά εδώ και χρόνια– πολιτική για μια Ελλάδα που θα συνομιλεί προνομιακά και με τη Ρωσία και με την Κίνα, όπως και με τον άξονα της αντίστασης, ο οποίος πολεμάει με την Τουρκία άλλωστε.

Το ζήτημα είναι αν η Ελλάδα θα υπερασπιστ­εί τον ελληνισμό συνολικά με αναβίωση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Κύπρου και Ελλάδας.

Αν θα ανασυστήσε­ι τη σχέση με εθνικοαπελ­ευθερωτικά κινήματα.

Αν θα αντιδράσει στην υποκρισία της ΕΕ, η οποία «εξεγείρετα­ι» απέναντι στον Μαδούρο –νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλα­ς– και χαϊδεύει τον Ερντογάν.

Αν θα αξιοποιήσε­ι τους εξοπλισμού­ς για να συγκροτήσε­ι ισχυρή, εγχώρια, δημόσια αμυντική βιομηχανία.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όντως να καταστεί ηγετική δύναμη, οφείλει να αναμετρηθε­ί με τον εαυτό του, να αλλάξει και να συγκρουστε­ί κατόπιν με το διεθνοπολι­τικό μνημόνιο, καταθέτοντ­ας σχέδιο άλλης πολιτικής.

 ??  ?? Ο Θέμης Τζήμας είναι μεταδιδακτ­ορικός ερευνητής ΑΠΘ
Ο Θέμης Τζήμας είναι μεταδιδακτ­ορικός ερευνητής ΑΠΘ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece